Ξεκάθαρο μήνυμα Αθήνας προς Άγκυρα για υπεράσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων

Η Αθήνα παρακολουθεί ιδιαίτερα στενά τις εξελίξεις στη Λιβύη και την υπογραφή λεγόμενου μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης και της Τουρκίας στον τομέα των υδρογονανθράκων, αναφέρει σε ανακοίνωση το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Υποδεικνύει παράλληλα ότι η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, τα οποία προτίθεται να υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα έχει ήδη προβεί σε οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης με την Αίγυπτο, συμφωνία, η οποία έχει συναφθεί με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Επιπρόσθετα, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας σημειώνει ότι η χώρα διατηρεί, όπως ορίζει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, εξ υπαρχής και αυτοδικαίως δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα, η οποία, ελλείψει διμερούς συμφωνίας ορίζεται με τη μέση γραμμή.

Επισημαίνει ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019 είναι παράνομο, άκυρο και ανυπόστατο και ως εκ τούτου, ουδείς έχει δικαίωμα να το επικαλείται.

Υποδεικνύει ότι οποιαδήποτε αναφορά ή ενέργεια σε εφαρμογή του εν λόγω μνημονίου, θα είναι εκ των πραγμάτων παράνομη και αναλόγως της βαρύτητάς της, θα υπάρξει αντίδραση τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα, καταλήγει, θα συνεχίσει να ενημερώνει τους εταίρους και συμμάχους της για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας.


Στο μεταξύ, η ελληνική κυβέρνηση άρχισε ήδη μαραθώνιο διεθνούς ενημέρωσης για τη νέα παρανομία της Άγκυρας. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε συναντήσεις για το θέμα με τους Πρέσβεις των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας και του Ισραήλ. Συνομίλησε, επίσης, τηλεφωνικώς με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, ενώ αποφασίστηκε να επισκεφθεί το Κάιρο για διαβουλεύσεις την προσεχή Κυριακή.  


Μ.Β

Τελευταία Ενημέρωση: 03 Οκτωβρίου 2022 - 21:43

Τελευταιες Ειδησεις

08 Δεκεμβρίου
Τίτλοι Ειδήσεων - Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου
22:00
Λύπη και αποτροπιασμό για τα επεισόδια έξω από τη Βουλή εξέφρασε η Αννίτα Δημητρίου
21:43
Ικανοποιημένος από την έγκριση του προϋπολογισμού ο Υπουργός Οικονομικών
21:25
Η Βουλή καταδίκασε ομόφωνα την ανακοίνωση Ουστέλ για την Αμμόχωστο
21:11
Εγκρίθηκε ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2023 - Ευχαριστίες ΠτΔ προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα
20:57
Διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή για τον Γρίβα Διγενή
20:38
Βανδαλισμοί στα γραφεία της ΕΔΕΚ στη Λευκωσία
19:40
Στην Ισπανία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για τη Σύνοδο Κορυφής των EUMed-9
19:12
Φινλανδία: H εξαγωγή όπλων στην Τουρκία θα εξετάζεται κατά περίπτωση
18:47
Ραγδαία αύξηση στους θανάτους παιδιών από στρεπτόκοκκο Α στο Ηνωμένο Βασίλειο
18:24
Στο άνοιγμα ολόκληρης της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου προχωρά το ψευδοκράτος
17:39
Πηλείδου: "Μας ανησυχεί το θέμα της ΑΗΚ, εργαζόμαστε για αποφυγή περικοπών"
17:18
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand