Πάρα πολλά  τα άλυτα σοβαρά προβλήματα των συνταξιούχων λέει η ΕΚΥΣΥ- Αβάστακτη η ακρίβεια

Ανακοίνωση ΕΚΥΣΥ

Φτάνουμε στο τέλος και αυτής της χρονιάς και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι παραμένουν άλυτα και διογκώνονται εξαιτίας του κύματος ακρίβειας των τελευταίων μηνών. Παρόλα τα διαβήματα και τις πολλές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν από την ΕΚΥΣΥ, οι αρμόδιοι δεν ανταποκρίθηκαν και τα προβλήματα διαιωνίζονται, το ίδιο και οι δυσκολίες των συνταξιούχων, δυστυχώς.

Όπως δήλωσε  ο Γ.Γ. της ΕΚΥΣΥ Κώστας Σκαρπάρης ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο γενικά ο Κυπριακός λαός και ιδιαίτερα οι χαμηλοσυνταξιούχοι είναι η ακρίβεια, η οποία εφόσον δεν έχει αντιμετωπιστεί με αποτελεσματικά μέτρα εκ μέρους της κυβέρνησης, δημιουργεί αφάνταστες δυσκολίες στους συνταξιούχους οι οποίοι δύσκολα μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις και ουσιαστικά εξαντλούνται οι αντοχές τους.

«Από τώρα προβληματίζονται εν όψει του χειμώνα που έρχεται τί θα αφήσουν πίσω, τί δεν θα αγοράσουν ουσιαστικά για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν. Τη θέρμανση;  Τα φάρμακα; Το φαγητό; Πώς θα περάσουν αυτοί οι άνθρωποι με τα πενιχρά τους εισοδήματα φέτος τον χειμώνα με την ακρίβεια και τις τιμές στο πετρέλαιο, στο γκάζι, στον ηλεκτρισμό να βρίσκονται στα ύψη;», είπε.

Πέραν από αυτό, η ΕΚΥΣΥ διεκδικεί, μαζί με τις άλλες Οργανώσεις που απαρτίζουν την Ομάδα Πρωτοβουλίας την κατάργηση του πέναλτι 12% για όσους συνταξιοδοτήθηκαν ή θα συνταξιοδοτηθούν στα 63.   Επίσης η ΕΚΥΣΥ ζητά τη βελτίωση της νομοθεσίας για την σύνταξη χηρείας των ανδρών ώστε να την δικαιούνται όλοι οι χήροι καθώς επίσης και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται, ύστερα από την εφαρμογή του ΓΕΣΥ και κυρίως σε ότι αφορά το κόστος των φαρμάκων.

«Ως ΕΚΥΣΥ ασκήσαμε και ασκούμε έντονη κριτική για το γεγονός ότι 9 χρόνια μετά την εφαρμογή της Νομοθεσίας για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και των νέων διαδικασιών για την υποβολή των αιτήσεων για τους χαμηλοσυνταξιούχους, συνεχίζει να παρουσιάζεται το απαράδεκτο φαινόμενο της πολύ μεγάλης και αδικαιολόγητης καθυστέρησης στην εξέταση των αιτήσεων. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να λειτουργήσει ένα αποδοτικό τηλεφωνικό κέντρο με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται χιλιάδες συνταξιούχοι που δεν έχουν κανένα τρόπο να επικοινωνήσουν με την Υπηρεσία», κατήγγειλε ο Γ.Γ. της ΕΚΥΣΥ.

Άλυτα παραμένουν επίσης και τα ζητήματα που αφορούν τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για τη λειτουργία των στεγών των ηλικιωμένων ενώ έμεινε στα συρτάρια η εξαγγελία για την εφαρμογή του κόκκινου κουμπιού, το οποίο θα ήταν πολύ βοηθητικό εργαλείο για την φροντίδα ηλικιωμένων που μένουν μόνοι τους στα σπίτια του

ΙΝ

Τελευταία Ενημέρωση: 11 Νοεμβρίου 2022 - 11:23

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταιες Ειδησεις

29 Νοεμβρίου
Προστατεύει το κράτος δικαίου ο ΠτΔ με την αυτεπάγγελτη εξέταση των ισχυρισμών για τη διαφθορά, απαντά στο ΑΚΕΛ ο Εκπρόσωπος
19:53
H Ολλανδία επιβεβαίωσε τα προγνωστικά και επικράτησε 2-0 του Κατάρ (Βίντεο)
19:29
Η Σενεγάλη ήταν η απόλυτη θριαμβεύτρια στον «τελικό» με τον Ισημερινό (Βίντεο)
19:18
Στήριξη ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη ζήτησε η Ολένα Ζελένσκα με ιστορική ομιλία στο βρετανικό κοινοβούλιο
18:56
Ν. Δένδιας: "O αναθεωρητισμός δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα" (Βίντεο)
18:37
Καμπανάκι από την Κομισίον για μη έγκαιρη μεταφορά στην εθνική νομοθεσία της Κύπρου οδηγιών για την οδική ασφάλεια
18:15
Τίτλοι Ειδήσεων - Τρίτη 29 Νοεμβρίου
18:00
ΔΗΣΥ: "Το ΑΚΕΛ ξέχασε ότι είναι το μόνο κόμμα το οποίο αποδείχθηκε με βούλα δικαστηρίου, θεσμική - κομματική διαφθορά"
17:57
Στην Πολωνία για τις εργασίες του ΟΑΣΕ ο Ι. Κασουλίδης. Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στην Ουκρανία
17:43
Χ. Πογιατζής: Διερεύνηση μιας υπόθεσης αυτού του εύρους, θα παρέλυε την Αρχή κατά της Διαφθοράς (Βίντεο)
17:16
Πτώση των ρυθμών της παγκόσμιας ανάπτυξης προβλέπει το ΔΝΤ. Το αμφισβητεί η Ρωσία
16:58
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 29/11/2022
16:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand