Βρετανικό Υπ. Άμυνας: Τέλος στη ρωσική φιλοδοξία για χερσαία γέφυρα ως την Οδησσό με την υποχώρηση από τη Χερσώνα

Η απόφαση υποχώρησης από τη δυτική όχθη του Δνείπερου στην περιοχή της Χερσώνας πιθανότατα βάζει τέλος στην επίτευξη της «στρατηγικής φιλοδοξίας» της Ρωσίας για δημιουργία μίας χερσαίας γέφυρας που θα εκτείνεται ως την Οδησσό, επισημαίνει σε σημερινή ενημέρωση το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας.
Όπως αναφέρεται στο σχετικό σημείωμα, η ικανότητα της Ρωσίας να συντηρεί τις δυνάμεις της στη δυτική όχθη του ποταμού δεχόταν πίεση από τα ουκρανικά πλήγματα στις οδούς ανεφοδιασμού.
Αναφέρεται επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει πολλές γέφυρες και πιθανότατα θα έχουν ναρκοθετήσει την περιοχή, ώστε να επιβραδύνουν την προέλαση των ουκρανικών δυνάμεων.
Το Υπουργείο Άμυνας σημειώνει δε ότι με τα διαθέσιμα σημεία διάσχισης του Δνείπερου να είναι περιορισμένα, οι ρωσικές δυνάμεις θα είναι ευάλωτες κατά την επιχείρηση υποχώρησης. «Είναι πιθανό ότι η υποχώρηση θα πραγματοποιείται επί αρκετές ημέρες με αμυντικές θέσεις και πυρά πυροβολικού να καλύπτουν τις δυνάμεις που υποχωρούν», προσθέτει το ενημερωτικό σημείωμα.

ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ Photo by Kenzo TRIBOUILLARD AFP.jpg


Σε συνέντευξή του στο Sky News ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σχολίασε αναφορικά με την εντολή υποχώρησης από τη Χερσώνα πως η Ρωσία «έχει χάσει απολύτως τη δυναμική» που είχε αναπτύξει στην Ουκρανία. Χαρακτήρισε την ανακοίνωση υποχώρησης «ενθαρρυντική» και είπε ότι δείχνει πώς ο ουκρανικός στρατός με την ενίσχυση δυτικών όπλων δημιουργεί πίεση επί των Ρώσων. Παρόλα αυτά, εκτίμησε ότι είναι νωρίς να προκύψουν συμπεράσματα για τη σημασία των εξελίξεων στη Χερσώνα. «Είναι μέρος ενός γενικού μοτίβου ή εικόνας που έχουμε δει τους τελευταίους μήνες, με τη Ρωσία να έχει χάσει απολύτως τη δυναμική. Έχουν υποχρεωθεί να παραδώσουν εδάφη. Αλλά δε θα πρέπει να υποτιμήσουμε τους Ρώσους. Έχουν ακόμα τις ικανότητες να πλήττουν ουκρανικές πόλεις. Άρα αυτό δείχνει ότι η Ρωσία μπορεί ακόμα να προξενήσει πολλή ζημιά στην Ουκρανία», είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ.
Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις του ο πρώην επικεφαλής του βρετανικού στρατού λόρδος Ντάνατ είπε πως αν ήταν ο αρχηγός του ρωσικού επιτελείου στρατηγός Γκερασίμοφ θα σκεφτόταν πολύ για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να πραγματοποιήσει πραξικόπημα στο Κρεμλίνο για να ανατρέψει τον «μπάσταρδο» Πούτιν. Κατά τον Βρετανό στρατηγό η υποχώρηση από τη Χερσώνα «πιθανότατα είναι μία στιγμή ορόσημο» σε αυτή την πολεμική σύρραξη. Παρόλα αυτά σημείωσε ότι αν και πιθανώς μαρτυρά την ανάγκη ανασύνταξης των Ρώσων, θα μπορούσε επίσης να αποτελεί ένα ρωσικό τέχνασμα ώστε να ενθαρρυνθούν οι Ουκρανοί να προχωρήσουν για να έρθουν αντιμέτωποι με κάποιου είδους επικίνδυνη έκπληξη.

ΓΑ

Τελευταία Ενημέρωση: 10 Νοεμβρίου 2022 - 13:44

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

07 Φεβρουαρίου
Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ - (Βίντεο)
22:22
Τίτλοι Ειδήσεων - Τρίτη 7 Φεβρουαρίου
22:00
Λόγω χιονόπτωσης όλοι οι δρόμοι προς το Τρόοδος είναι κλειστοί για όλα τα οχήματα
21:45
Στήριξη στην υποψηφιότητα Ανδρέα Μαυρογιάννη ανακοίνωσε το "Νέο Κύμα" του Κωνσταντίνου Χριστοφίδη (Βίντεο)
21:06
Συνεχίζονται οι προσπάθειες για διακρίβωση της τύχης των Tουρκοκύπριων μαθητών (Βίντεο)
20:54
Ξεπέρασαν τις 7. 200 οι νεκροί από το φονικό κτύπημα του εγκέλαδου σε Τουρκία και Συρία (Βίντεο)
20:06
Τη σύγκληση Παγκύπριας Εκλογικής Συνέλευσης του ΔΗΣΥ για τις 11 Μαρτίου, εξήγγειλε ο Αβέρωφ Νεοφύτου (Bίντεο)
19:51
Ρωσία: Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν από έκρηξη στην εγκατάσταση φυσικού αερίου πενταώροφου κτηρίου στη Μόσχα
18:44
ΥΠΕΞ: Καλά στην υγεία τους οι 12 από τους 14 Κύπριοι υπήκοοι στην Τουρκία
18:33
Η Τουρκία αρνήθηκε να δεχθεί την προσφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας για βοήθεια
17:33
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού (7/2/2023)
17:14
Την στήριξή της προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη αποφάσισε η ΣΕΚ (Βίντεο)
17:02
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand