Η ΕΕ επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στο σχέδιο PESCO «Στρατιωτικής Κινητικότητας»

Η ΕΕ επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στο σχέδιο PESCO «Στρατιωτικής Κινητικότητας», το οποίο θεωρείται ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της ικανότητας της ΕΕ και του ΝΑΤΟ να ανταποκρίνονται σε κρίσεις, όπως η επείγουσα στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία.


Μετά το αίτημα του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) να συμμετάσχει στο σχέδιο «Στρατιωτικής Κινητικότητας» της PESCO, το Συμβούλιο της ΕΕ επιβεβαίωσε σήμερα τη συμμετοχή της χώρας αυτής, τονίζοντας ότι πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις και αναγνωρίζοντας την ουσιαστική προστιθέμενη αξία που θα μπορούσε να προσφέρει το ΗΒ.
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας απέδειξε περαιτέρω ότι η δυνατότητα μεταφοράς στρατευμάτων και στρατιωτικού εξοπλισμού γρήγορα σε όλη την Ευρώπη και πέρα από αυτήν είναι απαραίτητη για την ασφάλεια της ΕΕ.

«Η ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών με βασικούς εταίρους είναι ζωτικής σημασίας και το σχέδιο της Στρατιωτικής Κινητικότητας, υπό την ηγεσία της Ολλανδίας παρέχει τη σωστή πλατφόρμα από αυτή την άποψη.

Μετά την ένταξη των ΗΠΑ, του Καναδά και της Νορβηγίας πέρυσι, η συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου είναι μια ακόμη απόδειξη της σημασίας αυτού του έργου», δήλωσε ο Μπορέλ, προσθέτοντας ότι: «η διασφάλιση της γρήγορης κίνησης και της ασφαλούς μεταφοράς των ενόπλων δυνάμεων είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της ικανότητας της ΕΕ και του ΝΑΤΟ να ανταποκρίνονται σε κρίσεις, ιδίως τώρα που παρέχουμε επείγουσα στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία».
Το σχέδιο PESCO «Στρατιωτική Κινητικότητα» είναι μια πολιτική-στρατηγική πλατφόρμα που στοχεύει στην απλοποίηση και την τυποποίηση των εθνικών διασυνοριακών διαδικασιών στρατιωτικών μεταφορών.

Διευκολύνει την ταχεία μετακίνηση στρατιωτικού προσωπικού και πόρων σε ολόκληρη την ΕΕ, είτε οδικώς, σιδηροδρομικώς, δια θαλάσσης ή αεροπορικώς.
Ο Καναδάς, η Νορβηγία και οι ΗΠΑ εντάχθηκαν σε αυτή την κοινοτική δραστηριότητα το 2021.
Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι και η Τουρκία, ως μέλος του ΝΑΤΟ, έχει προσεγγίσει επανειλημμένα τα αρμόδια όργανα της ΕΕ για να ενταχθεί στις δραστηριότητες της PESCO.

Η ΕΕ έχει αποκρούσει τις προσπάθειες της Τουρκίας, με δεδομένη την κάθετη άρνηση συμμετοχής της στα προγράμματα αυτά από την Ελλάδα και την Κύπρο, με την αιτιολογία ότι δεν υφίσταται συνθήκη ασφαλείας μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ - όρος απαραίτητος για τη συμμετοχή σε τέτοιου είδους δραστηριότητες.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 15 Νοεμβρίου 2022 - 20:41

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

07 Φεβρουαρίου
Τίτλοι Ειδήσεων - Τρίτη 7 Φεβρουαρίου
22:00
Λόγω χιονόπτωσης όλοι οι δρόμοι προς το Τρόοδος είναι κλειστοί για όλα τα οχήματα
21:45
Στήριξη στην υποψηφιότητα Ανδρέα Μαυρογιάννη ανακοίνωσε το "Νέο Κύμα" του Κωνσταντίνου Χριστοφίδη
21:06
Συνεχίζονται οι προσπάθειες για διακρίβωση της τύχης των Tουρκοκύπριων μαθητών (Βίντεο)
20:54
Ξεπέρασαν τις 7. 200 οι νεκροί από το φονικό κτύπημα του εγκέλαδου σε Τουρκία και Συρία (Βίντεο)
20:06
Τη σύγκληση Παγκύπριας Εκλογικής Συνέλευσης του ΔΗΣΥ για τις 11 Μαρτίου, εξήγγειλε ο Αβέρωφ Νεοφύτου (Bίντεο)
19:51
Ρωσία: Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν από έκρηξη στην εγκατάσταση φυσικού αερίου πενταώροφου κτηρίου στη Μόσχα
18:44
ΥΠΕΞ: Καλά στην υγεία τους οι 12 από τους 14 Κύπριοι υπήκοοι στην Τουρκία
18:33
Η Τουρκία αρνήθηκε να δεχθεί την προσφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας για βοήθεια
17:33
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού (7/2/2023)
17:14
Την στήριξή της προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη αποφάσισε η ΣΕΚ (Βίντεο)
17:02
Απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 90 ετών, ο Αντρέας Ζένιος πρώην Τμηματάρχης Προσωπικού και Διοίκησης στο ΡΙΚ
16:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand