«Κάθε αλλαγή φέρνει αναστάτωση», είπε η Τρας εν μέσω εσωκομματικής αμφισβήτησης και διαμαρτυρίας από ακτιβίστριες (βίντεο)

Photo by Oli SCARFF / AFP

Πιστή στο οικονομικό της πλάνο, παρά τις αντιδράσεις και τις αμφισβητήσεις, δήλωσε η Λιζ Τρας από το βήμα του συνεδρίου του Συντηρητικού Κόμματος στο Μπέρμιγχαμ.

Όπως επανέλαβε, το σχέδιο αυτό αποσκοπεί στην τόνωση της ανάπτυξης μέσω χαμηλότερων φόρων και προσέλκυσης επενδύσεων και ικανοποιεί τους «τρεις» στόχους που έχει θέσει η ίδια για την οικονομία, δηλαδή «ανάπτυξη, ανάπτυξη και ανάπτυξη».

Επέμεινε ότι θα προβεί σε περαιτέρω περικοπές φόρων, δεσμεύθηκε για την έμφαση στη σταθερότητα των δημοσίων οικονομικών και υποσχέθηκε οικονομικές μεταρρυθμίσεις «για να ετοιμαστεί η χώρα για μια νέα εποχή» χωρίς εμπόδια στην ανάπτυξη.

«Πρέπει να κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά. Όπως φάνηκε από τις τελευταίες εβδομάδες, θα είναι δύσκολο. Όποτε υπάρχει αλλαγή, υπάρχει αναστάτωση. Δε θα είναι όλοι υπέρ. Αλλά όλοι θα ωφεληθούν από το αποτέλεσμα - μια αναπτυσσόμενη οικονομία και ένα καλύτερο μέλλον. Αυτό είναι που έχουμε ένα ξεκάθαρο σχέδιο να υλοποιήσουμε», είπε η κα Τρας.

Κατηγόρησε τα κόμματα αντιπολίτευσης, τα εργατικά συνδικάτα και τις ακτιβιστικές οργανώσεις ως «αντιαναπτυξιακό συνασπισμό», που προτιμά να επικρίνει μέσω Twitter αντί να λαμβάνει δύσκολες αποφάσεις.

Η ομιλία της Βρετανίδας Πρωθυπουργού διακόπηκε προσωρινά από δύο ακτιβίστριες της Greenpeace που βρίσκονταν μεταξύ του ακροατηρίου. Φωνάζοντας ύψωσαν ένα πανό με το ερώτημα «ποιος ψήφισε για αυτό;» αμφισβητώντας την επάρκεια της εντολής που έχει η νέα Πρωθυπουργός, η οποία εξελέγη από τα μέλη του κόμματός της. Οι δύο γυναίκες απομακρύνθηκαν λίγο μετά από την ασφάλεια.

Από τις υπόλοιπες θεματικές της ομιλίας της ξεχώρισε η αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία. Η κα Τρας επανέλαβε τη δέσμευση για συνέχιση της βρετανικής αλληλεγγύης και στήριξης προς το Κίεβο και τόνισε: «Η Ουκρανία μπορεί να νικήσει, πρέπει να νικήσει και θα νικήσει».

Η ομιλία της κ Τρας έγινε εν μέσω σκηνικού «εμφυλίου πολέμου» και κυβερνητικού «χάους», όπως σχολιάζουν βρετανικά μέσα ενημέρωσης,

Οι εσωκομματικές επικρίσεις κατά της Πρωθυπουργού για τα οικονομικά μέτρα του μίνι προϋπολογισμού οδήγησαν στην ανατροπή του μέτρου κατάργησης του υψηλού συντελεστή φόρου για τα μεγαλύτερα εισοδήματα, με την Υπουργό Εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμαν να κατηγορεί τους «αντάρτες» βουλευτές για «πραξικόπημα».

Η Υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Κέμι Μπέιντενοκ χαρακτήρισε το σχόλιο της συναδέλφου της «υπερβολικά εμπρηστικό», ενώ βουλευτές αντέδρασαν δημοσίως κατά της κ. Μπράβερμαν λέγοντας ότι η υπεράσπιση των συμφερόντων των ψηφοφόρων των περιφερειών τους συνιστά «υποχρέωση και όχι πραξικόπημα».

Λιζ Τρας 5-10-22 2η Φωτογραφία -Photo by PAUL ELLIS AFP.jpg

Photo by PAUL ELLIS AFP

Πλέον η κα Τρας δέχεται πιέσεις να μη μειώσει την πραγματική αξία των επιδομάτων πρόνοιας διατηρώντας την πρακτική αύξησής του κατά το ίδιο ύψος με την τιμή του πληθωρισμού. Υπέρ αυτής της αύξησης, δηλαδή κατά σχεδόν 10%, τάχθηκαν δημοσίως δύο υπουργοί της κυβέρνησης Τρας, οι Πένυ Μόρνταντ και ο Ρόμπερτ Μπάκλαντ, αλλά και ο σύμμαχος της Πρωθυπουργού λόρδος Φροστ. Ο πρώην υπουργός Ντέιβιντ Ντέιβις σχολίασε στο ίδιο πνεύμα ότι το ίνδαλμα της Λιζ Τρας, η Μάργκαρετ Θάτσερ, ποτέ δε θα μείωνε επιδόματα εν μέσω κρίσης ακρίβειας.

Ο τέως Υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς δε δίστασε να δηλώσει πως η κα Τρας θα πρέπει να αλλάξει την εικόνα εντός των επόμενων δέκα ημερών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει συγκροτημένη αμφισβήτησή της από το κόμμα. Ο πρώην Υφυπουργός Άμυνας Τομπάιας Έλγουντ έδωσε ένα μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο στην κα Τρας, μέχρι τα Χριστούγεννα.

Σύγχυση έχει προκληθεί εξάλλου και για το πότε θα παρουσιαστεί τελικά ο μεσοπρόθεσμος προϋπολογισμός από τον Υπουργό Οικονομικών Κουάσι Κουάρτενγκ με σκοπό να κατευναστούν οι ανησυχίες των αγορών για το μέλλον των δημοσίων οικονομικών. Αξιωματούχοι του υπουργείου ενημέρωσαν την Τρίτη ότι η παρουσίαση θα επισπευστεί τελικά και θα γίνει πριν από τις 23 Νοεμβρίου, αλλά αργότερα τόσο ο κ. Κουάρτενγκ όσο και η κα Τρας επέμειναν ότι η αρχική ημερομηνία ισχύει. Το βράδυ της Τρίτης το BBC επανέλαβε ότι είναι ειλημμένη η απόφαση ο προϋπολογισμός να παρουσιαστεί νωρίτερα, ενδεχομένως και εντός του τρέχοντος μήνα.

Τη δύσκολη συγκυρία στην οποία έχει βρεθεί η Λιζ Τρας επιβεβαιώνει και σφυγμομέτρηση της εταιρείας JL Partners, από την οποία προκύπτει ότι τα τρία επίθετα τα οποία χρησιμοποιούν περισσότερο οι πολίτες για να την περιγράψουν είναι «ανίκανη», «άχρηστη» και «αναξιόπιστη».

Οι αντίστοιχοι χαρακτηρισμοί πριν από τον μίνι προϋπολογισμό που προκάλεσε οικονομική αναστάτωση ήταν «αποφασιστική», «δυνατή» και «ικανή».

Οι πιο συχνοί χαρακτηρισμοί για τον ηγέτη των Εργατικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης σερ Κιρ Στάρμερ είναι «βαρετός», «αναξιόπιστος», αλλά και «αξιόπιστος», «ηγέτης», «ικανός».

Πηγή: ΡΙΚ , Θανάσης Γκαβός

Μ.Χ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Οκτωβρίου 2022 - 14:06

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Εκπαίδευση Γιατρών στο εξωτερικό για την μεταμοσχευτική υπατολογία
13:56
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Μέτρα στήριξης 35,3 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση (Βίντεο)
12:21
Ποινή φυλάκισης 2 ετών σε 25χρονο οδηγό για τροχαίο το 2020
12:13
Σε κρίσιμη κατάσταση το θύμα επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο του Λονδίνου
11:45
Δεν παραδέχεται ενοχή ο 44χρονος οδηγός για το τετραπλό τροχαίο
11:30
Τμήμα Μετεωρολόγιας 2ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
11:17
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.