Καθησυχάζουν το κοινό οι αρμόδιοι για κινδύνους από το μολυσματικό κουνούπι Aedes aegypti

φώτο Αρχείο AFP

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για το κοινό από το κουνούπι Aedes aegypti που εντοπίστηκε στον Δήμο Δρομολαξιάς – Μενεού, διαβεβαιώνουν Δήμαρχος και Προϊστάμενος των Υγειονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας. 

Σε δηλώσεις μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Δημοτικό Μέγαρο, ο Δήμαρχος Δρομολαξιάς-Μενεού Κύπρος Ανδρονίκου είπε πως «οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Κράτους έχουν καταρτίσει ένα πλάνο δράσης όσον αφορά την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου κουνουπιού σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες του Δήμου και θα προχωρήσουμε με το πλάνο που έχει καταρτιστεί από τους ειδικούς, από τους εμπειρογνώμονες».

ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙ ΛΑΡΝΑΚΑ.png

Πρόσθεσε ότι «είναι αχρείαστο ο κόσμος να έχει μια έντονη ανησυχία, να τους καθησυχάσουμε ότι στο παρών στάδιο, αλλά και στο μέλλον, σύμφωνα με αυτά που μας έχουν εξηγήσει οι εμπειρογνώμονες δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας. Γι’αυτό ας μην μας καταβάλλει ο πανικός, όλα αντιμετωπίζονται αφού έχουμε τους ειδικούς και με το πλάνο θεωρούμε ότι θα εξαλειφθεί το κουνούπι και αυτή η κατάσταση σύντομα θα εκλείψει».

Εξάλλου ο Ηρόδοτος Ηροδότου, Προϊστάμενος Υγειονομικών Υπηρεσιών Υπουργείου Υγείας ανέφερε ότι «στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε έχουμε εξηγήσει στον Δήμαρχο το πλάνο που θα ακολουθηθεί από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες και το Πανεπιστήμιο του ΤΕΠΑΚ και με τη βοήθεια προσωπικού του Δήμου τα επόμενα βήματα που θα ακολουθηθούν τις επόμενες μέρες. Εχουμε δείξει στη χαρτοχράφηση της περιοχής με αριθμημένα τα σπίτια όπου θα γίνει ενημέρωση από σπίτι σε σπίτι».

«Θέλω και εγώ», είπε, «να ενημερώσω το κοινό ότι δεν πρέπει να ανησυχεί αφού θα πρέπει να υπάρξουν κάποιες προϋποθέσεις για να μεταδοθεί μια ασθένεια. Η μία προϋπόθεση είναι ότι πρέπει να υπάρχει ο διαβιβαστής, που είναι το κουνούπι, που υπάρχει. Όμως πρέπει να υπάρχει και ο ιός που αυτή τη στιγμή στην Κύπρο δεν υπάρχει ούτε ο ιός του κίτρινου πυρετού ούτε του δάγκειου πυρετού, οπότε το κοινό δεν πρέπει να ανησυχεί. Το κοινό πρέπει να είναι ήσυχο ότι η συνεργασία μεταξύ των εμπειρογνωμόνων, των Υγειονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου και του Δημαρχείου είναι πάρα πολύ καλή, θα διεξαχθεί το πλάνο δράσης και ο σκοπός είναι είτε η πλήρης εξάλειψη του κουνουπιού είτε να μείνει σε τόσο χαμηλούς αριθμούς ώστε να μην μπορεί να δημιουργήσει οποιοδήποτε πρόβλημα».

ΑΤ

συντάκτης: Σταύρος Χατζησάββας

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Οκτωβρίου 2022 - 12:36

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

26 Νοεμβρίου
Τίτλοι Ειδήσεων - Σάββατο 26 Νοεμβρίου
18:00
Σημαντική νίκη για Πολωνία
17:20
Δράκου: Θα μελετηθεί ενδελεχώς η έκθεση του Γενικού Εισαγγελέα
16:56
Κρούσματα γρίπης των πτηνών στην Κύπρο
16:34
Τμήμα Μετεωρολογίας Κύπρου - 3ο Δελτίο Καιρού (26/11/22)
16:20
Προσπάθεια αποδόμησής της καταγγέλλει η Άννα Αριστοτέλους
16:07
Απελευθερώθηκαν 9 Ρώσοι αιχμάλωτοι πολέμου
15:19
Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την εθνική κυριαρχία της
14:28
Νίκη ελπίδας για την Αυστραλία, 1-0 την Τυνησία
14:09
ΥΠΑΜ: Με σταθερές σχέσεις στον τομέα της άμυνας και μέσω διπλωματίας απαντά στις τουρκικές προκλήσεις η ΚΔ
13:19
Η Κύπρος χαιρέτισε χθες βράδυ την κατάθεση του σχεδίου δράσεως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μεταναστευτικό
12:42
Τμήμα Μετεωρολογίας Κύπρου - 2ο Δελτίο Καιρού (26/11/22)
12:09
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand