Επιστολές Κυπρίων της Βρετανίας για το Κυπριακό σε νέα στελέχη της κυβέρνησης Τζόνσον σε καίριες θέσεις

Να μεταφέρει στον Πρόεδρο Ερντογάν ότι η στρατηγική του αναφορικά με την Κύπρο είναι «αντιπαραγωγική» και ότι οι πολιτικές του «παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και απειλούν την ειρήνη» στην Ανατολική Μεσόγειο, ζητούν με επιστολή τους από τον νέο Βρετανό Υφυπουργό Ευρώπης Κρις Χίτον-Χάρις μέλη της παροικιακής οργάνωσης Συμβούλιο Βρετανοκυπρίων.

Επιστολές Κυπρίων Βρετανίας  2.jpg

Αφού τον συγχαίρουν για τον πρόσφατο διορισμό του στο Foreign Office, οι υπογράφοντες την επιστολή ζητούν από τον κ. Χίτον-Χάρις να συμπεριλάβει το Κυπριακό στην ατζέντα του ως «κεντρικής» σημασίας για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Εκθέτουν τις δοκιμασίες του νησιού και την ελπίδα τους για επανένωση «με δημοκρατικές αξίες, ελευθερίας λόγου και πίστης», στη βάση μίας λειτουργικής, δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, που απορρίπτουν τη θέση της τουρκικής κυβέρνησης και της τουρκοκυπριακής πλευράς για «λύση δύο κρατών».

Φωτογραφίες Δώρος Παρτασίδης  32.png

«Τώρα είναι η ώρα να αναληφθεί πρωτοβουλία διευκόλυνσης των προσπαθειών για επανέναρξη εποικοδομητικού διαλόγου, θετικής διαπραγμάτευσης χωρίς εντάσεις και απειλές ή ενέργειες που αντιβαίνουν το διεθνές δίκαιο. Τονίζουμε ότι η Τουρκία πρέπει να τερματίσει άμεσα οποιεσδήποτε νέες προκλήσεις είτε στα Βαρώσια είτε στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά όλο τον κυπριακό πληθυσμό, ελληνικό και τουρκικό», προτρέπει η επιστολή.

Επιστολές Κυπρίων Βρετανίας  3 45.jpg

-Το Συμβούλιο Βρετανοκυπρίων έχει απευθύνει επιστολή και προς τη νέα ειδική απεσταλμένη του Βρετανού Πρωθυπουργού για την ανεξιθρησκεία και την ελευθερία πίστης Φιόνα Μπρους, αναπτύσσοντας τα δεδομένα στο Κυπριακό. Σημειώνουν μεταξύ άλλων την άριστη γνώση του Κυπριακού που έχει ο αναπληρωτής της στο νέο πόστο πρώην βουλευτής βορείου Λονδίνου και στενός φίλος της Κύπρου Ντέιβιντ Μπάροους.

Επιστολές Κυπρίων Βρετανίας  44.jpg

Οι συντάκτες της επιστολής αναφέρονται στην προγραμματισμένη για τον Ιούλιο διεθνή υπουργική σύνοδο για την ελευθερία πίστης που θα φιλοξενήσει η βρετανική κυβέρνηση, επισημαίνοντας την ανάγκη να συμπεριληφθεί στην ατζέντα η κατάσταση στα κατεχόμενα, όπου έχει υπάρξει στέρηση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σύληση της κυπριακής πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς, πέρα από την τραγωδία των αγνοουμένων.

Επιστολές Κυπρίων Βρε 55.jpg

«Ζητάμε από το Ηνωμένο Βασίλειο, ως συνιδρυτικό μέλος της Διεθνούς Συμμαχίας Ελευθερίας Θρησκείας ή Πίστης, να υπερασπιστεί το λαό της Κύπρου στον αγώνα του να επιτύχει θεμελιώδεις ελευθερίες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θρησκευτικών πίστεων», καταλήγει η επιστολή.

Φωτογραφίες: Δώρος Παρτασίδης

Τελευταία Ενημέρωση: 14 Ιανουαρίου 2022 - 10:12

Τελευταιες Ειδησεις

19 Ιανουαρίου
Κλειστοί δρόμοι λόγω χειμερινών συνθηκών
21:27
Μάλτα: Αστυνομική έρευνα στην οικία του πρώην πρωθυπουργού Μουσκάτ
20:58
2,226 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Τετάρτη, κανένας θάνατος
20:09
Η Άγγελα Μέρκελ απορρίπτει την πρόταση να εργαστεί στα Ηνωμένα Έθνη
20:02
To Κυπριακό και η επιθετική ρητορική της Τουρκίας στη συνάντηση Μητσοτάκη-Κασουλίδη
18:58
Covid: Χωρίς τεστ θα επιτρέπεται πλέον η είσοδος στην Ελβετία για εμβολιασμένους και νοσήσαντες
18:55
Επιστροφή στις ζημιές για το ΧΑΚ την Τετάρτη
18:24
Ερντογάν: Μεγάλες χώρες ζητούν να αγοράσουν τα αεροπλάνα μας
17:48
Μακρόν: H ευρωπαϊκή κυριαρχία, η μεταρρύθμιση του χώρου Σένγκεν, η άμυνα και ασφάλεια, μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων της γαλλικής προεδρίας
17:40
Μητσοτάκης: Η υπογραφή της συμφωνίας με τη Γαλλία σημαντικό βήμα για να τεθούν τα θεμέλια αυτού που θα μπορούσε να αποτελέσει μια ευρωπαϊκή στρατηγική άμυνας
16:54
Κίτρινη προειδοποίηση για εξαιρετικά χαμηλή θερμοκρασία εξέδωσε το Τμήμα Μετεωρολογίας
15:58
Times: Ο Μπόρις Τζόνσον αρνήθηκε επί μία εβδομάδα να απομονωθεί παρά τα συμπτώματα Covid που είχε
15:36
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand