Κοινή δήλωση της Ιταλίας, Ελλάδας, Μάλτας και Κύπρου για την αποβίβαση παράτυπων μεταναστών

Φώτο Αρχείου - AFP

Κύπρος, Ελλάδα, Ιταλία και Μάλτα, σε κοινή δήλωση αναφέρουν ότι ως χώρες πρώτης υποδοχής μεταναστών στην Ευρώπη, επωμίζονται το μέγιστο βάρος στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στη Μεσόγειο, ενώ συμμορφώνονται πλήρως με όλες τις διεθνείς υποχρεώσεις και τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνουν ότι υποστήριζαν πάντοτε σθεναρά την ανάγκη να αναπτυχθεί μιά νέα ευρωπαϊκή πολιτική στη Μετανάστευση και το Άσυλο, που θα είναι εμπνευσμένη από τις αρχές της αλληλεγγύης και της ευθύνης, δίκαια κατανεμημένες μεταξύ όλων των κρατών μελών.

Οι τέσσερις χώρες εκφράζουν απογοήτευση για το γεγονός ότι ο μηχανισμός έχει καθυστερήσει μέχρι σήμερα να επιτύχει τον δεδηλωμένο στόχο του, δηλαδή να μετριάσει το βάρος στο οποίο βρίσκονται συνεχώς εκτεθειμένα τα κράτη - μέλη πρώτης γραμμής, καθώς μέχρι στιγμής έχει υλοποιηθεί μόνο ένας μικρός αριθμός μετεγκαταστάσεων.

Αυτό είναι ατυχές και απογοητευτικό, τονίζουν, ειδικά σε αυτή τη χρονική στιγμή που οι χώρες αντιμετωπίζουν μια αυξανόμενη μεταναστευτική πίεση.

Τέλος, στην κοινή δήλωση η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Μάλτα, ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Προεδρία να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την έναρξη μιας σοβαρής συζήτησης, για τον καλύτερο συντονισμό των επιχειρήσεων στη Μεσόγειο, διασφαλίζοντας ότι όλα τα ιδιωτικά σκάφη τηρούν τις σχετικές διεθνείς συμβάσεις και τους ισχύοντες κανόνες.

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Μ.Χ

Τελευταία Ενημέρωση: 12 Νοεμβρίου 2022 - 19:13

Τελευταιες Ειδησεις

07 Φεβρουαρίου
"Η Καταστροφή του αιώνα" χαρακτηρίζεται ο σεισμός στην Τουρκία
10:04
Γιάννης Παναγιώτου: Στη συνάντηση Χριστοδουλίδη - ΔΗΣΥ διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν αποκλίσεις που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά
09:41
Ευθύμιος Λέκκας: Ο ισχυρός σεισμός στην Τουρκία επηρεάζει το κυπριακό τόξο
09:22
Χαράλαμπος Προύντζος: Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης θα σχηματίσει κυβέρνηση που δεν θα αποτελείται απο στελέχη κομμάτων, αλλά από προσωπικότητες
09:06
ΓΓ ΑΚΕΛ: Ενδεχόμενη εκλογή Μαυρογιάννη δεν θα είναι επάνοδος του ΑΚΕΛ στην εξουσία
08:47
Ευθύμιος Διπλαρος: Ο ΔΗΣΥ θα αποφασίσει για τη στάση που θα τηρήσει στο δεύτερο γύρο των εκλογών με γνώμονα το συμφέρον του τόπου
08:47
Κατολισθήσεις και παγετός σε δρόμους στην Πάφο
08:28
Μετρά νεκρούς από κατολισθήσεις βράχων το Περού
07:46
Τμήμα μετεωρολογίας - 1ο δελτίο καιρού
07:02
Τίτλοι Ειδήσεων - Τρίτη 7 Φεβρουαρίου
07:00
Τσάμπιονς Λιγκ Υδατοσφαίρισης από το ΡΙΚ -2
06:55
Ξεχωριστές συναντήσεις με Θεοπέμπτου και Δημητριάδη είχε χθες ο Ανδρέας Μαυρογιάννης
06:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand