Υπ. Υγείας: Η Κύπρος ανάμεσα στις πρώτες χώρες που πετυχαίνει το δικαίωμα στη λήθη για άτομα με εμπειρία καρκίνου

Η Κύπρος είναι ανάμεσα στις πρώτες χώρες που υιοθετεί το δικαίωμα στη λήθη για άτομα με εμπειρία καρκίνου, είπε την Κυριακή ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, στον χαιρετισμό του στο “Race for the Cure”, που διοργανώθηκε από τη Europa Donna. Πρόκειται για ένα αθλητικό γεγονός που διοργανώνεται στην Κύπρο και σε πολλές χώρες της Ευρώπης με στόχο την ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του Μαστού.

Μέσα από γόνιμο διάλογο την περασμένη Πέμπτη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, "πετύχαμε συμφωνία για το δικαίωμα στη λήθη για άτομα με εμπειρία καρκίνου. Η χώρα μας βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες χώρες που υιοθετεί αυτό το αναφαίρετο δικαίωμα", είπε ο Υπουργός. Το δικαίωμα στη λήθη είναι το δικαίωμα κάθε ατόμου με εμπειρία καρκίνου να προχωρήσει στη ζωή του χωρίς διακρίσεις, έχοντας πρόσβαση σε ασφαλιστικές καλύψεις και χρηματοπιστωτικές διευκολύνσεις. Ο Υπουργός είπε ότι περισσότερες λεπτομέρειες σε σχέση με τη συμφωνία θα ανακοινωθούν εντός των επόμενων ημερών.

Ο καρκίνος του μαστού, ως ο πιο συχνός γυναικείος καρκίνος, αποτελεί για το Υπουργείο Υγείας προτεραιότητα, σημείωσε ο κ. Χατζηπαντέλα, αναφέροντας ότι το Υπουργείο Υγείας προωθεί την συνεχόμενη ανάπτυξη και αναβάθμιση του Πληθυσμιακού Προγράμματος Έγκαιρης Ανίχνευσης Καρκίνου του Μαστού, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις συστάσεις των Ευρωπαϊκών κατευθυντήριων γραμμών και του Ευρωπαϊκού Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο. Το πρόγραμμα επεκτάθηκε ηλικιακά μέχρι το 74ο έτος, μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στις 30 Σεπτεμβρίου 2022, ανέφερε.

Επιπλέον, ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι σύντομα θα λειτουργήσει το Μαστογραφικό Κέντρο της Πάφου που θα στεγαστεί στο νέο Κέντρο Υγείας Γεροσκήπου, ενώ εντός των επόμενων μηνών θα λειτουργήσει Μαστογραφικό Κέντρο εκτός του Γ.Ν. Αμμοχώστου, με πλήρη ανακαίνιση μέρους του κτιρίου των Εξωτερικών Ιατρείων του Παλαιού Νοσοκομείου. Τέλος, είπε ότι ολοκληρώνονται και οι κτιριακές αλλαγές στο Κέντρο Μαστογραφίας Λινόπετρας.

Επιπλέον, με χορηγία του ΟΠΑΠ, έγινε αντικατάσταση των μαστογράφων των Μαστογραφικών Κέντρων και των πέντε Επαρχιών με σύγχρονους ψηφιακούς μαστογράφους υψηλής τεχνολογίας, στους οποίους θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται ποιοτικοί έλεγχοι ανά τακτά χρονικά διαστήματα από τον κλάδο Ιατροφυσικής, είπε ο Υπουργός.

"Μέσω της εφαρμογής του προγράμματος, πολλά περιστατικά καρκίνου σε αρχικό στάδιο κατάφεραν να ιαθούν πλήρως. Και αυτό έχει όφελος για το ίδιο το άτομο, για την οικογένεια και για την κοινωνία", σημείωσε.

Στη συνέχεια, ο κ. Χατζηπαντέλα συνεχάρη τη Europa Donna για "το πολύχρονο, πολύτιμο έργο τους", σημειώνοντας ότι αποτελεί διαχρονικό εταίρο του κράτους και πολύτιμο σύμμαχο για την υλοποίηση των στόχων μας στον τομέα της υγείας.

Σημείωσε ότι εκδηλώσεις σαν αυτή πέραν από την οικονομική ενίσχυση, συμβάλλουν στην ενημέρωση για να διαδοθεί η πρόληψη "και να νικήσουμε τον φόβο και την προκατάληψη".

"Σήμερα τρέχουμε όλοι μαζί στον αγώνα για την ζωή, γιατί ο καρκίνος δεν κάνει διακρίσεις σε κοινωνικές τάξεις και ομάδες και δεν αφορά μόνο τον άνθρωπο της διπλανής πόρτας, αλλά είναι υπόθεση όλων μας", κατέληξε.


Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 30 Οκτωβρίου 2022 - 12:35

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

02 Οκτωβρίου
Τίτλοι Ειδήσεων - Δευτέρα 02 Οκτωβρίου
18:11
Η Κυβέρνηση πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην ανέγερση νέου κτηρίου της Νομικής Υπηρεσίας
17:17
Μπαγκλαντές: Περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από δάγκειο πυρετό
17:15
Νέα κίτρινη προειδοποίηση για αύριο εξέδωσε το Τμήμα Μετεωρολογίας
16:45
H Greco καλεί την Κύπρο να υιοθετήσει εξειδικευμένη πολιτική κατά της διαφθοράς
16:27
Ζητά χρόνο το υπουργείο Οικονομικών για να εξετάσει την πρόταση νόμου που αίρει την απαγόρευση πλήρωσης θέσεων
15:57
ΟΚΥπΥ: Κανένας λόγος ανησυχίας για τα περιστατικά Covid- 19 στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου
15:39
Καμία απάντηση μέχρι στιγμής στον ΓΓ ΟΗΕ από Τατάρ για απεσταλμένο
15:25
Μπανγκλαντές: Εκατοντάδες θάνατοι στη χειρότερη επιδημία δάγκειου πυρετού που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η χώρα
15:14
Πεσκόφ: H κόπωση από τον πόλεμο στη Δύση θα οδηγήσει σε διχασμό
14:47
Απεβίωσε σε ηλικία 83 ετών ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Νίκος Γεωργίου Τσιάρτας
14:40
Υπουργός Δικαιοσύνης: Θέμα του Προέδρου ο διορισμός του Αρχηγού Αστυνομίας
14:11
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand