Σχέδιο Δράσης για προώθηση του χαλουμιού στις διεθνείς αγορές παρουσίασε η Υπουργός Εμπορίου

Με στόχο την αύξηση της αναγνωρισιμότητας του χαλουμιού ως αυθεντικού κυπριακού προϊόντος, αλλά και την αύξηση των εξαγωγών στις διεθνείς αγορές, η υπουργός Εμπορίου Νατάσα Πηλείδου παρουσίασε το Σχέδιο Δράσης για προώθηση του χαλουμιού σε χώρες του εξωτερικού.

Το "Σχέδιο Δράσης 2022-2024" παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στην οποία προσκεκλημένοι ήταν o υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής, στελέχη του ΚΕΒΕ και της ΟΕΒ, καθώς και εκπρόσωποι του κλάδου.

Έγινε επίσης η επίσημη παρουσίαση της ιστοσελίδας halloumi.cy, η οποία αναπτύχθηκε από το υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, με στόχο να αποτελέσει ένα από τα εργαλεία ενημέρωσης εισαγωγέων και καταναλωτών στο εξωτερικό για το χαλούμι.

Όπως ανέφερε η κυρία Πηλείδου, η διαδικασία για κατάρτιση και υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης άρχισε πριν από δύο χρόνια, στο πλαίσιο μελέτης του υπουργείου για προώθηση των βασικών εξαγωγικών προϊόντων της Κύπρου.

Στόχος, σημείωσε η υπουργός, είναι η καλύτερη αξιοποίηση των ευκαιριών που παρουσιάζονται στο διεθνές εμπόριο για το χαλούμι, μετά και τη συμπερίληψή του στον κατάλογο ΠΟΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, είπε, η ευαισθητοποίηση των καταναλωτών στο εξωτερικό ως προς την κυπριακή προέλευση του προϊόντος και η αύξηση των εξαγωγών χαλουμιού προς όφελος των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και της κυπριακής οικονομίας.

Σύμφωνα με την κυρία Πηλείδου, σήμερα το χαλούμι εξάγεται σε περισσότερες από 50 χώρες, με κύριες αγορές εξαγωγής το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σουηδία, τη Γερμανία, την Αυστραλία, την Αυστρία, τη Δανία και την Πολωνία. Πρόσθεσε ότι από το 2016 έως το 2021 οι εξαγωγές χαλουμιού σημείωσαν άνοδο σε ποσοστό πέραν του 30%.

Ανησυχία για τον εγχώριο ανταγωνισμό που μπορεί να προκύψει από τους Τουρκοκύπριους, εξέφρασε ο πρόεδρος των Τυροκόμων, Γιώργος Πέτρου, αφού, όπως είπε, θα εισάγουν ζωοτροφές από την Τουρκία, θα παράγουν γάλα με χαμηλό κόστος και θα ανταγωνίζονται τους υπόλοιπους κτηνοτρόφους και τυροκόμους.

Ο υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής, είπε πως είναι εύλογες οι ανησυχίες των τυροκόμων και τους διαβεβαίωσε πως η διαδικασία ελέγχου θα είναι πολύ αυστηρή. Σημείωσε πως οι διαδικασίες που θα πρέπει να πληρούν οι Ελληνοκύπριοι τυροκόμοι, θα πρέπει να πληρούν και οι Τουρκοκύπριοι τυροκόμοι και θα ελέγχονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, από την παραλαβή των ζωοτροφών και διατροφή των ζώων, μέχρι την παραγωγή του προϊόντος στα τυροκομεία.

Μ.Β

Τελευταία Ενημέρωση: 03 Οκτωβρίου 2022 - 14:57

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

29 Νοεμβρίου
«Εγκληματική οντότητα», αποκάλεσε το ΝΑΤΟ ο Μεντβέντεφ ενώ προειδοποίησε τη Συμμαχία να μην χορηγήσει στην Ουκρανία συστοιχίες Patriot
20:08
Προστατεύει το κράτος δικαίου ο ΠτΔ με την αυτεπάγγελτη εξέταση των ισχυρισμών για τη διαφθορά, απαντά στο ΑΚΕΛ ο Εκπρόσωπος
19:53
H Ολλανδία επιβεβαίωσε τα προγνωστικά και επικράτησε 2-0 του Κατάρ (Βίντεο)
19:29
Η Σενεγάλη ήταν η απόλυτη θριαμβεύτρια στον «τελικό» με τον Ισημερινό (Βίντεο)
19:18
Στήριξη ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη ζήτησε η Ολένα Ζελένσκα με ιστορική ομιλία στο βρετανικό κοινοβούλιο
18:56
Ν. Δένδιας: "O αναθεωρητισμός δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα" (Βίντεο)
18:37
Καμπανάκι από την Κομισίον για μη έγκαιρη μεταφορά στην εθνική νομοθεσία της Κύπρου οδηγιών για την οδική ασφάλεια
18:15
Τίτλοι Ειδήσεων - Τρίτη 29 Νοεμβρίου
18:00
ΔΗΣΥ: "Το ΑΚΕΛ ξέχασε ότι είναι το μόνο κόμμα το οποίο αποδείχθηκε με βούλα δικαστηρίου, θεσμική - κομματική διαφθορά"
17:57
Στην Πολωνία για τις εργασίες του ΟΑΣΕ ο Ι. Κασουλίδης. Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στην Ουκρανία
17:43
Χ. Πογιατζής: Διερεύνηση μιας υπόθεσης αυτού του εύρους, θα παρέλυε την Αρχή κατά της Διαφθοράς (Βίντεο)
17:16
Πτώση των ρυθμών της παγκόσμιας ανάπτυξης προβλέπει το ΔΝΤ. Το αμφισβητεί η Ρωσία
16:58
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand