ΠτΔ: Το θέμα των τουρκικών προκλήσεων κατά της Κύπρου και της Ελλάδας θα τεθεί στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην Πράγα

Το θέμα των τουρκικών προκλήσεων κατά της Κύπρου και της Ελλάδας θα τεθεί στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στην Πράγα, δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ερωτηθείς για το θέμα προσερχόμενος στην υπουργική σύνοδο για το κλίμα που πραγματοποιήται στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων θα τεθεί ενώπιον των εταίρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε απόλυτο συντονισμό με την Ελλάδα και αρκούντως τεκμηριωμένα, ούτως ώστε όσα θα λεχθούν να ληφθούν σοβαρά υπόψιν.

Υψίστης σημασίας για την αειφόρο περιβαλλοντική ανάπτυξη, χαρακτήρισε ο πρόεδρος Αναστασιάδης την 9η Υπουργική Σύνοδο της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στην Ευρώπη, οι εργασίες της οποίας άρχισαν το πρωί στη Λευκωσία.

Αναστασιάδης - σύνοδος για το κλίμαΚΑΙ ΠΤΒ.jpg

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι οι διακηρύξεις της Συνόδου αποτελούν διαχρονικά σημείο αναφοράς για τη διαμόρφωση των σχετικών, εθνικών πολιτικών των χωρών που συμμετέχουν.

"Δεδομένης", ανέφερε, "της κρισιμότητας των στιγμών, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη λήψης αποτελεσματικών αποφάσεων, καθώς και η υιοθέτηση και εφαρμογή ουσιαστικών μέτρων και πολιτικών, μέσω των οποίων θα διασφαλιστεί η αειφορία του πλανήτη".

Πρόεδρος Αναστασιάδης - Σύνοδος για το κλίμα.png

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι στη Σύνοδο θα συζητηθούν και θα ληφθούν αποφάσεις για τρεις, νευραλγικής σημασίας, πυλώνες.

Ο πρώτος αφορά την ανάγκη όπως μεγάλα έργα υποδομών συνάδουν με τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης και του σεβασμού του περιβάλλοντος.

Ο δεύτερος πυλώνας αφορά την εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας στον τουρισμό, με σκοπό τη μείωση του περιβαλλοντικού αντικτύπου.

Ο τρίτος πυλώνας, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σχετίζεται με το νέο πλαίσιο στρατηγικής της εκπαίδευσης, για την αειφόρο ανάπτυξη.

Συνέδριο για το κλίμα - Υπουργοί.jpg

Πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό το γεγονός πως τα σχετικά έγγραφα πολιτικής που αφορούν τους τρεις πυλώνες και η υπουργική διακήρυξη που αναμένεται να υιοθετηθούν, θα καθορίσουν τις κατευθυντήριες γραμμές για σχεδιασμό επιπλέον πολιτικών και δράσεων, οι οποίες εφαρμόζονται σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, ενισχύοντας την κοινή προσπάθεια για αειφόρο ανάπτυξη.

Σύνοδος για το κλίμα καινόυργια φώτο PIO 1.jpg

Η 9η Υπουργική Σύνοδος, με τίτλο "Κυκλική Οικονομία, αειφόρος τουρισμός και εκπαίδευση για την αειφόρο ανάπτυξη", πραγματοποιείται στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία, στην παρουσία εβδομηντα-ενός υπουργών και χιλίων αντιπροσώπων.

Παράλληλες συνεδρίες θα διεξαχθούν στον Ινστιτούτο Κύπρου.

Το ΡΙΚ είναι ο επίσημος φορέας ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης του Συνεδρίου.

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Φωτογραφίες: ΓΤΠ

ΑΤ, Μ.Χ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Οκτωβρίου 2022 - 14:48

Τελευταιες Ειδησεις

26 Νοεμβρίου
Τίτλοι Ειδήσεων - Σάββατο 26 Νοεμβρίου
18:00
Σημαντική νίκη για Πολωνία
17:20
Δράκου: Θα μελετηθεί ενδελεχώς η έκθεση του Γενικού Εισαγγελέα
16:56
Κρούσματα γρίπης των πτηνών στην Κύπρο
16:34
Τμήμα Μετεωρολογίας Κύπρου - 3ο Δελτίο Καιρού (26/11/22)
16:20
Προσπάθεια αποδόμησής της καταγγέλλει η Άννα Αριστοτέλους
16:07
Απελευθερώθηκαν 9 Ρώσοι αιχμάλωτοι πολέμου
15:19
Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την εθνική κυριαρχία της
14:28
Νίκη ελπίδας για την Αυστραλία, 1-0 την Τυνησία
14:09
ΥΠΑΜ: Με σταθερές σχέσεις στον τομέα της άμυνας και μέσω διπλωματίας απαντά στις τουρκικές προκλήσεις η ΚΔ
13:19
Η Κύπρος χαιρέτισε χθες βράδυ την κατάθεση του σχεδίου δράσεως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μεταναστευτικό
12:42
Τμήμα Μετεωρολογίας Κύπρου - 2ο Δελτίο Καιρού (26/11/22)
12:09
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand