Η ΣΕΦ αναθεώρησε τα πρωτόκολλα για 70 φάρμακα, αναφέρει ο ΟΑΥ

Η Συμβουλευτική Επιτροπή Φαρμάκων (ΣΕΦ) αναθεώρησε τα πρωτόκολλα, που αφορούσαν 70 καινοτόμα φάρμακα για 15 διαφορετικές παθήσεις κι η Επιτροπή εντός του 2022 προγραμματίζει την αναθεώρηση και τη δημιουργία περαιτέρω 15 πρωτοκόλλων, που αφορούν τουλάχιστον άλλα 18 φάρμακα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ).

Με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», ημερομηνίας 25 Ιανουαρίου 2022, για το θέμα, ο ΟΑΥ σημειώνει ότι μόνο 16 αιτήματα για ένταξη νέων φαρμάκων στο ΓεΣΥ δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί από τη ΣΕΦ.

Ως εκ τούτου, αναφέρει, ο ισχυρισμός ότι «600 φάρμακα για σοβαρές παθήσεις παραμένουν εκτός ΓεΣΥ», δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.  

Προστίθεται ότι η διαδικασία και τα κριτήρια ένταξης φαρμάκων στο ΓεΣΥ συνάδουν με την πρακτική που ακολουθούν τα πλείστα κράτη μέλη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπενθυμίζεται ότι στην παρούσα φάση το ΓεΣΥ καλύπτει περίπου 2.100 φάρμακα, αριθμός κατά πολύ μεγαλύτερος του αριθμού φαρμάκων που κάλυπτε το Δημόσιο. Στον πιο πάνω αριθμό περιλαμβάνονται πέραν των 500 καινοτόμων φαρμάκων.

Ο Οργανισμός διαβεβαιώνει ότι συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό την αξιολόγηση νέων καινοτόμων φαρμάκων αναθεωρώντας τη θέση τους στα υφιστάμενα πρωτόκολλα θεραπείας ή/και καθορίζοντας νέα πρωτόκολλα όπου αυτό απαιτείται. Διευκρινίζεται ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία που απαιτεί εξειδίκευση και πολλούς ανθρώπινους πόρους.

Τέλος, τονίζεται ότι κοινός στόχος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, του Υπουργείου Υγείας και της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου παραμένει η ισότιμη και απρόσκοπτη πρόσβαση των δικαιούχων σε καινοτόμες θεραπείες.

Τελευταία Ενημέρωση: 27 Ιανουαρίου 2022 - 15:17

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
22:00
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες
21:22
Ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από Κυβέρνηση και ΕΕ η Βουλή
21:19
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
19:19
Μείωση της βροχόπτωσης στην Κύπρο τις επόμενες δεκαετίες
19:12
Στην 'Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα, λέει ο Κόμπος
19:08
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Στις 13 Μαϊου η νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στην Άγκυρα
17:45
Διασπάθιση χρήματος και κατάχρηση εξουσίας διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο ΥΠΕΞ
17:40
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ για σύμβαση, οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
17:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.