Επιστολές Κυπρίων της Βρετανίας για το Κυπριακό σε νέα στελέχη της κυβέρνησης Τζόνσον σε καίριες θέσεις

Να μεταφέρει στον Πρόεδρο Ερντογάν ότι η στρατηγική του αναφορικά με την Κύπρο είναι «αντιπαραγωγική» και ότι οι πολιτικές του «παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και απειλούν την ειρήνη» στην Ανατολική Μεσόγειο, ζητούν με επιστολή τους από τον νέο Βρετανό Υφυπουργό Ευρώπης Κρις Χίτον-Χάρις μέλη της παροικιακής οργάνωσης Συμβούλιο Βρετανοκυπρίων.

Επιστολές Κυπρίων Βρετανίας  2.jpg

Αφού τον συγχαίρουν για τον πρόσφατο διορισμό του στο Foreign Office, οι υπογράφοντες την επιστολή ζητούν από τον κ. Χίτον-Χάρις να συμπεριλάβει το Κυπριακό στην ατζέντα του ως «κεντρικής» σημασίας για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Εκθέτουν τις δοκιμασίες του νησιού και την ελπίδα τους για επανένωση «με δημοκρατικές αξίες, ελευθερίας λόγου και πίστης», στη βάση μίας λειτουργικής, δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, που απορρίπτουν τη θέση της τουρκικής κυβέρνησης και της τουρκοκυπριακής πλευράς για «λύση δύο κρατών».

Φωτογραφίες Δώρος Παρτασίδης  32.png

«Τώρα είναι η ώρα να αναληφθεί πρωτοβουλία διευκόλυνσης των προσπαθειών για επανέναρξη εποικοδομητικού διαλόγου, θετικής διαπραγμάτευσης χωρίς εντάσεις και απειλές ή ενέργειες που αντιβαίνουν το διεθνές δίκαιο. Τονίζουμε ότι η Τουρκία πρέπει να τερματίσει άμεσα οποιεσδήποτε νέες προκλήσεις είτε στα Βαρώσια είτε στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά όλο τον κυπριακό πληθυσμό, ελληνικό και τουρκικό», προτρέπει η επιστολή.

Επιστολές Κυπρίων Βρετανίας  3 45.jpg

-Το Συμβούλιο Βρετανοκυπρίων έχει απευθύνει επιστολή και προς τη νέα ειδική απεσταλμένη του Βρετανού Πρωθυπουργού για την ανεξιθρησκεία και την ελευθερία πίστης Φιόνα Μπρους, αναπτύσσοντας τα δεδομένα στο Κυπριακό. Σημειώνουν μεταξύ άλλων την άριστη γνώση του Κυπριακού που έχει ο αναπληρωτής της στο νέο πόστο πρώην βουλευτής βορείου Λονδίνου και στενός φίλος της Κύπρου Ντέιβιντ Μπάροους.

Επιστολές Κυπρίων Βρετανίας  44.jpg

Οι συντάκτες της επιστολής αναφέρονται στην προγραμματισμένη για τον Ιούλιο διεθνή υπουργική σύνοδο για την ελευθερία πίστης που θα φιλοξενήσει η βρετανική κυβέρνηση, επισημαίνοντας την ανάγκη να συμπεριληφθεί στην ατζέντα η κατάσταση στα κατεχόμενα, όπου έχει υπάρξει στέρηση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σύληση της κυπριακής πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς, πέρα από την τραγωδία των αγνοουμένων.

Επιστολές Κυπρίων Βρε 55.jpg

«Ζητάμε από το Ηνωμένο Βασίλειο, ως συνιδρυτικό μέλος της Διεθνούς Συμμαχίας Ελευθερίας Θρησκείας ή Πίστης, να υπερασπιστεί το λαό της Κύπρου στον αγώνα του να επιτύχει θεμελιώδεις ελευθερίες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θρησκευτικών πίστεων», καταλήγει η επιστολή.

Φωτογραφίες: Δώρος Παρτασίδης

Τελευταία Ενημέρωση: 14 Ιανουαρίου 2022 - 10:12

Τελευταιες Ειδησεις

26 Σεπτεμβρίου
Μικρή μείωση σε μηνιαία βάση και αύξηση σε ετήσια στον αριθμό νέων αιτήσεων πολιτικού ασύλου στην Κύπρο
21:50
Λαγκάρντ: Το 2023 θα είναι μια δύσκολη χρονιά
21:02
Πεσκόφ: Ρωσία και ΗΠΑ διατηρούν έναν περιορισμένο μεν αλλά ανοιχτό δίαυλο διαλόγου για τα πυρηνικά
20:24
Σε νέο παραλήρημα κατά της Ελλάδας και επίθεση κατά των ΗΠΑ προχώρησε ο Ερντογάν
19:57
Έκτακτη καθησυχαστική δήλωση από την Τράπεζα της Αγγλίας λόγω των ανησυχιών για τη στερλίνα
19:22
Στο τουρκικό ΥΠΕΞ κλήθηκε ο Έλληνας Πρέσβης
18:09
Πρώτο τεστ πλανητικής άμυνας: Συντριβή σκάφους της NASA σε αστεροειδή απόψε
17:38
Τον Μανώλη Γλέζο θα τιμήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την ερχόμενη Τετάρτη
17:16
Τμήμα Μετεωρολογίας -3ο Δελτίο καιρού (26/09/22)
16:40
Το ΤΕΠΑΚ ψάχνει κτήρια προς ενοικίαση για κάλυψη στεγαστικών του αναγκών
16:23
Φώτης Φωτίου: Σε έξαρση η αδιαλλαξία της Τουρκίας
15:55
Πολιτικός σεισμός στην Ιταλία από την επικράτηση της άκρας δεξιάς - Τζόρτζια Μελόνι: "Η Ιταλία μας διάλεξε και εμείς δεν θα την εξαπατήσουμε"
15:31
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand