Σουτζούογλου: Προσδοκίας μας το Αζερμπαϊτζάν να αναγνωρίσει την ‘τδβκ’

Προσδοκία μας είναι το Αζερμπαϊτζάν να αναγνωρίσει την ‘τδβκ’, δήλωσε ο ‘πρωθυπουργός’ Φαϊζ Σουτζούογλου, προσθέτοντας ότι θα ήταν ένα σημαντικό βήμα. Παρομοίασε την Κύπρο με ‘αβύθιστο αεροπλανοφόρο’ λέγοντας πως όποιος κυριαρχεί στην Κύπρο, κυριαρχεί στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Αναντολού, ο Φαϊζ Σουτζούογλου είπε ότι πως φτάνοντας στην Τουρκία αισθάνθηκε σαν το σπίτι του. Όπως είπε είχε πολύωρες τετ α τετ συναντήσεις με τον Τουρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι. “Καθίσαμε, αξιολογήσαμε την πολιτική, την οικονομία, τα έργα υποδομής. Είχαν ερωτήσεις για την Κύπρο, τους τα εξήγησα. Ήταν μια ωραία συνάντηση μεγάλου αδελφού”, ανέφερε ο Φαϊζ Σουτζούογλου λέγοντας ότι “από χθες υπάρχει ένας ενθουσιασμός στην ‘τδβκ’ και ελπίζω αυτό να συνεχιστεί πάντα. Είτε είμαστε στην Άγκυρα, είτε στην Λευκωσία δεν βλέπουμε τη διαφορά. Αισθανόμαστε εδώ σαν να είμαστε στην Λευκωσία. Και εκεί ακούς το εζάνι (μουσουλμανική προσευχή) από τον μιναρέ και εδώ ακούς το εζάνι. Δεν υπάρχει καμία διαφορά”. 

Ο Φαϊζ Σουτζούογλου είπε ακόμη ότι “η ‘τδβκ’ και η Τουρκία είναι δύο κράτη, ένα έθνος”, προσθέτοντας πως “αν προσθέσουμε και το Αζερμπαϊτζάν είναι τρία κράτη, ένα έθνος. Ας ελπίσουμε ότι οι επαφές μας με τους αδελφούς μας από το Αζερμπαϊτζάν θα αυξηθούν την επόμενη περίοδο, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά”. 

Ο Φαϊζ Σουτζούογλου είπε ότι “η προσδοκία μας είναι όπως το αδελφό Αζερμπαϊτζάν, με το οποίο μοιραζόμαστε την ίδια γλώσσα και την ίδια θρησκεία αναγνωρίζει επίσης την ‘τδβκ’. Αυτό θα ήταν ένα σημαντικό βήμα. Έχουμε ήδη πάρει την απόφασή μας, δεν υπάρχει πια ‘ομοσπονδία’. Από εδώ και πέρα, θα υπάρχουν δύο κυρίαρχα, ισότιμα κρατικά στάτους. Από αυτή την άποψη, η γενναία στάση του ‘πρόεδρου’ μας Ερσίν Τατάρ τυγχάνει απίστευτης υποστήριξης από τον Πρόεδρο της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν”.

Για τις ‘εκλογές’ της 23ης Ιανουαρίου στα κατεχόμενα, ο Φαϊζ Σουτζούογλου ανέφερε ότι οι εργασίες του προχωρούν πολύ καλά. “Αυτή η επίσκεψη δημιούργησε μεγάλο ενθουσιασμό στην ‘τδβκ’. Ως Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP), έχουμε δύο σημαντικά σημεία: τη πίστη μας στην ‘τδβκ’ και τη συνέχιση της πορείας με την Τουρκία και φυσικά την αγάπη για την Τουρκία. Αυτά τα δύο είναι απαραίτητα για την UBP. Το UBP οδεύει προς αυτή την κατεύθυνση”, ανέφερε.

Αναφερόμενος στον στόχο του UBP για ‘αυτόνομη κυβέρνηση’ στις 23 Ιανουαρίου, ο Φαϊζ Σουτζούογλου είπε “στεκόμαστε στην πολιτική σταθερότητα, την οικονομική σταθερότητα και την κοινωνική σταθερότητα. Αυτά αλληλοσυμπληρώνονται, σαν μια αλυσίδα”

Για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, ο Φαϊζ Σουτζούογλου είπε ότι “η ενεργή πολιτική του Προέδρου της Τουρκίας, κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ειδικά στη Γαλάζια Πατρίδα, μας έχει ανακουφίσει, έχει ανακουφίσει πολύ την Τουρκία”. “Αδερφέ μου, είμαστε εδώ και είμαστε αποφασισμένοι, υποχωρούμε. Αυτό ήταν το αναμενόμενο άλλωστε. Τώρα η ‘τδβκ’ σε εκείνη την περιοχή έχει τη δική της περιοχή, το πιο σημαντικό είναι ότι υπάρχει περιοχή τη Δημοκρατία της Τουρκίας. Αν εκείνοι κάνουν μία γεώτρηση εμείς κάνουμε δύο, αν εκείνοι κάνουν δύο εμείς κάνουμε τρεις.  Είναι τόσο ξεκάθαρο. Αυτή η ενεργή πολιτική μας έφερε πραγματικά σε μια πολύ ισχυρή θέση σε αυτήν την περιοχή. Ελπίζω ότι θα συνεχίσει έτσι”, ανέφερε.

Υποστήριξε ότι “υπάρχει ένα ‘αβύθιστο αεροπλανοφόρο’ εκεί. Είναι η Κύπρος. Όποιος κυριαρχεί στην Κύπρο, κυριαρχεί στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Υπάρχει μια ‘τδβκ’ με την μητέρα πατρίδα της εκεί. Υπάρχει εκεί μια μικρή πατρίδα που θα συνεχίσει τον αγώνα του προς αυτή την κατεύθυνση μέχρι τέλους”.

Πηγή: Άννα Ανδρέου

Τελευταία Ενημέρωση: 14 Ιανουαρίου 2022 - 06:48

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.