ΗΠΑ: Το FDA ενέκρινε τη θεραπεία της Johnson & Johnson για τον καρκίνο του αίματος

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε το φάρμακο της Johnson & Johnson για τη θεραπεία ενός τύπου πολλαπλού μυελώματος, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, δίνοντας άλλη μια θεραπευτική επιλογή σε ασθενείς με καρκίνο του αίματος.

Το teclistamab της J&J, με την εμπορική ονομασία Tecvayli, εγκρίθηκε για τη θεραπεία ενηλίκων με πολλαπλό μυέλωμα που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί ή έχει επανέλθει μετά τη λήψη τεσσάρων ή περισσότερων κατηγοριών θεραπειών, δήλωσε η εταιρεία.

Σύμφωνα με το Reuters, η θεραπεία θα είναι διαθέσιμη γύρω στις 4 Νοεμβρίου και θα κοστολογείται στα 39.500 δολάρια το μήνα, ενώ το συνολικό κόστος θα κυμαίνεται από 355.000 έως και 395.000 δολάρια. Όπως ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας, κατά την κλινική δοκιμή, ο μέσος ασθενής υποβλήθηκε στην εν λόγω θεραπεία για 9 με 10 μήνες.

Το Tecvayli είναι ένα διειδικό αντίσωμα, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να ανακατευθύνει το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος ώστε να αναγνωρίζει και να σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα. Είναι το πρώτο φάρμακο της κατηγορίας του που εγκρίνεται για το πολλαπλό μυέλωμα.

Η έγκριση, ωστόσο, συνοδεύεται από προειδοποίηση για σύνδρομο απελευθέρωσης κυτταροκινών, μια κατάσταση κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά πιο επιθετικά από ό,τι θα έπρεπε, καθώς και νευρολογική τοξικότητα.

Ενώ υπάρχουν και άλλες εγκεκριμένες θεραπείες για τη θεραπεία του πολλαπλού μυελώματος, όπως το Abecma της Bristol-Myers Squibb και το Blenrep της GSK Plc, πολλοί ασθενείς εμφανίζουν υποτροπή μετά τη διακοπή της θεραπείας.

Το φάρμακο της J&J έλαβε έγκριση υπό όρους από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) τον Αύγουστο.

Αν και το πολλαπλό μυέλωμα είναι σπάνιο σε σύγκριση με τον καρκίνο του μαστού ή του προστάτη, παραμένει ένας κοινός τύπος καρκίνου του αίματος, ο οποίος αναπτύσσεται στο μυελό των οστών και μπορεί να εξαπλωθεί σε όλο το σώμα.

Ο καρκίνος διαγιγνώσκεται συνήθως σε άτομα ηλικίας μεταξύ 65 και 74 ετών και προσβάλλει περισσότερους άνδρες από ό,τι γυναίκες, σύμφωνα με την εταιρεία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, σχεδόν 35.000 νέες περιπτώσεις πολλαπλού μυελώματος είναι πιθανό να διαγνωστούν στις Ηνωμένες Πολιτείες φέτος.

Πηγή: ΕΡΤ/Reuters

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 26 Οκτωβρίου 2022 - 13:40

Τελευταιες Ειδησεις

07 Φεβρουαρίου
Συνεχίζονται οι πολιτικές διεργασίες ενόψει του 2ου γύρου των Προεδρικών Εκλογών
11:04
Το μεταναστευτικό θα θέσει αύριο ο ΠτΔ στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
10:29
"Η Καταστροφή του αιώνα" χαρακτηρίζεται ο σεισμός στην Τουρκία
10:04
Γιάννης Παναγιώτου: Στη συνάντηση Χριστοδουλίδη - ΔΗΣΥ διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν αποκλίσεις που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά
09:41
Ευθύμιος Λέκκας: Ο ισχυρός σεισμός στην Τουρκία επηρεάζει το κυπριακό τόξο
09:22
Χαράλαμπος Προύντζος: Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης θα σχηματίσει κυβέρνηση που δεν θα αποτελείται απο στελέχη κομμάτων, αλλά από προσωπικότητες
09:06
ΓΓ ΑΚΕΛ: Ενδεχόμενη εκλογή Μαυρογιάννη δεν θα είναι επάνοδος του ΑΚΕΛ στην εξουσία
08:47
Ευθύμιος Διπλαρος: Ο ΔΗΣΥ θα αποφασίσει για τη στάση που θα τηρήσει στο δεύτερο γύρο των εκλογών με γνώμονα το συμφέρον του τόπου
08:47
Κατολισθήσεις και παγετός σε δρόμους στην Πάφο
08:28
Μετρά νεκρούς από κατολισθήσεις βράχων το Περού
07:46
Τμήμα μετεωρολογίας - 1ο δελτίο καιρού
07:02
Τίτλοι Ειδήσεων - Τρίτη 7 Φεβρουαρίου
07:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand