Υπουργός Υγείας: Η ΚΔ είναι από τις πρώτες χώρες που έχουν προχωρήσει στην αγορά και διάθεση του Molnupiravir

Διατίθεται από σήμερα στα νοσοκομειακά φαρμακεία το αντιϊκό φάρμακο ΜΟLNUPIRAVIR κατα του κορονοϊού. Ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας δήλωσε ότι η χώρα μας είναι από τις πρώτες που έχουν προχωρήσει στην αγορά και διάθεση του συγκεκριμένου αντιικού φαρμάκου, το οποίο χορηγείται από το στόμα και προστατεύει από βαριά νόσηση ασθενείς υψηλού κινδύνου.

Διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται διαρκώς σε επαγρύπνηση και παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις αναφορικά με τις νέες θεραπείες και τα νέα εμβόλια κατά του κορονοϊού.

Η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών Άννα Παναγιωτοπούλου, δήλωσε ότι το συγκεκριμένο φάρμακο λαμβάνεται ως θεραπεία για 5 μέρες και η δοσολογία είναι 4 κάψουλες κάθε 12 ώρες. Το φάρμακο, πρόσθεσε, χορηγείται σε ενήλικες ασθενείς υψηλού κινδύνου και επιβάλλεται να ληφθεί τις πρώτες 5 μέρες από τη διάγνωση της νόσου ή από την πρώτη εμφάνιση συμπτωμάτων. Το αντιικό φάρμακο θα συνταγογραφείται σε όλους τους δικαιούχους του ΓΕΣΥ από προσωπικούς γιατρούς και γιατρούς άλλων ειδικοτήτων.

Αναφερόμενη στις ανεπιθύμητες ενέργειες του φαρμάκου, η κυρία Παναγιωτοπούλου είπε ότι είναι ήπιες και αφορούν κυρίως ζάλη, πονοκέφαλο και γαστρεντερικες ενοχλήσεις. Ωστόσο υπέδειξε,  υπάρχει πολύ σοβαρή αντένδειξη για τη χορήγησή του σε έγκυες γυναίκες και θυλαζουσες μητέρες.

Τελευταία Ενημέρωση: 17 Ιανουαρίου 2022 - 13:14

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

23 Μαΐου
Συνάντηση ΥΠΕΞ με Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο για παρεμβάσεις στο Βαρώσι
07:52
Για πρώτη φορά, οι ξεριζωμένοι ξεπερνούν τα 100 εκατ. παγκοσμίως ανακοίνωσε ο ΟΗΕ
07:34
Α. Μπουρλά: Υπάρχουν όπλα στη φαρέτρα για την αντιμετώπισή της πανδημίας, αλλά και για τη θεραπεία του καρκίνου (Βίντεο)
07:15
Τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρώπης. Επί τάπητος: ουκρανικό, ενεργειακή και επισιτιστική κρίση, ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια.
06:54
Ετοιμότητα για νέο γύρο διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία, εκφράζει η Ρωσία. Διαβουλεύεις μόνο μετά την ανακατάληψη εδαφών ​απαντά ο Ζελένσκι
06:37
Τέσσερα κέντρα κρίσης συστήνει η Δημοκρατία για πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.
06:16
Σε συναγερμό θέτει την Ευρώπη η ευλογιά των πιθήκων. Σύσταση από τον ECDC για εμβολιασμό. Καραντίνα 3 εβδομάδων για όσους νοσήσουν στο Βέλγιο (Βίντεο)
06:01
Ακόμη ένα βήμα προς την κανονικότητα κάνει η Κύπρος. Νέες, μικρές χαλαρώσεις τίθενται σήμερα σε εφαρμογή.
05:44
22 Μαΐου
Ο πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης Μάκι Σαλ θα επισκεφθεί τη Ρωσία και την Ουκρανία - Η Σενεγάλη προτίθεται να εφοδιάσει την ευρωπαϊκή αγορά με LNG
21:38
Στον αντιπυρικό σχεδιασμό για ανίχνευση και κατάσβεση των πυρκαγιών, αναφέρθηκε ο ΥΠΕΣ
21:12
Αυστρία-ευλογιά των πιθήκων: Επιβεβαιώθηκε ότι εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στη Βιέννη
20:57
Ουκρανία: Ο διορισμένος από τη Ρωσία δήμαρχος του Ενερχοντάρ τραυματίστηκε σε έκρηξη
20:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand