Δραματική παρέμβαση του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου στη Βουλή για την αύξηση των επιτοκίων. Έκρουσε κώδωνα κινδύνων για την εθνική ασφάλεια

Δραματική παρέμβαση του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου Παύλου Ιωάννου, ενώπιον της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής για το θέμα της αύξησης των επιτοκίων και του υψηλού πληθωρισμού, κρούοντας τον κώδωνα κινδύνων για την εθνική ασφάλεια.

Αναμένεται αύξηση των προβληματικών δανείων και αύξηση των επιτοκίων από 7% έως 14%. Δηλαδή μια δόση χίλιων ευρώ, θα αυξηθεί από 1070 έως 1140 ευρώ το μήνα.

Ο Παύλος Ιωάννου ανέφερε:

  • Οι εταιρίες εξαγοράς δανείων, με την αύξηση των επιτοκίων, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καταγράφουν μη αναμενόμενα κέρδη. Λιγότερα είναι τα μη αναμενόμενα κέρδη για τις Τράπεζες, αφού θα πρέπει να καταβάλουν και υψηλότερους τόκους στις καταθέσεις.
  • Πρέπει να παρέμβει η Κεντρική Τράπεζα, ώστε περιοριστούν τα κέρδη. Οι εταιρίες διαχείρισης δανείων, έχουν πλέον περισσότερες δυνατότητες να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις προβληματικών δανείων.
  • Η αύξηση των επιτοκίων για αναχαίτηση του πληθωρισμού, οδηγεί σε ανατροφοδότηση του πληθωρισμού, δεδομένου ότι συνεχίζονται και κλιμακώνονται οι γεωπολιτικές αναταράξεις.
  • Το κοινωνικό πρόβλημα είναι τεράστιο και καυτό. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διασαλευτεί η κοινωνική συνοχή. Για την Κύπρο τίθεται ακόμη και θέμα εθνικής ασφάλειας, λόγω της κατοχής της μισής πατρίδας μας. Απαιτείται η λήψη στοχευμένων μέτρων στήριξης των ευάλωτων ομάδων.
  • Στην βάση ευρωπαϊκής οδηγίας, οι Τράπεζες και οι εταιρίες διαχείρισης δανείων, θα πρέπει να προχωρούν σε αναδιαρθρώσεις δανείων, όταν οι δανειολήπτες αδυνατούν ανταπεξέλθουν στα δάνεια τους και χωρίς να υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις.

Η Κεντρική Τράπεζα κάλεσε τους δανειολήπτες, να καταφεύγουν εγκαίρως στις Τράπεζες για αναδιαρθρώσεις, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Η ΚΕΔΙΠΕΣ ανέφερε στην Επιτροπή Εμπορίου, ότι σε περιπτώσεις όπου προβλέπεται από τα συμβόλαια, προχωρούν σε μη αύξηση των δόσεων δανείων και επιμηκύνουν τα δάνεια, δηλαδή μεταθέτουν τις δόσεις στο τέλος του δανείου.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου Κυριάκος Χατζηγιάννης δήλωσε ότι δεν πρέπει να ληφθούν οριζόντια μέτρα, γιατί υπάρχει κίνδυνος για την οικονομία. Πρέπει να υπάρχουν συμβιβασμοί για αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα επεσήμανε ότι έπρεπε αντί να αυξηθούν τα επιτόκια, έπρεπε να ριχθεί χρήμα στην αγορά. Η αύξηση των δανειστικών επιτοκίων θα αποτελέσει χαριστική βολή για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης πρότεινε την επιμήκυνση των δανείων ώστε να μην χρειαστούν αναδιαρθρώσεις δανείων. Η πρόταση μπορεί να εφαρμοστεί σε όσους αιτηθούν να αναδιάρθρωση των δανείων.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 01 Νοεμβρίου 2022 - 13:18

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

07 Φεβρουαρίου
Τίτλοι Ειδήσεων - Τρίτη 7 Φεβρουαρίου
22:00
Λόγω χιονόπτωσης όλοι οι δρόμοι προς το Τρόοδος είναι κλειστοί για όλα τα οχήματα
21:45
Στήριξη στην υποψηφιότητα Ανδρέα Μαυρογιάννη ανακοίνωσε το "Νέο Κύμα" του Κωνσταντίνου Χριστοφίδη
21:06
Συνεχίζονται οι προσπάθειες για διακρίβωση της τύχης των Tουρκοκύπριων μαθητών (Βίντεο)
20:54
Ξεπέρασαν τις 7. 200 οι νεκροί από το φονικό κτύπημα του εγκέλαδου σε Τουρκία και Συρία (Βίντεο)
20:06
Τη σύγκληση Παγκύπριας Εκλογικής Συνέλευσης του ΔΗΣΥ για τις 11 Μαρτίου, εξήγγειλε ο Αβέρωφ Νεοφύτου (Bίντεο)
19:51
Ρωσία: Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν από έκρηξη στην εγκατάσταση φυσικού αερίου πενταώροφου κτηρίου στη Μόσχα
18:44
ΥΠΕΞ: Καλά στην υγεία τους οι 12 από τους 14 Κύπριοι υπήκοοι στην Τουρκία
18:33
Η Τουρκία αρνήθηκε να δεχθεί την προσφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας για βοήθεια
17:33
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού (7/2/2023)
17:14
Την στήριξή της προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη αποφάσισε η ΣΕΚ (Βίντεο)
17:02
Απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 90 ετών, ο Αντρέας Ζένιος πρώην Τμηματάρχης Προσωπικού και Διοίκησης στο ΡΙΚ
16:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand