Την κατάσταση στο Κυπριακό συζητά το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συζητήσει για την παρούσα κατάσταση πραγμάτων σε ότι αφορά το Κυπριακό, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων που θα διεξαχθούν σήμερα το απόγευμα (ώρα Νέας Υόρκης) ενώπιον του σώματος, για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) για άλλους έξι μήνες. Η υιοθέτηση του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι προγραμματισμένη για τις 27 Ιανουαρίου το πρωί.

Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συζητήσει σήμερα για τις εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για την Αποστολή των Καλών του Υπηρεσιών και την ΟΥΝΦΙΚΥΠ που κατατέθηκαν ενώπιόν του στις αρχές Ιανουαρίου.

Στην έκθεσή του για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο κ. Γκουτέρες εισηγείται ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης για ακόμα έξι μήνες, δηλαδή ως τις 31 Ιουλίου 2022. Σημείωσε ότι τους τελευταίους έξι μήνες παρατηρήθηκε περαιτέρω εμβάθυνση της δυσπιστίας μεταξύ των πλευρών και των δύο κοινοτήτων, ενθάρρυνε τους ηγέτες και τους εκπροσώπους τους να διατηρήσουν το διάλογο μεταξύ τους, εξέφρασε ανησυχία για την έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων και κάλεσε τους ηγέτες να ενθαρρύνουν πιο πολλή απευθείας επαφή και συνεργασία μεταξύ τους

Η πάροδος του χρόνου συνεχίζει να περιπλέκει τις προσπάθειες για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στην Κύπρο, ανέφερε, εξάλλου, ο κ. Γκουτέρες, στην έκθεσή του για την Αποστολή των Καλών του Υπηρεσιών του, που αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό από τις 19 Ιουνίου 2021 μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2021.

«Διαπιστώνω με ανησυχία ότι, κατά τη διάρκεια αυτής της πρόσφατης περιόδου, οι θέσεις των κοινοτήτων φαίνεται να έχουν παγιωθεί περαιτέρω και να βρίσκονται σε μεγαλύτερη διάσταση», ανέφερε ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού, ο οποίος σημείωσε ότι συνεχίζει να καθοδηγείται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που έχουν θεσπίσει παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, είχε δηλώσει στο ΚΥΠΕ πως είναι λυπηρό το ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ τηρεί ίσες αποστάσεις στις εκθέσεις του. "Βλέπουμε ότι στις εκθέσεις τηρούνται ίσες αποστάσεις, ενδεχομένως σε μια προσπάθεια του ΓΓ να κρατήσει ανοικτό το παράθυρο έτσι ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια για την επανέναρξη του διαλόγου", επεσήμανε.

Τελευταία Ενημέρωση: 17 Ιανουαρίου 2022 - 10:38

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

25 Μαΐου
Οξεία ηπατίτιδα: Δύο νέα πιθανά κρούσματα στην Ελλάδα σε παιδιά 2 και 5 ετών
15:15
Πυρά ΑΚΕΛ κατά Αβέρωφ, ότι παρουσίασε το πρόγραμμα του για την πράσινη μετάβαση με καθυστέρηση χρόνων
15:05
Το ρούβλι σε υψηλό 4 ετών έναντι δολαρίου καθώς λήγει η άδεια πληρωμής ρωσικού χρέους
14:51
Διακριτικές ενέργειες και επικοινωνία με διοικήσεις τραπεζών και τραπεζοϋπαλλήλους, εξήγγειλε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ
14:50
Περιστατικό λέπρας στην Ελλάδα. Σε καλή κατάσταση η ασθενής. Τι λέει ο ΕΟΔΥ για τη νόσο Hansen. Συμπτώματα και αντιμετώπιση
14:30
Πολύ κατώτερα των προσδοκιών της Άγκυρας αποδείχθηκαν τα αποτελέσματα της συνάντησης Τσαβούσογλου - Λαπίντ
14:14
Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη σε Ερντογάν: Κάνει λάθος αν νομίζει ότι δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία της Ελλάδας
13:51
Ο Σύνδεσμος Τυροκόμων λέει ότι δεν έχει τίποτα να κρύψει και αναμένει αποτελέσματα από ΕΠΑ
13:47
Ελληνική Τράπεζα: Λυπηρή και απογοητευτική η απόφαση της ΕΤΥΚ να προχωρήσει σε απεργιακά μέτρα
13:16
Λευκωσία: Καταγγελία-σοκ για σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση μαθήτριας σε ώρα λειτουργίας του σχολείου (ΒΙΝΤΕΟ)
13:11
Σε έλλειψη «ενότητας» στη Δύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αναφέρεται ο Ζελένσκι στο Νταβός
12:39
Υπό εξέταση η αναστολή της υποχρέωσης χρήσης προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς χώρους
12:32
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand