Λεωνίδας Παντελίδης: Αναζητούνται τα οστά ακόμη 900 αγνοουμένων και πεσόντων

Αναζητούνται τα οστά ακόμη 900 αγνοουμένων και πεσόντων, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής πλευράς στην Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους. Λεωνίδας Παντελίδης.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής, σημείωσε ότι εντός του 2021 ταυτοποιήθηκαν τα οστά 37 ατόμων. 29 αγνοουμένων και 8 πεσόντων.

Ο Λεωνίδας Παντελίδης, εκτίμησε ότι μπορούν να ταυτοποιηθούν τα οστά ακόμη 120 αγνοουμένων, από μικρά τεμάχια οστών, τα οποία βρίσκονται στο ανθρωπολογικό εργαστήριο. Σε ομαδικούς τάφους, εκτός από τα μεγάλα οστά, βρέθηκαν και χιλιάδες μικρά τεμάχια, περίπου 2,500, τα οποία πρέπει να ταυτοποιηθούν.

Εδώ υπάρχει πρόβλημα με τους συγγενείς, πολλοί από τους οποίους δεν αποδέχονται τα μικρά τεμάχια και ζητούν μεγάλα τεμάχια.

Επτά συνεργία συνεχίζουν τις εκσκαφές σε περιοχές, όπου υπάρχουν πληροφορίες για ύπαρξη οστών αγνοουμένων.

Ο εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής πλευράς στην ΔΕΑ, σημείωσε ότι χρησιμοποιούνται νέες τεχνολογίες, για εντοπισμό τάφων. Μηχανήματα υπερήχων και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, με κάμερες οι εντοπίζουν διαφοροποιήσεις στο έδαφος και άλλες πληροφορίες.

Τις επόμενες βδομάδες αναμένεται να φθάσει στην Κύπρο Πορτογάλος ειδικός, μαζί με την ομάδα του, για να δώσει πληροφορίες για σκυβαλότοπο, κάτω από τον οποίο υπάρχουν πληροφορίες ότι βρίσκονται οστά αγνοουμένων.

Ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου ανέφερε ότι η κατάσταση είναι τραγική με τον εντοπισμό και ταυτοποίηση των αγνοουμένων.

Κατήγγειλε την σκληρή και απάνθρωπη στάση της τουρκικής πλευράς, η οποία αρνείται να δώσει πρόσβαση στα αρχεία της, κυρίως σε περιοχές γύρω από την Κερύνεια.

Η πλειονότητα των οστών τα οποία αναζητούνται μετακινήθηκαν σε άλλους χώρους.

Μέχρι σήμερα δεν κατέστη δυνατό να ταυτοποιηθούν 50 με 60 κασόνια με ψεκασμένα οστά. Τεμάχια εστάλησαν σε πολλά εργαστήρια του εξωτερικού, χωρίς όμως μέχρι σήμερα αποτέλεσμα.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων Νίκος Κέττηρος δήλωσε ότι η μετακίνηση οστών αποτελεί έγκλημα πολέμου.

Για την ταυτοποίηση των 2.500 μικρών οστών απαιτούνται 1,5 εκ. ευρώ και η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να βρει τα χρήματα για να προχωρήσει η ταυτοποίηση.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλλας κατήγγειλε την απάνθρωπη στάση της Τουρκίας. Τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσει η ταυτοποίηση των οστών στο ανθρωπολογικό εργαστήριο, ανεξαρτήτως κόστους.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Σενέκης δήλωσε ότι είναι απογοητευτικές οι έρευνες λόγω άρνηση της Τουρκίας να συνεργαστεί. Αποτελεί προσβολή για το κράτος μας, η μη ταυτοποίηση μικρών τεμαχίων οστών, στο ανθρωπολογικό εργαστήριο.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Μιχάλης Γιακουμής κατήγγειλε την κατοχική Τουρκία.

Τελευταία Ενημέρωση: 18 Ιανουαρίου 2022 - 14:23

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

25 Μαΐου
Υπ. Παιδείας: Δεν υπάρχει θέμα σεξουαλικής παρενόχλησης αλλά παραβατική συμπεριφορά
16:34
Τέξας: Σοκάρουν οι μαρτυρίες για το μακελειό. Επί 45 λεπτά πυροβολούσε ο δράστης. Γονείς αποχαιρετούν τα νεκρά παιδιά τους (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)
16:00
Με αυξημένο προϋπολογισμό και με αυξημένες επιχορηγήσεις κατά 50% τα νέα σχέδια χορηγιών για φωτοβολταϊκά και θερμομόνωση (ΒΙΝΤΕΟ)
15:38
Οξεία ηπατίτιδα: Δύο νέα πιθανά κρούσματα στην Ελλάδα σε παιδιά 2 και 5 ετών
15:15
Πυρά ΑΚΕΛ κατά Αβέρωφ, ότι παρουσίασε το πρόγραμμα του για την πράσινη μετάβαση με καθυστέρηση χρόνων
15:05
Το ρούβλι σε υψηλό 4 ετών έναντι δολαρίου καθώς λήγει η άδεια πληρωμής ρωσικού χρέους
14:51
Διακριτικές ενέργειες και επικοινωνία με διοικήσεις τραπεζών και τραπεζοϋπαλλήλους, εξήγγειλε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ
14:50
Περιστατικό λέπρας στην Ελλάδα. Σε καλή κατάσταση η ασθενής. Τι λέει ο ΕΟΔΥ για τη νόσο Hansen. Συμπτώματα και αντιμετώπιση
14:30
Πολύ κατώτερα των προσδοκιών της Άγκυρας αποδείχθηκαν τα αποτελέσματα της συνάντησης Τσαβούσογλου - Λαπίντ
14:14
Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη σε Ερντογάν: Κάνει λάθος αν νομίζει ότι δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία της Ελλάδας
13:51
Ο Σύνδεσμος Τυροκόμων λέει ότι δεν έχει τίποτα να κρύψει και αναμένει αποτελέσματα από ΕΠΑ
13:47
Ελληνική Τράπεζα: Λυπηρή και απογοητευτική η απόφαση της ΕΤΥΚ να προχωρήσει σε απεργιακά μέτρα
13:16
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand