Τρίμηνο ανάκαμψης για την κυπριακή οικονομία, σύμφωνα με τον δείκτη ΣΠΟΔ

Συνεχίστηκε η ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2021 όπως δεικνύουν τα στοιχεία, που αφορούν τον ρυθμό μεγέθυνσης του Σύνθετου Προπορευόμενου Οικονομικού Δείκτη (ΣΠΟΔ).

Ο ΣΠΟΔ, που συντάσσεται την Ελληνική Τράπεζα και το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, κατέγραψε ετήσια αύξηση 14,8% τον Δεκέμβριο του 2021, φτάνοντας σε επίπεδο 115,7, μετά από ετήσιες αυξήσεις 13,7% τον Νοέμβριο και 13,1% τον Οκτώβριο (με βάση τα πιο πρόσφατα και αναθεωρημένα δεδομένα).

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Ελληνικής Τράπεζας, για τη θετική επίδραση στον ΣΠΟΔ και στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα συμβάλλουν οι πλείστες εγχώριες και διεθνείς συνιστώσες του. Αναλυτικότερα, οι Δείκτες Οικονομικού Κλίματος (ΔΟΚ) στην Κύπρο και την ευρωζώνη ενισχύθηκαν τον Δεκέμβριο του 2021 σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2020 εν μέσω της ενδυνάμωσης της εμπιστοσύνης σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς, και ιδιαίτερα, του τομέα των υπηρεσιών.

Επιπλέον, στη θετική ετήσια απόδοση του ΣΠΟΔ συμβάλλουν ο ψηλός θετικός ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του συνολικού αριθμού πωλητήριων εγγράφων ακινήτων και ο θετικός ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του όγκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας – προσαρμοσμένου με βάση τη θερμοκρασία τον Δεκέμβριο του 2021. Το ίδιο ισχύει και για τις συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία του Δεκεμβρίου, θετικά εξακολουθούν να επιδρούν στον ΣΠΟΔ οι αφίξεις τουριστών και ο όγκος λιανικών πωλήσεων.

Αντίθετα, η άνοδος στην τιμή του πετρελαίου Brent Crude τον Δεκέμβριο του 2021 σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2020, συνέβαλε στη συγκράτηση της ετήσιας ανόδου του ΣΠΟΔ τον Δεκέμβριο.

«Συνοψίζοντας, ο θετικός ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2021 υποδηλώνει τη συνέχιση της ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας. Ωστόσο, η συνεχής επιβολή περιοριστικών μέτρων, εγχώρια και διεθνώς, για αναχαίτιση των ποικίλων μεταλλάξεων της πανδημίας και των επιπτώσεων τους, αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες στις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της διεθνούς και κυπριακής οικονομίας», αναφέρεται.

Τελευταία Ενημέρωση: 18 Ιανουαρίου 2022 - 12:26

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

17 Μαΐου
Η Αυστρία ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ
08:13
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα κάλεσε την Ε.Ε. να πιέσει την Ουγγαρία προκειμένου να συμφωνήσει στην επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου
08:10
Ταγίπ Ερντογάν: Δεν θα εγκρίνω την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
07:43
Κρίσιμη αλλά σταθερή η κατάσταση της Υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου (ΒΙΝΤΕΟ)
07:30
Θετικός σε νάρκοτεστ εντοπίστηκε οδηγός ασθενοφόρου
06:55
Ταραχές σε επικήδεια πομπή στην Ανατολική Ιερουσαλήμ - Νέα στοιχεία για τα επεισόδια στην κηδεία της δημοσιογράφου του Al Jazeera
06:35
Δελτίο καιρού
06:29
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέτυχαν να καταλήξουν χθες σε συμφωνία για το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας
06:26
Περισσότεροι από 260 Ουκρανοί στρατιωτικοί εγκατέλειψαν το εργοστάσιο Αζοφστάλ
06:23
Πρόεδρος ΗΠΑ: Η φιλία μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας βρίσκεται στο απώγειό της
06:17
Στην αγορά ενός σμήνους μαχητικών αεροσκαφών F-35 θα προχωρήσει η Ελλάδα
06:15
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο να χρησιμοποιήσει όλη την επιρροή του στο Κυπριακό
06:11
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand