Η ΕΕ επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στο σχέδιο PESCO «Στρατιωτικής Κινητικότητας»

Η ΕΕ επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στο σχέδιο PESCO «Στρατιωτικής Κινητικότητας», το οποίο θεωρείται ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της ικανότητας της ΕΕ και του ΝΑΤΟ να ανταποκρίνονται σε κρίσεις, όπως η επείγουσα στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία.


Μετά το αίτημα του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) να συμμετάσχει στο σχέδιο «Στρατιωτικής Κινητικότητας» της PESCO, το Συμβούλιο της ΕΕ επιβεβαίωσε σήμερα τη συμμετοχή της χώρας αυτής, τονίζοντας ότι πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις και αναγνωρίζοντας την ουσιαστική προστιθέμενη αξία που θα μπορούσε να προσφέρει το ΗΒ.
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας απέδειξε περαιτέρω ότι η δυνατότητα μεταφοράς στρατευμάτων και στρατιωτικού εξοπλισμού γρήγορα σε όλη την Ευρώπη και πέρα από αυτήν είναι απαραίτητη για την ασφάλεια της ΕΕ.

«Η ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών με βασικούς εταίρους είναι ζωτικής σημασίας και το σχέδιο της Στρατιωτικής Κινητικότητας, υπό την ηγεσία της Ολλανδίας παρέχει τη σωστή πλατφόρμα από αυτή την άποψη.

Μετά την ένταξη των ΗΠΑ, του Καναδά και της Νορβηγίας πέρυσι, η συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου είναι μια ακόμη απόδειξη της σημασίας αυτού του έργου», δήλωσε ο Μπορέλ, προσθέτοντας ότι: «η διασφάλιση της γρήγορης κίνησης και της ασφαλούς μεταφοράς των ενόπλων δυνάμεων είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της ικανότητας της ΕΕ και του ΝΑΤΟ να ανταποκρίνονται σε κρίσεις, ιδίως τώρα που παρέχουμε επείγουσα στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία».
Το σχέδιο PESCO «Στρατιωτική Κινητικότητα» είναι μια πολιτική-στρατηγική πλατφόρμα που στοχεύει στην απλοποίηση και την τυποποίηση των εθνικών διασυνοριακών διαδικασιών στρατιωτικών μεταφορών.

Διευκολύνει την ταχεία μετακίνηση στρατιωτικού προσωπικού και πόρων σε ολόκληρη την ΕΕ, είτε οδικώς, σιδηροδρομικώς, δια θαλάσσης ή αεροπορικώς.
Ο Καναδάς, η Νορβηγία και οι ΗΠΑ εντάχθηκαν σε αυτή την κοινοτική δραστηριότητα το 2021.
Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι και η Τουρκία, ως μέλος του ΝΑΤΟ, έχει προσεγγίσει επανειλημμένα τα αρμόδια όργανα της ΕΕ για να ενταχθεί στις δραστηριότητες της PESCO.

Η ΕΕ έχει αποκρούσει τις προσπάθειες της Τουρκίας, με δεδομένη την κάθετη άρνηση συμμετοχής της στα προγράμματα αυτά από την Ελλάδα και την Κύπρο, με την αιτιολογία ότι δεν υφίσταται συνθήκη ασφαλείας μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ - όρος απαραίτητος για τη συμμετοχή σε τέτοιου είδους δραστηριότητες.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 15 Νοεμβρίου 2022 - 20:41

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

10 Δεκεμβρίου
Ο ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ ότι εκδιώκει τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας στην Αίγυπτο
20:55
Αυξημένα κρούσματα λοιμώξεων σε παιδιά λόγω της χειμερινής περιόδου -30 στο Μακάρειο
20:49
Ποινική δίωξη εναντίον του 18χρονου για την επίθεση με ναυτική φωτοβολίδα
20:11
Συνεχίζεται το σφυροκόπημα στη Γάζα -18.000 Παλαιστίνιοι νεκροί, 49.500 τραυματίες
18:41
Η Αστυνομία συνέλαβε 33 αλλοδαπούς που διέμεναν παράνομα στην Κύπρο
18:29
Ο Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε το Ισραήλ να προστατεύσει τους αμάχους στη Γάζα
18:21
Τίτλοι Ειδήσεων: Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023
18:00
Ικανοποιημένο το Υπ. Παιδείας για τη συμφωνία με την Ελλάδα για αναγνώριση τίτλων σπουδών
17:39
Στην Κύπρο, για επίσημη επίσκεψη, ο Πρόεδρος του Ιράκ, Αμπντουλατίφ Τζαμάλ Ρασίντ
16:29
Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι της Αστυνομίας για αντιμετώπιση οδήγησης υπό επήρεια αλκοόλης
16:01
Δυσαρέσκεια Νετανιάχου προς τον Πούτιν για ρωσικές θέσεις εναντίον του Ισραήλ
15:33
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Άλμα στις σχέσεις με την Τουρκία η Διακήρυξη Φιλίας και Καλής Γειτονίας»
15:26
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand