Στο 9% το χάσμα αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών στην Κύπρο, αναφέρει η Ι. Αντωνίου για την Ημέρα Ίσης Αμοιβής

Το χάσμα αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών στην Κύπρο ανέρχεται στο 9%, άρα στην Κύπρο οι γυναίκες κερδίζουν 91 σεντ για κάθε 1 ευρώ που κερδίζουν οι άνδρες, αναφέρει σε μήνυμά της, η Επίτροπος Ισότητας Φύλων Ιωσηφίνα Αντωνίου για την Ημέρα Ίσης Αμοιβής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως αναφέρει, οι γυναίκες στην ΕΕ εξακολουθούν να κερδίζουν λιγότερα από τους άνδρες κατά μέσο όρο για ίσης αξίας εργασία. Για κάθε 1 ευρώ που κερδίζουν οι άνδρες, οι γυναίκες κερδίζουν 87 σεντ. Δηλαδή οι γυναίκες στην ΕΕ δουλεύουν δωρεάν τους δύο τελευταίους μήνες του χρόνου.

Παρά το γεγονός, σημειώνει η κ. Αντωνίου, ότι η θέση της γυναίκας στην κοινωνική και επαγγελματική ζωή έχει βελτιωθεί, παρά το γεγονός ότι το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασία έχει αυξηθεί σημαντικά, οι μισθολογικές διαφορές παραμένουν εδραιωμένες.

Η Επίτροπος τονίζει ότι οι παράγοντες πίσω από το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι πολλοί και περίπλοκοι, ενώ αρκετά είναι και τα εμπόδια που συνεχίζουν να κρατούν την ανέλιξη των γυναικών σε χαμηλά επίπεδα.  

Αυτά, σημειώνει, εντοπίζονται στους πολλαπλούς ρόλους που έχουν οι γυναίκες, όπως η ευθύνη της φροντίδας της οικογένειας, των παιδιών, των ηλικιωμένων γονιών με αποτέλεσμα να εργάζεται στη βάση της μερικής απασχόλησης - συχνά εργάζονται σε χαμηλότερα αμειβόμενους τομείς ενώ αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της «γυάλινης οροφής» και του «κολλώδους πατώματος» όσον αφορά στην ανέλιξή τους, με την πρόοδο για τη μείωση και την εξάλειψη του χάσματος αμοιβών να παραμένει αργή.   

Η κ. Αντωνίου αναφέρει ότι στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης Ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών 2019-2023 ένας από τους επτά βασικούς στόχους είναι η επαγγελματική ενδυνάμωση της γυναίκας και η συμφιλίωση εργασίας-οικογένειας.

Παράλληλα, σημειώνει έχουν καθοριστεί οι ενδιάμεσοι στόχοι που είναι η καταπολέμηση της παρενόχλησης και της σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας, η ενίσχυση της δυνατότητας των κοινωνικών εταίρων για καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην απασχόληση και η ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας.

Επίσης, η καταπολέμηση διακρίσεων λόγω φύλου στο χώρο εργασίας, η συμφιλίωση επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων, η ενθάρρυνση επιχειρήσεων για προώθηση της ίσης αμοιβής και γενικότερα της ισότητας των φύλων στο χώρο εργασίας και η εξάλειψη της  ανισομισθίας μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Τέλος, η κ. Αντωνίου τονίζει ότι για να γεφυρώσουμε το χάσμα στις αμοιβές μεταξύ ανδρών και γυναικών για ίσης αξίας εργασία χρειάζεται συλλογική και αποτελεσματική συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων αλλά και περαιτέρω μέτρα, πολιτικές και δομές στήριξης που να δίνουν στις γυναίκες ίσες ευκαιρίες και στην επαγγελματική τους ζωή.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 15 Νοεμβρίου 2022 - 14:42

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

29 Νοεμβρίου
Διμερείς σχέσεις, εξελίξεις σε Α. Μεσόγειο και τουρκική προκλητικότητα στην επίσημη επίσκεψη ΥΠΑΜ στη Σερβία (Βίντεο)
20:46
Στη διαδικασία εκτύπωσης το ψηφοδέλτιο για τις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές της 18ης Δεκεμβρίου (Βίντεο)
20:23
«Εγκληματική οντότητα», αποκάλεσε το ΝΑΤΟ ο Μεντβέντεφ ενώ προειδοποίησε τη Συμμαχία να μην χορηγήσει στην Ουκρανία συστοιχίες Patriot
20:08
Προστατεύει το κράτος δικαίου ο ΠτΔ με την αυτεπάγγελτη εξέταση των ισχυρισμών για τη διαφθορά, απαντά στο ΑΚΕΛ ο Εκπρόσωπος
19:53
H Ολλανδία επιβεβαίωσε τα προγνωστικά και επικράτησε 2-0 του Κατάρ (Βίντεο)
19:29
Η Σενεγάλη ήταν η απόλυτη θριαμβεύτρια στον «τελικό» με τον Ισημερινό (Βίντεο)
19:18
Στήριξη ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη ζήτησε η Ολένα Ζελένσκα με ιστορική ομιλία στο βρετανικό κοινοβούλιο
18:56
Ν. Δένδιας: "O αναθεωρητισμός δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα" (Βίντεο)
18:37
Καμπανάκι από την Κομισίον για μη έγκαιρη μεταφορά στην εθνική νομοθεσία της Κύπρου οδηγιών για την οδική ασφάλεια
18:15
Τίτλοι Ειδήσεων - Τρίτη 29 Νοεμβρίου
18:00
ΔΗΣΥ: "Το ΑΚΕΛ ξέχασε ότι είναι το μόνο κόμμα το οποίο αποδείχθηκε με βούλα δικαστηρίου, θεσμική - κομματική διαφθορά"
17:57
Στην Πολωνία για τις εργασίες του ΟΑΣΕ ο Ι. Κασουλίδης. Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στην Ουκρανία
17:43
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand