Καμπανάκι από την Επίτροπο Υγείας της ΕΕ για υπερβολική χρήση αντιβιοτικών

H σημερινή Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τα Αντιβιοτικά (EAAD) βρίσκει τους μισούς Ευρωπαίους να εξακολουθούν να πιστεύουν λανθασμένα ότι τα αντιβιοτικά σκοτώνουν τους ιούς.

Αυτό αναφέρει πανευρωπαϊκή έρευνα για τη μικροβιακή αντοχή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το 23% των ερωτηθέντων έχει λάβει αντιβιοτικά τον περασμένο χρόνο, το χαμηλότερο ποσοστό από το 2009, γεγονός που δείχνει ότι αποδίδουν οι προσπάθειες των κρατών - μελών και της Επιτροπής να συμβάλουν στην ευαισθητοποίηση των πολιτών, σχετικά με τους κινδύνους της υπερβολικής χρήσης, σημειώνει η Κομισιόν.

antibioticseurope-1025x559.jpg


Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, τόνισε ότι τα αντιβιοτικά σκοτώνουν τα βακτήρια και όχι τους ιούς. "Η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών τροφοδοτεί την αντίσταση των βακτηρίων στα φάρμακα", πρόσθεσε.

Η κυρία Κυριακίδου σημείωσε πως η καταπολέμηση της σιωπηλής πανδημίας "AMR" (Antimicrobial Resistance) πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω μιας προσέγγισης "Ενιαίας Υγείας" (One Health), συμπεριλαμβανομένης της πιο συνετής χρήσης αντιβιοτικών, τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ζώα.

Ειδικό Ευρωβαρόμετρο που δημοσιεύτηκε αντικατοπτρίζει ποια είναι η στάση των Ευρωπαίων απέναντι στα αντιβιοτικά.

Τα κύρια αποτελέσματα είναι τα ακόλουθα:

Το 23% των Ευρωπαίων δηλώνει ότι έχει λάβει αντιβιοτικά σε από του στόματος μορφή το περασμένο έτος, το χαμηλότερο από το 2009. Αυτό κυμαίνεται από 42% στη Μάλτα έως 15% στη Σουηδία και τη Γερμανία.

Περίπου το 8% των αντιβιοτικών ελήφθησαν χωρίς ιατρική συνταγή.

Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των Ευρωπαίων έχει λάβει αντιβιοτικά αδικαιολόγητα (δηλαδή μόνο για ιογενείς λοιμώξεις ή συμπτώματα).


Η έρευνα έδειξε επίσης ανησυχητική έλλειψη ευαισθητοποίησης των πολιτών σχετικά με την κατάλληλη χρήση αντιβιοτικών:

  • Μόνο οι μισοί (50%) των ερωτηθέντων γνωρίζουν ότι τα αντιβιοτικά είναι αναποτελεσματικά κατά των ιών.
  • Μόνο 3 στους 10 Ευρωπαίους γνωρίζουν ότι η λήψη αντιβιοτικών πρέπει να διακόπτεται μόνο μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, ότι τα αντιβιοτικά συχνά προκαλούν παρενέργειες, όπως διάρροια και ότι τα αντιβιοτικά δεν είναι αποτελεσματικά κατά του κρυολογήματος.


Το πρώτο εξάμηνο του 2023, η Επιτροπή θα εντείνει τη δράση της για την "AMR" σε μια προτεινόμενη σύσταση του Συμβουλίου και ως μέρος μιας προτεινόμενης αναθεώρησης της νομοθεσίας της ΕΕ για τα φαρμακευτικά προϊόντα.

Αργότερα το 2023, η ΕΕ θα ξεκινήσει κοινή δράση ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ με τα κράτη - μέλη, τη Νορβηγία, την Ισλανδία και την Ουκρανία για την "AMR", στο πλαίσιο του προγράμματος EU4Health.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Horizon 2020», του ερευνητικού προγράμματος της ΕΕ, περισσότερα από 690 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για την υποστήριξη της έρευνας και της καινοτομίας στον τομέα της "AMR" (Antimicrobial Resistance).

Η αντιμικροβιακή αντίσταση (AMR) αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία και είναι μία από τις τρεις κορυφαίες απειλές για την υγεία, που εντοπίζονται από την Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτων Υγειονομικών Αναγκών (HERA) της Επιτροπής.

Νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) εκτιμούν ότι σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ισλανδία και τη Νορβηγία, περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο, λόγω λοιμώξεων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά.

Τέτοιες μολύνσεις προκαλούν επιπλέον 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ κόστος στην υγειονομική περίθαλψη και απώλειες παραγωγικότητας στην ΕΕ.Μ.Β

Τελευταία Ενημέρωση: 18 Νοεμβρίου 2022 - 10:48

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

02 Δεκεμβρίου
Μια «ξεκάθαρη εικόνα» για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αναμένει μέχρι την άνοιξη δηλώνει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών
19:16
Διπλασιάζονται οι εμπειρογνώμονες της Europol στην Κύπρο
18:47
Ένας νεκρός και ένας τραυματίας στο Ιρακινό Κουρδιστάν από βομβαρδισμούς
18:15
Με τέσσερις αγώνες συνεχίζεται σήμερα το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου
18:12
Ορκίστηκε σήμερα και έλαβε ρωσικό διαβατήριο ο πρώην συνεργάτης της CIA και της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών
17:41
Τέταρτο παιδί νεκρό λόγω στρεπτόκοκκου ομάδας Α στη Βρετανία
17:29
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3o Δελτίο καιρού (2/12/2022)
17:19
Η Βουλή ενέκρινε το συνταξιοδοτικό για όσους προσελήφθησαν μετά το 2011
17:01
Χαιρετίζει την υπερψήφιση των νομοσχεδίων που αφορούν στον εκσυγχρονισμό του Οικογενειακού Δικαίου, η Υπουργός Δικαιοσύνης
16:54
€85 εκατομμύρια έλαβε η Κύπρος από την πρώτη πληρωμή από το μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της ΕΕ
16:00
Επιστρέφουν τα θετικά επιτόκια στις καταθέσεις, μειώθηκαν ελαφρώς τα επιτόκια για στεγαστικά αναφέρει η ΚΤΚ
15:48
Την αποφασιστικότητα της Γερμανίας να συνεχίσει τη βοήθεια προς την Ουκρανία, τόνισε ο Σολτς στον Πούτιν
15:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand