Μνημόνιο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Κύπρου για την συντήρηση Μνημείων υπέγραψε το Υπουργείο Μεταφορών

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν το Τμήμα Αρχαιοτήτων και το Πανεπιστήμιο Κύπρου για την συντήρηση μνημείων.

Ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων αναφέρει ότι στόχος του Μνημονίου είναι η προώθηση της προστασίας, της μελέτης και της προβολής του πολιτισμού και της αρχαιολογικής κληρονομιάς της Κύπρου, μέσα από διάφορες δράσεις οι οποίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την ποιοτική αναβάθμιση του τομέα συντήρησης και αποκατάστασης μνημείων, με την επιστημονική συνεργασία του Εργαστηρίου Δομικών Υλικών Λήδρα του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Κύπρου, και τη συνεργασία στο πλαίσιο ευρωπαϊκών ή/και άλλων ερευνητικών προγραμμάτων, συμπεριλαμβανομένης της προσπάθειας εγκαθίδρυσης Ερευνητικού Κέντρου για την Προστασία και Ανάδειξη της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς και των Αρχαίων Μνημείων Α’ και Β΄ Πίνακα της Κύπρου.

Το Υπουργείο, αναφέρεται, προσβλέπει στην εν λόγω συνεργασία με στόχο την παραγωγή απτών αποτελεσμάτων που να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο έργο της προστασίας των μνημείων, καθώς και στην μελέτη και κατανόηση σε βάθος των υλικών δόμησης τους μέσω της εφαρμογής σύγχρονων επιστημονικών μεθόδων και της εμπειρογνωμοσύνης που κατέχει το Πανεπιστήμιο.

Οι σχέσεις του Τμήματος Αρχαιοτήτων με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ειδικότερα με τη Μονάδα Αρχαιολογίας είναι διαχρονικές και ιδιαίτερα στενές, σημειώνεται. Το Τμήμα Αρχαιοτήτων παραχωρεί άδειες ανασκαφής στο επιστημονικό προσωπικό της Μονάδας και εξυπηρετεί σε συνεχή βάση μελετητές του Πανεπιστήμιου Κύπρου ή συνεργάτες του, παραχωρώντας πρόσβαση σε υλικό ανασκαφών ή άλλο αρχειακό υλικό.

Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανέφερε ότι η μικρή Κύπρος, εδώ και πάνω από δέκα χιλιάδες χρόνια παράγει πολιτισμό, ιστορία και τεχνολογία, κληρονομιά για την οποία είμαστε περήφανοι κοινωνοί και απόγονοι. "Παράλληλα, διακατεχόμαστε από το αίσθημα ευθύνης έναντι σε αυτή την κληρονομιά, εφόσον αποτελεί χρέος μας η προστασία και διατήρηση της για τις επόμενες γενιές, καθώς και η ανάδειξη της ξεπερνώντας τα στενά όρια του τόπου μας".

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Τάσος Χριστοφίδης ευχαρίστησε τόσο το Υπουργείο όσο και το Τμήμα Αρχαιοτήτων κι έκανε αναφορά στην αξιοποίηση της Αγρεπαύλεως Ποταμιάς για τη δημιουργία του Κέντρου Βιοποικιλότητας.  Το Μνημόνιο που υπογράφεται σήμερα, πρόσθεσε, αποτελεί ξεκάθαρη απόδειξη του ρόλου που διαδραματίζει η ακαδημαϊκή κοινότητα στα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα του τόπου. 

Το Μνημόνιο υπέγραψαν εκ μέρους του Πανεπιστημίου Κύπρου ο Πρύτανης, Τάσος Χριστοφίδης και εκ μέρους του Τμήματος Αρχαιοτήτων η Διευθύντρια,  Μαρίνα Σολομίδου-Ιερωνυμίδου.

ΙΝ

Τελευταία Ενημέρωση: 04 Οκτωβρίου 2022 - 20:20

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

06 Δεκεμβρίου
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η αναπτυξιακή πορεία της κυπριακής οικονομίας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022.. Αυτό καταδεικνύουν τα συμπεράσματα της 13ης Έκθεσης Μεταπρογραμματικής Εποπτείας για την Κύπρο
06:52
05 Δεκεμβρίου
Τίτλοι Ειδήσεων - Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου
22:00
Γερμανία: Υπέκυψε στα τραύματά της η μία από τις δύο μαθήτριες που δέχθηκαν επίθεση με μαχαίρι
21:55
Eurogroup: Eπιβράδυνση τους επόμενους μήνες της κυπριακής οικονομίας θα επηρεάσει δυσμενώς τα δημόσια οικονομικά
21:36
Στην κατηγορία EURO NASCAR PRO ανεβαίνει ο Βλαδίμηρος Τζιωρτζής
21:23
Βρετανία: Επιβεβαιώθηκε ο θάνατος όγδοου παιδιού από στρεπτόκοκκο
21:22
Σημαντική πρόοδο καταγράφει η Κύπρος στη διαχείριση του μεταναστευτικού διαπιστώνουν Σχοινάς-Γιόχανσον
21:09
Εγκατάσταση συστημάτων 24ωρης παρακολούθησης κατά μήκος της γραμμής αντιπαράταξης ανακοίνωσε το ψευδοκράτος
20:50
ΟΗΕ: 1 στους 5 σε όλον τον κόσμο έχει υποστεί παρενόχληση στον εργασιακό χώρο. Mόλις οι μισοί το κατήγγειλαν
20:35
Παγκόσμιο Κύπελλο: Στα πέναλτι πήρε την πρόκριση η Κροατία, εκτός η Ιαπωνία (Βίντεο)
20:19
Κατάργηση της βουλής των Λόρδων προτείνουν οι Εργατικοί στη Βρετανία
19:50
Συναγερμός στη Γερμανία: Οι αρχές απέκλεισαν την πρόσβαση στην παλιά πόλη του Ντίσελντορφ
19:32
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand