Νέα αύξηση στα επιτόκια δανεισμού τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής

Αύξηση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα κατέγραψαν τα δανειστικά επιτόκια τον Αύγουστο, με τα πιστωτικά ιδρύματα να τιμολογούν την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ, αλλά και τον αυξημένο πιστωτικό κίνδυνο λόγω αβεβαιότητας και πληθωρισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, το επιτόκιο που αφορά καταναλωτικά δάνεια σημείωσε αύξηση στο 3,36%, σε σύγκριση με 3,27% τον προηγούμενο μήνα, ενώ οριακή άνοδο παρουσίασε το επιτόκιο που αφορά δάνεια για αγορά κατοικίας το οποίο διαμορφώθηκε στο 2,56%, σε σύγκριση με 2,55% τον προηγούμενο μήνα.

Μεγαλύτερη άνοδο, της τάξης των 34 μονάδων βάσης, σημείωσε το επιτόκιο που αφορά δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά μέχρι €1 εκ. το οποίο ανήλθε στο 3,85%, σε σύγκριση με 3,51% τον προηγούμενο μήνα.

Το επιτόκιο που αφορά δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά άνω του €1 εκ. κατέγραψε αύξηση στο 3,11%, σε σύγκριση με 3,04% τον προηγούμενο μήνα.

Σημειώνεται ότι τα επιτόκια αυτά αφορούν νέο δανεισμό και όχι τα υφιστάμενα δάνεια.

Μικρές αυξήσεις και στα επιτόκια καταθέσεων

----------------

Εξάλλου, αυξήσεις παρουσίασαν και οι αποδόσεις των επιτοκίων αποδοχής καταθέσεων. Ειδικότερα, το επιτόκιο για καταθέσεις προθεσμίας έως ενός έτους από νοικοκυριά σημείωσε αύξηση στο 0,06%, σε σύγκριση με 0,05% τον προηγούμενο μήνα.

Το αντίστοιχο επιτόκιο για καταθέσεις από μη χρηματοδοτικές εταιρείες παρουσίασε αύξηση στο 0,13%, σε σύγκριση με 0,07% τον προηγούμενο μήνα.

Η ΕΚΤ από τον περασμένο Ιούλιο εισήλθε στον κύκλο ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής, αυξάνοντας τα βασικά της επιτόκια για πρώτη φορά ύστερα από 11 χρόνια. Το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στις 14 Σεπτεμβρίου του 2022 διαμορφώθηκε στο 0,75%, το επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης στο 1,5% και η οριακή διευκόλυνση χρηματοδότησης το 1,5%.

ΙΝ

Τελευταία Ενημέρωση: 04 Οκτωβρίου 2022 - 14:02

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

02 Οκτωβρίου
Τίτλοι Ειδήσεων - Δευτέρα 02 Οκτωβρίου
18:11
Η Κυβέρνηση πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην ανέγερση νέου κτηρίου της Νομικής Υπηρεσίας
17:17
Μπαγκλαντές: Περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από δάγκειο πυρετό
17:15
Νέα κίτρινη προειδοποίηση για αύριο εξέδωσε το Τμήμα Μετεωρολογίας
16:45
H Greco καλεί την Κύπρο να υιοθετήσει εξειδικευμένη πολιτική κατά της διαφθοράς
16:27
Ζητά χρόνο το υπουργείο Οικονομικών για να εξετάσει την πρόταση νόμου που αίρει την απαγόρευση πλήρωσης θέσεων
15:57
ΟΚΥπΥ: Κανένας λόγος ανησυχίας για τα περιστατικά Covid- 19 στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου
15:39
Καμία απάντηση μέχρι στιγμής στον ΓΓ ΟΗΕ από Τατάρ για απεσταλμένο
15:25
Μπανγκλαντές: Εκατοντάδες θάνατοι στη χειρότερη επιδημία δάγκειου πυρετού που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η χώρα
15:14
Πεσκόφ: H κόπωση από τον πόλεμο στη Δύση θα οδηγήσει σε διχασμό
14:47
Απεβίωσε σε ηλικία 83 ετών ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Νίκος Γεωργίου Τσιάρτας
14:40
Υπουργός Δικαιοσύνης: Θέμα του Προέδρου ο διορισμός του Αρχηγού Αστυνομίας
14:11
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand