Ελλάδα και Κύπρος συμπράττουν στον τομέα του πολιτισμού

Μια νέα εποχή στις σχέσεις πολιτιστικής συνεργασίας και ανάπτυξης Ελλάδας - Κύπρου εισάγει η ίδρυση αυτοτελούς Υφυπουργείου Πολιτισμού Κύπρου. Το κοινό πλαίσιο των προτεραιοτήτων και δράσεων στον τομέα του πολιτισμού καθόρισαν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας κα Λίνα Μενδώνη και ο Υφυπουργός Πολιτισμού της Κύπρου κ. Γιάννης Τουμαζής στην πρώτη συνάντηση εργασίας των δύο αντιπροσωπειών χθες στο Υφυπουργείο Πολιτισμού, στη Λευκωσία.

Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν την κοινή τους βούληση να εργαστούν συστηματικά στη βάση ενός οργανωμένου πλαισίου συνεργασίας που θα επιτρέψει την περαιτέρω πολιτιστική προσέγγιση και ενδυνάμωση των πολιτιστικών σχέσεων Ελλάδας και Κύπρου, αλλά και την εμβάθυνση σε νέα πεδία πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Κοινός στόχος είναι η ανάδειξη της ελληνικότητας ως αυταπόδεικτου στοιχείου της ταυτότητας των δύο χωρών, αλλά και των αμοιβαία επωφελών προοπτικών που προσφέρει μια κοινή πολιτιστική στρατηγική.

Ελλάδα και Κύπρος συμπράττουν στον τομέα του πολιτισμού υφιπουργός 19-10-22.jpg

Ανάμεσα στις προτεραιότητες που εξετάστηκαν περιλαμβάνονται: οι συμπράξεις στους τομείς σύγχρονου πολιτισμού, η σύνδεση πολιτιστικής κληρονομιάς και σύγχρονης δημιουργίας, η αναβίωση των παραδοσιακών τεχνών και η σύνδεσή τους με την παραγωγική διαδικασία, η ενδυνάμωση των πολιτιστικών ανταλλαγών, η ενίσχυση των συνεργασιών με ιδρύματα και πολιτιστικούς οργανισμούς στην Ελλάδα, η κοινή στόχευση σε επίπεδο πολιτιστικής διπλωματίας και προστασίας των πολιτιστικών αγαθών, η δημιουργία δικτύου πολιτιστικών διαδρομών στην Κύπρο και η συμμετοχή της σε πολιτιστικές διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης, η μεταφορά τεχνογνωσίας σε επίπεδο ψηφιακής χαρτογράφησης των πολιτιστικών αγαθών, η αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων στον πολιτισμό, η ενδυνάμωση της θέσης της Κύπρου στους διεθνείς πολιτιστικούς οργανισμούς.

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας κα Λίνα Μενδώνη, «Η έναρξη αυτής της νέας εποχής πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου εγκαινιάζεται εδώ στη Λευκωσία με την εκπροσώπηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας ως της πρώτης αντιπροσωπείας που επισκέπτεται το νεοσύστατο Υφυπουργείο. Θα είμαστε αρωγός στην προσπάθεια αυτή που ξεκινά με μια πρώτη διερεύνηση των πεδίων πολιτιστικής συνεργασίας. Σύντομα θα λάβει πιο δομημένο χαρακτήρα στη βάση ενός γενικού πλαισίου αρχών και δράσεων. Η γεωπολιτική θέση της Κύπρου της επιτρέπει να αναδειχθεί σε  κόμβο πολιτισμού στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, μια προοπτική που θα της προσδώσει πολλαπλά προστιθέμενη αξία».

Ελλάδα - Κύπρος συμπράττουν στον τομέα του πολιτισμού υφιπουργός 19-10-22 Τρίτη φώτο.jpg

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Γιάννης Τουμαζής δήλωσε: «Ως νεοσύστατο Υφυπουργείο Πολιτισμού, έχουμε ξεκινήσει δυναμικά και θέλουμε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας στο πλευρό μας, προκειμένου μαζί να προχωρήσουμε σε συνέργειες που θα αναδείξουν την κοινή μας πολιτιστική ταυτότητα και ιστορία και θα ενδυναμώσουν την πολιτιστική παρουσία της Κύπρου στην Ελλάδα και παγκοσμίως. Βασική μας επιδίωξη είναι, μέσα από την εξωστρέφεια και μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση, να καταστήσουμε την Κύπρο κόμβο πολιτιστικής δημιουργίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, διευκολύνοντας τη συνεχή ροή ιδεών, ανθρώπων και πολιτιστικών αγαθών στη λεκάνη της Μεσογείου».

Νωρίτερα, η κα Λίνα Μενδώνη, συνοδευόμενη από τον Υπουργό Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννη Καρούσο, και τον Υφυπουργό Πολιτισμού κ. Γιάννη Τουμαζή, επισκέφθηκε το Κυπριακό Μουσείο στη Λευκωσία που φιλοξενεί μια πλούσια σε αριθμό και περιεχόμενο συλλογή αρχαιολογικών εκθεμάτων.

Την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, στην επίσκεψή της, συνοδεύουν ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο κ. Γιάννης Παπαμελετίου και συνεργάτες της. Τον Υφυπουργό Πολιτισμού συνοδεύουν η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του Υφυπουργείου κα Αθηνά Μιχαηλίδου και συνεργάτες.

Πηγή: ΓΤΠ

Μ.Χ

Τελευταία Ενημέρωση: 19 Οκτωβρίου 2022 - 12:08

Τελευταιες Ειδησεις

07 Φεβρουαρίου
Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ - (Βίντεο)
22:22
Τίτλοι Ειδήσεων - Τρίτη 7 Φεβρουαρίου
22:00
Λόγω χιονόπτωσης όλοι οι δρόμοι προς το Τρόοδος είναι κλειστοί για όλα τα οχήματα
21:45
Στήριξη στην υποψηφιότητα Ανδρέα Μαυρογιάννη ανακοίνωσε το "Νέο Κύμα" του Κωνσταντίνου Χριστοφίδη (Βίντεο)
21:06
Συνεχίζονται οι προσπάθειες για διακρίβωση της τύχης των Tουρκοκύπριων μαθητών (Βίντεο)
20:54
Ξεπέρασαν τις 7. 200 οι νεκροί από το φονικό κτύπημα του εγκέλαδου σε Τουρκία και Συρία (Βίντεο)
20:06
Τη σύγκληση Παγκύπριας Εκλογικής Συνέλευσης του ΔΗΣΥ για τις 11 Μαρτίου, εξήγγειλε ο Αβέρωφ Νεοφύτου (Bίντεο)
19:51
Ρωσία: Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν από έκρηξη στην εγκατάσταση φυσικού αερίου πενταώροφου κτηρίου στη Μόσχα
18:44
ΥΠΕΞ: Καλά στην υγεία τους οι 12 από τους 14 Κύπριοι υπήκοοι στην Τουρκία
18:33
Η Τουρκία αρνήθηκε να δεχθεί την προσφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας για βοήθεια
17:33
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού (7/2/2023)
17:14
Την στήριξή της προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη αποφάσισε η ΣΕΚ (Βίντεο)
17:02
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand