Υπουργός Παιδείας: Απαιτείται διπλή ψυχραιμία για αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού στα σχολεία

Απαιτείται διπλή ψυχραιμία τόνισε ο Υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου, για αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού στα σχολεία.

Μιλώντας σε έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, ανέφερε ότι τελικές αποφάσεις για το σύστημα "test to stay" για τους μαθητές οι οποίοι είναι επαφές, θα ληφθούν την ερχόμενη Δευτέρα στη διάρκεια σύσκεψης με τον Υπουργό Υγείας και την επιδημιολογική ομάδα. Θα αποφασιστεί αν θα γίνεται με self test ή με rapid test.

Ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι οι απουσίες εκπαιδευτικών κυμαίνονται γύρω στο 10%. Τα κρούσματα μαθητών είναι γύρω στο 6% και οι απουσίες για άλλους λόγους γύρω στο 4%.

Εξήρε το έργο της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, η οποία κατέβαλε υπεράνθρωπες προσπάθειες για εργοδότηση αντικαταστατών, αλλά και την πρωτοβουλία πολλών διευθυντών σχολείων, οι οποίοι κάλυψαν τα κενά σε εκπαιδευτικούς, μέσα από εσωτερικές ρυθμίσεις, δηλαδή αναλαμβάνοντας την εκπαίδευση, είτε οι ίδιοι, είτε βοηθοί διευθυντές, είτε ακόμη και άλλοι εκπαιδευτικοί.

Ο Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε ότι ξεκίνησαν κανονικά οι εξετάσεις τετραμήνων στα σχολεία. Όσα παιδιά απουσιάζουν θα παρακαθήσουν σε δεύτερη σειρά εξετάσεων, η οποία θα είναι διαφορετική από την πρώτη σειρά. Οι εξετάσεις θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος Ιανουαρίου και θα υπάρχει και μια επιπλέον βδομάδα ξεκούρασης. Αυτό σημαίνει ότι μειώνεται περαιτέρω ο αριθμός των παιδιών στα σχολεία.

Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Κώστας Χατζησάββας κατήγγειλε κενά και ελλείψεις σε εκπαιδευτικών λόγω κρουσμάτων ή στενών επαφών. Βγαίνουν λαβωμένοι, είπε, και υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα στην λειτουργία των σχολείων. Εξέφρασε απογοήτευση για το "test to stay", λέγοντας ότι είναι επικίνδυνη πρακτική για τις ευάλωτες ομάδες. Διερωτήθηκε πως λαμβάνουν αποφάσεις, χωρίς διάλογο με αυτούς, οι οποίοι θα κληθούν να εφαρμόσουν το μέτρο. Ζήτησαν την στήριξη της Βουλής, ώστε να επανέλθει ο όρος στενή επαφή, όπως ήταν πριν, δηλαδή να παραμένουν σε απομόνωση οι επαφές.

Η πρόεδρος της ΠΟΕΔ Μύρια Βασιλείου δήλωσε ότι οι υφιστάμενες λύσεις, με τις αντικαταστάσεις, δεν είναι οι καλύτερες. Σημείωσε ότι δάσκαλοι κάλυψαν τις αναπληρώσεις σε πολλαπλάσιο βαθμό. Κάλεσε την Επιτροπή Παιδείας να ασχοληθεί με την εργασιακό καθεστώς των αντικαταστατών. Για το "test to stay", εξέφρασε δυσαρέσκεια γιατί δεν υπάρχει κανάλι επικοινωνίας με τους αρμόδιους και τους ειδικούς. Σημείωσε ότι ενημερώθηκαν από τα Μέσα Ενημέρωσης. Χαρακτήρισε αντιφατική, αδικαιολόγητη και ατεκμηρίωτη, την απόφαση για λειτουργία των νηπιαγωγείων, της προδημοτικής και της ειδικής εκπαίδευσης, χωρίς προσκόμιση rapid test.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης κάλεσε τους κυβερνώντες να σοβαρευτούν και κατήγγειλε προχειρότητα του Υπουργείου Παιδείας και ειδικότερα για το "test to stay".

Αποφάσισαν ένα μέτρο γεμάτο αντιφάσεις και δεν μπορούν να απαντήσουν πως θα προστατευτούν οι εκπαιδευτικοί και τα παιδιά, όταν η ασθένεια εκδηλώνεται σε μερικές μέρες. Για τις εξετάσεις των τετραμήνων, με το έτσι θέλω, όπως είπε, κατήγγειλε ότι δημιούργησαν τεράστια προβλήματα στα παιδιά, στους εκπαιδευτικούς και στους γονείς.

συντάκτης: Παναγιώτης Καπαρής

Τελευταία Ενημέρωση: 14 Ιανουαρίου 2022 - 12:17

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

21 Ιανουαρίου
Μαθητικός διαγωνισμός για την Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου «Ο καρκίνος μέσα από τα μάτια μου!»
15:08
Εκατοντάδες άνθρωποι διασώθηκαν στη Μεσόγειο τις τελευταίες μέρες
14:49
Τα Κυπριακά Ταχυδρομεία πληροφορούν για νέα απάτη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
14:38
Σ. Λαβρόφ: Η Μόσχα περιμένει τις γραπτές απαντήσεις της Ουάσινγκτον στις ρωσικές προτάσεις
14:34
​ Έκτακτο εφάπαξ βοήθημα στους κατοίκους των ορεινών περιοχών επιπλέον του επιδόματος που παραχωρείται θα δώσει η κυβέρνηση
14:16
Πολωνία-κορονοϊός: Ρεκόρ νέων κρουσμάτων σε ένα 24ωρο καθώς εξαπλώνεται η Όμικρον
14:14
O δικηγόρος του ακτιβιστή Ηλία Γκιώνη θα στείλει στις κυπριακές αρχές όλες τις πληροφορίες που κατέχει για το κύκλωμα μαστροπείας
14:04
Ανακοίνωση Τμήματος Φορολογίας αναφορικά με ανεπιθύμητη αλληλογραφία
13:49
Ενημέρωση για τις δραστηριότητες της Δημόσιας Επιχείρησης Φυσικού Αερίου, έλαβε σήμερα ο ΠτΔ
13:38
Νικόλας Παπαδόπουλος: Μετά τις προεδρικές του 2023 το ΔΗΚΟ θα βρίσκεται στην διακυβέρνηση του τόπου
13:30
Τεράστιο στρατηγικό λάθος μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προειδοποίησε η Υπ. Εξωτερικών του Ην. Βασιλείου
13:09
Βγαλμένο από πίνακα ζωγραφικής το τοπίο στο φράγμα του Ξυλιάτου (ΡΕΠΟΡΤΑΖ)
12:47
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand