Έκκληση Σολτς-Στόλτενμπεργκ στη Μόσχα για αποκλιμάκωση και επιστροφή στον διάλογο

Ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ απηύθυναν πριν από λίγο έκκληση προς τη Ρωσία να αποκλιμακώσει την ένταση στα σύνορα με την Ουκρανία, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι, σε αντίθετη περίπτωση, η Μόσχα θα έρθει αντιμέτωπη με «σοβαρές πολιτικές και οικονομικές» συνέπειες.

Ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας κάλεσε ακόμη τη Μόσχα να συνεχίσει τον διάλογο στο πλαίσιο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας «προκειμένου να βρεθεί λύση» για τις ρωσικές ανησυχίες.

«Ο κίνδυνος μιας διένεξης είναι πραγματικός (...) Ο βασικός στόχος τώρα είναι να αποτρέψουμε μια τέτοια επίθεση. Αλλά αν αποφασίσουν για μία ακόμη φορά να χρησιμοποιήσουν στρατιωτική ισχύ κατά της Ουκρανίας, αυτό θα σημαίνει υψηλό κόστος για τη Ρωσία. Το ΝΑΤΟ παρέχει βοήθεια στην Ουκρανία και αναγνωρίζει το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα», τόνισε ο κ. Στόλτενμπεργκ και, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το εάν η Συμμαχία είναι διατεθειμένη να συνδράμει στρατιωτικά την Ουκρανία εφόσον δεχθεί επίθεση από τη Ρωσία, σημείωσε ότι η Συμμαχία είναι αμυντικός μηχανισμός, ο οποίος δεν απειλεί τη Ρωσία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα.

«Ισχυρή αποτροπή και άμυνα, σε συνδυασμό με διάλογο», είπε χαρακτηριστικά ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ και κάλεσε τη Μόσχα να συνεχίσει τις συνομιλίες με τη Συμμαχία. «Οι σύμμαχοι είναι έτοιμοι να ενδυναμώσουν την στρατιωτική και πολιτική επικοινωνία και καλούμε τη Ρωσία να αναθεωρήσει την απόφασή της να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις της με το ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι η Συμμαχία δεν θα δεχτεί να υπονομευτεί το δικαίωμα κάθε χώρας να επιλέγει τον δρόμο της ή τη δυνατότητα του ΝΑΤΟ να προστατεύει όλα τα μέλη του. «Όταν η ένταση μεγαλώνει, τότε ο διάλογος είναι απαραίτητος», πρόσθεσε και πρότεινε μια σειρά συναντήσεων στο πλαίσιο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας.

Ο κ. Σολτς συμφώνησε ότι το σημαντικό είναι να αποτραπεί η στρατιωτική κλιμάκωση και η παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και επανέλαβε την προειδοποίηση για «υψηλό πολιτικό και οικονομικό» κόστος για τη Ρωσία, ενώ άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά σχετικά με την τύχη του αγωγού Nord Stream 2 σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης. «Είναι σαφές ότι το κόστος (μιας στρατιωτικής επίθεσης) θα είναι υψηλό και ότι θα πρέπει να συζητηθούν όλα», ανέφερε ο Καγκελάριος. Ερωτώμενος εάν η γερμανική θέση ότι ο Nord Stream 2 είναι οικονομικό και όχι πολιτικό εγχείρημα είναι «αφελής», ο Γενς Στόλτενμπεργκ παραδέχθηκε ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ των συμμάχων, αλλά «όλοι συμφωνούμε ότι είναι σημαντικό να μην υπάρχει ενεργειακό μονοπώλιο, για πολλούς λόγους, περιβαλλοντικούς αλλά και ασφαλείας». Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ ανέφερε ακόμη ότι η ρωσική πλευρά έχει μειώσει το φυσικό αέριο που διαθέτει στην Ευρώπη και το γεγονός «αναδεικνύει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας».

Τελευταία Ενημέρωση: 18 Ιανουαρίου 2022 - 19:01

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Η Άγκυρα δεν αποδέχεται τη διασύνδεση του Κυπριακού με τις ευρωτουρκικές σχέσεις
16:14
Η Ελλάδα χαιρέτισε τα συμπεράσματα της ΕΕ για τις ευρωτουρκικές σχέσεις
14:58
Η Τεχνητή Νοημοσύνη σε Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης
14:53
Νέες μόνιμες θέσεις εργασίας στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου
13:33
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
13:05
Σταθμό φόρτισης στις θέσεις στάθμευσης θα πρέπει να έχουν τα νέα κτίρια
12:55
Αλλαγές στις αναφορές σε ευρωτουρκικά στο πιο πρόσφατο προσχέδιο συμπερασμάτων
12:48
Συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις αναμένει ο Υπουργός Οικονομικών (Βίντεο)
12:38
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
11:17
Πρόεδρος: Ενδεχόμενη πρόοδος στο Κυπριακό θα έχει θετικές εξελίξεις στα ευρωτουρκικά (Βίντεο)
11:14
Η Παλαιστίνη επιδιώκει να ενταχθεί στον ΟΗΕ ως πλήρες κράτος-μέλος
10:58
Δύο περιπτώσεις παράνομης εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα
08:47
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.