Βρετανικό Υπ. Άμυνας: Τέλος στη ρωσική φιλοδοξία για χερσαία γέφυρα ως την Οδησσό με την υποχώρηση από τη Χερσώνα

Η απόφαση υποχώρησης από τη δυτική όχθη του Δνείπερου στην περιοχή της Χερσώνας πιθανότατα βάζει τέλος στην επίτευξη της «στρατηγικής φιλοδοξίας» της Ρωσίας για δημιουργία μίας χερσαίας γέφυρας που θα εκτείνεται ως την Οδησσό, επισημαίνει σε σημερινή ενημέρωση το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας.
Όπως αναφέρεται στο σχετικό σημείωμα, η ικανότητα της Ρωσίας να συντηρεί τις δυνάμεις της στη δυτική όχθη του ποταμού δεχόταν πίεση από τα ουκρανικά πλήγματα στις οδούς ανεφοδιασμού.
Αναφέρεται επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει πολλές γέφυρες και πιθανότατα θα έχουν ναρκοθετήσει την περιοχή, ώστε να επιβραδύνουν την προέλαση των ουκρανικών δυνάμεων.
Το Υπουργείο Άμυνας σημειώνει δε ότι με τα διαθέσιμα σημεία διάσχισης του Δνείπερου να είναι περιορισμένα, οι ρωσικές δυνάμεις θα είναι ευάλωτες κατά την επιχείρηση υποχώρησης. «Είναι πιθανό ότι η υποχώρηση θα πραγματοποιείται επί αρκετές ημέρες με αμυντικές θέσεις και πυρά πυροβολικού να καλύπτουν τις δυνάμεις που υποχωρούν», προσθέτει το ενημερωτικό σημείωμα.

ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ Photo by Kenzo TRIBOUILLARD AFP.jpg


Σε συνέντευξή του στο Sky News ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σχολίασε αναφορικά με την εντολή υποχώρησης από τη Χερσώνα πως η Ρωσία «έχει χάσει απολύτως τη δυναμική» που είχε αναπτύξει στην Ουκρανία. Χαρακτήρισε την ανακοίνωση υποχώρησης «ενθαρρυντική» και είπε ότι δείχνει πώς ο ουκρανικός στρατός με την ενίσχυση δυτικών όπλων δημιουργεί πίεση επί των Ρώσων. Παρόλα αυτά, εκτίμησε ότι είναι νωρίς να προκύψουν συμπεράσματα για τη σημασία των εξελίξεων στη Χερσώνα. «Είναι μέρος ενός γενικού μοτίβου ή εικόνας που έχουμε δει τους τελευταίους μήνες, με τη Ρωσία να έχει χάσει απολύτως τη δυναμική. Έχουν υποχρεωθεί να παραδώσουν εδάφη. Αλλά δε θα πρέπει να υποτιμήσουμε τους Ρώσους. Έχουν ακόμα τις ικανότητες να πλήττουν ουκρανικές πόλεις. Άρα αυτό δείχνει ότι η Ρωσία μπορεί ακόμα να προξενήσει πολλή ζημιά στην Ουκρανία», είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ.
Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις του ο πρώην επικεφαλής του βρετανικού στρατού λόρδος Ντάνατ είπε πως αν ήταν ο αρχηγός του ρωσικού επιτελείου στρατηγός Γκερασίμοφ θα σκεφτόταν πολύ για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να πραγματοποιήσει πραξικόπημα στο Κρεμλίνο για να ανατρέψει τον «μπάσταρδο» Πούτιν. Κατά τον Βρετανό στρατηγό η υποχώρηση από τη Χερσώνα «πιθανότατα είναι μία στιγμή ορόσημο» σε αυτή την πολεμική σύρραξη. Παρόλα αυτά σημείωσε ότι αν και πιθανώς μαρτυρά την ανάγκη ανασύνταξης των Ρώσων, θα μπορούσε επίσης να αποτελεί ένα ρωσικό τέχνασμα ώστε να ενθαρρυνθούν οι Ουκρανοί να προχωρήσουν για να έρθουν αντιμέτωποι με κάποιου είδους επικίνδυνη έκπληξη.

ΓΑ

Τελευταία Ενημέρωση: 10 Νοεμβρίου 2022 - 13:44

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

26 Σεπτεμβρίου
Την κλιματική αλλαγή θεωρούν οι Έλληνες ως το σημαντικότερο πρόβλημα του πλανήτη
22:47
Τίτλοι Ειδήσεων - Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου
22:00
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπλίνκεν- Ιλχάμ Αλίεφ
21:36
Ελλάδα: Απομακρύνονται κάτοικοι στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τον δήμο Λαμιέων
21:09
Γεάδης: Αποδείχθηκε η αναγκαιότητα επανατοποθέτησης του Κυπριακού ως προβλήματος εισβολής και κατοχής (Βίντεο)
20:35
Στεφάνου: Η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να παραμείνει συνεπής στη συμφωνημένη βάση λύσης για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία (Βίντεο)
20:29
Αννίτα Δημητρίου: Ο ΔΗΣΥ είναι έτοιμος να στηρίξει κάθε προσπάθεια για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων (Βίντεο)
20:22
Λετυμπιώτης: Στόχος παραμένει η δημιουργία προϋποθέσεων για επανέναρξη των συνομιλιών (Βίντεο)
20:09
Απογοήτευση Γεραπετρίτη για την έλλειψη διάθεσης συνομιλιών από την τουρκοκυπριακή πλευρά
19:37
Υπό έλεγχο η φωτιά μεταξύ των κοινοτήτων Λιμνάτη και Δωρού
19:12
Πτυχές της Ιστορίας της Κύπρου σε ένα δωμάτιο - 24 Σεπτεμβρίου 2023
18:55
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 26/9/23
18:36
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand