Τα συμπεράσματα από την πανδημία συζήτησαν ειδικοί σε συνάντηση υψηλού επιπέδου για την Υγεία

Εξάγοντας συμπεράσματα από την εμπειρία της πανδημίας, Ευρωπαίοι ειδικοί για την Υγεία συγκεντρώθηκαν στη Λεμεσό για να συζητήσουν τρόπους ενίσχυσης της ετοιμότητας του συστήματος υγείας, προκειμένου να αποφευχθεί μια επόμενη πανδημία.

Στη συνάντηση υψηλού επιπέδου με θέμα «Covid-19: Ο δρόμος προς τα εμπρός μετά την πανδημία» συμμετείχαν η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, Υπουργοί Υγείας της ΕΕ, ο διευθυντής της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας του ΠΟΥ, Χανς Κλούγκε, η διευθύντρια του ECDC, Άντρεα Άμμον και άλλοι ειδικοί.

Ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, αναφέρθηκε στις ενέργειες που έγιναν στην Κύπρο για την αντιμετώπιση της πανδημίας μέσω ενός σχεδίου δράσης, αλλά και η προετοιμασία ακόμη και για το χειρότερο σενάριο. Αναφέρθηκε στον ρόλο των κρατικών νοσοκομείων που ορίστηκαν να δέχονται κρούσματα COVID-19, τα οποία ενίσχυσαν τις υπηρεσίες και τις ικανότητές τους, με αγορά ιατρικού εξοπλισμού και αναλώσιμων υλικών, πρόσληψη επαγγελματιών υγείας, ανάπτυξη κλινών σε θαλάμους COVID-19 και επέκταση της χωρητικότητάς τους σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Ο κύριος Χατζηπαντέλα ανέφερε ακόμη ότι οι επιδημιολογικοί δείκτες παρακολουθούνταν σε εβδομαδιαία βάση για την ακριβή εκτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης στην Κύπρο και ότι το υπουργείο επικεντρώθηκε σε αυξημένες δοκιμές και ενισχυμένη ιχνηλάτηση επαφών για την ταχεία απομόνωση των στενών επαφών. Έκανε επίσης αναφορά στα αυστηρά μέτρα που λήφθηκαν σε αεροδρόμια και λιμάνια και τη διαμόρφωση στρατηγικής εμβολιασμού.

Σε ομιλία της η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, εστίασε στις δράσεις της ΕΕ, αλλά και σε άλλες πρωτοβουλίες υγείας που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως η καταπολέμηση του καρκίνου ή η παροχή βοήθειας σε Ουκρανούς ασθενείς. Η κυρία Κυριακίδου προειδοποίησε για πιθανά κύματα κορωνοϊού, καθώς, όπως είπε, καταγράφεται αύξηση σε όλους τους δείκτες παγκοσμίως. Τόνισε ότι ο εμβολιασμός και η ενίσχυση, παραμένουν το ισχυρότερο πλεονέκτημα κατά του ιού.

Ο διευθυντής περιφέρειας Ευρώπης του ΠΟΥ, είπε ότι η μόνη απάντηση σε μια παγκόσμια κρίση όπως αυτή της πανδημίας "είναι είναι μια κοινή διεθνής συνεργασία και η αλληλεγγύη". Αναφέρθηκε στις προσπάθειες αντιμετώπισης της πανδημίας επισημαίνοντας ότι η COVID-19  έχει αναδείξει τη σημασία της ΕΕ ως βασικού παγκόσμιου παράγοντα υγείας. Υπογράμμισε ότι η πανδημία υπενθύμισε ότι πρέπει να επιταχυνθεί δραστικά ο εντοπισμός, η επιτήρηση και η ετοιμότητα των συστημάτων υγείας, για αντιμετώπιση πολλαπλών επειγόντων περιστατικών υγείας.

Μ.Β

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Οκτωβρίου 2022 - 14:36

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

29 Νοεμβρίου
Προστατεύει το κράτος δικαίου ο ΠτΔ με την αυτεπάγγελτη εξέταση των ισχυρισμών για τη διαφθορά, απαντά στο ΑΚΕΛ ο Εκπρόσωπος
19:53
H Ολλανδία επιβεβαίωσε τα προγνωστικά και επικράτησε 2-0 του Κατάρ (Βίντεο)
19:29
Η Σενεγάλη ήταν η απόλυτη θριαμβεύτρια στον «τελικό» με τον Ισημερινό (Βίντεο)
19:18
Στήριξη ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη ζήτησε η Ολένα Ζελένσκα με ιστορική ομιλία στο βρετανικό κοινοβούλιο
18:56
Ν. Δένδιας: "O αναθεωρητισμός δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα" (Βίντεο)
18:37
Καμπανάκι από την Κομισίον για μη έγκαιρη μεταφορά στην εθνική νομοθεσία της Κύπρου οδηγιών για την οδική ασφάλεια
18:15
Τίτλοι Ειδήσεων - Τρίτη 29 Νοεμβρίου
18:00
ΔΗΣΥ: "Το ΑΚΕΛ ξέχασε ότι είναι το μόνο κόμμα το οποίο αποδείχθηκε με βούλα δικαστηρίου, θεσμική - κομματική διαφθορά"
17:57
Στην Πολωνία για τις εργασίες του ΟΑΣΕ ο Ι. Κασουλίδης. Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στην Ουκρανία
17:43
Χ. Πογιατζής: Διερεύνηση μιας υπόθεσης αυτού του εύρους, θα παρέλυε την Αρχή κατά της Διαφθοράς (Βίντεο)
17:16
Πτώση των ρυθμών της παγκόσμιας ανάπτυξης προβλέπει το ΔΝΤ. Το αμφισβητεί η Ρωσία
16:58
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 29/11/2022
16:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand