Υπουργός Παιδείας: Απαιτείται διπλή ψυχραιμία για αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού στα σχολεία

Απαιτείται διπλή ψυχραιμία τόνισε ο Υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου, για αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού στα σχολεία.

Μιλώντας σε έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, ανέφερε ότι τελικές αποφάσεις για το σύστημα "test to stay" για τους μαθητές οι οποίοι είναι επαφές, θα ληφθούν την ερχόμενη Δευτέρα στη διάρκεια σύσκεψης με τον Υπουργό Υγείας και την επιδημιολογική ομάδα. Θα αποφασιστεί αν θα γίνεται με self test ή με rapid test.

Ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι οι απουσίες εκπαιδευτικών κυμαίνονται γύρω στο 10%. Τα κρούσματα μαθητών είναι γύρω στο 6% και οι απουσίες για άλλους λόγους γύρω στο 4%.

Εξήρε το έργο της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, η οποία κατέβαλε υπεράνθρωπες προσπάθειες για εργοδότηση αντικαταστατών, αλλά και την πρωτοβουλία πολλών διευθυντών σχολείων, οι οποίοι κάλυψαν τα κενά σε εκπαιδευτικούς, μέσα από εσωτερικές ρυθμίσεις, δηλαδή αναλαμβάνοντας την εκπαίδευση, είτε οι ίδιοι, είτε βοηθοί διευθυντές, είτε ακόμη και άλλοι εκπαιδευτικοί.

Ο Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε ότι ξεκίνησαν κανονικά οι εξετάσεις τετραμήνων στα σχολεία. Όσα παιδιά απουσιάζουν θα παρακαθήσουν σε δεύτερη σειρά εξετάσεων, η οποία θα είναι διαφορετική από την πρώτη σειρά. Οι εξετάσεις θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος Ιανουαρίου και θα υπάρχει και μια επιπλέον βδομάδα ξεκούρασης. Αυτό σημαίνει ότι μειώνεται περαιτέρω ο αριθμός των παιδιών στα σχολεία.

Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Κώστας Χατζησάββας κατήγγειλε κενά και ελλείψεις σε εκπαιδευτικών λόγω κρουσμάτων ή στενών επαφών. Βγαίνουν λαβωμένοι, είπε, και υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα στην λειτουργία των σχολείων. Εξέφρασε απογοήτευση για το "test to stay", λέγοντας ότι είναι επικίνδυνη πρακτική για τις ευάλωτες ομάδες. Διερωτήθηκε πως λαμβάνουν αποφάσεις, χωρίς διάλογο με αυτούς, οι οποίοι θα κληθούν να εφαρμόσουν το μέτρο. Ζήτησαν την στήριξη της Βουλής, ώστε να επανέλθει ο όρος στενή επαφή, όπως ήταν πριν, δηλαδή να παραμένουν σε απομόνωση οι επαφές.

Η πρόεδρος της ΠΟΕΔ Μύρια Βασιλείου δήλωσε ότι οι υφιστάμενες λύσεις, με τις αντικαταστάσεις, δεν είναι οι καλύτερες. Σημείωσε ότι δάσκαλοι κάλυψαν τις αναπληρώσεις σε πολλαπλάσιο βαθμό. Κάλεσε την Επιτροπή Παιδείας να ασχοληθεί με την εργασιακό καθεστώς των αντικαταστατών. Για το "test to stay", εξέφρασε δυσαρέσκεια γιατί δεν υπάρχει κανάλι επικοινωνίας με τους αρμόδιους και τους ειδικούς. Σημείωσε ότι ενημερώθηκαν από τα Μέσα Ενημέρωσης. Χαρακτήρισε αντιφατική, αδικαιολόγητη και ατεκμηρίωτη, την απόφαση για λειτουργία των νηπιαγωγείων, της προδημοτικής και της ειδικής εκπαίδευσης, χωρίς προσκόμιση rapid test.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης κάλεσε τους κυβερνώντες να σοβαρευτούν και κατήγγειλε προχειρότητα του Υπουργείου Παιδείας και ειδικότερα για το "test to stay".

Αποφάσισαν ένα μέτρο γεμάτο αντιφάσεις και δεν μπορούν να απαντήσουν πως θα προστατευτούν οι εκπαιδευτικοί και τα παιδιά, όταν η ασθένεια εκδηλώνεται σε μερικές μέρες. Για τις εξετάσεις των τετραμήνων, με το έτσι θέλω, όπως είπε, κατήγγειλε ότι δημιούργησαν τεράστια προβλήματα στα παιδιά, στους εκπαιδευτικούς και στους γονείς.

συντάκτης: Παναγιώτης Καπαρής

Τελευταία Ενημέρωση: 14 Ιανουαρίου 2022 - 12:17

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:00
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.