Σε άνοδο οι αποδόσεις των ομολόγων παρά τις διαβεβαιώσεις Λαγκάρντ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζητά από τους πολίτες να την εμπιστευτούν στην προσπάθεια που καταβάλει για την σταθεροποίηση του πληθωρισμού, όμως οι επενδυτές δεν φαίνεται να πείθονται. Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας σήμερα σε γερμανικό ακροατήριο (στη Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας κατά τη διάρκεια ανάληψης καθηκόντων του νέου επικεφαλής J. Nagel) αναγνώρισε ότι η ακρίβεια (άνοδος των τιμών) ανησυχεί εύλογα τους Ευρωπαίους πολίτες.

Όπως είπε εμφατικά, «στην ΕΚΤ λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας την ανησυχία αυτή. Για αυτό οι πολίτες πρέπει να εμπιστευτούν τη δέσμευση που έχουμε αναλάβει για τη διαφύλαξη της σταθερότητας των τιμών, η οποία αποτελεί και προϋπόθεση για την εμπιστοσύνη προς το ευρώ».

Παρά τις διαβεβαιώσεις αυτές οι πιέσεις και σήμερα -κυρίως στις περιφερειακές αγορές ομολόγων- ήταν έντονες. Παρά ταύτα η Πορτογαλία επιχείρησε σήμερα έξοδο στις αγορές με κοινοπρακτική έκδοση 20ετούς ομολόγου. Η άνοδος των αποδόσεων έγινε αισθητή και στην Ιταλία, καθώς το περιθώριο των 10ετων ομολόγων της, έναντι των γερμανικών έφθασε το 1,4%. Η κατάσταση στην Ελλάδα -ελλείψει επενδυτικής βαθμίδας- είναι χειρότερη καθώς το περιθώριο έφθασε οριακά κάτω από το 1,6%.

Στην εγχώρια αγορά και πιο συγκεκριμένα, στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) σήμερα καταγράφηκαν συναλλαγές 32 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 16 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,57% (στη διάρκεια της ημέρας έφθασε έως 1,59%) από 1,55% χθες, έναντι -0,02% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,59%.

Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται σήμερα το ευρώ καθώς διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,1343 δολ. από τα 1,1323 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1336 δολ.

Τελευταία Ενημέρωση: 11 Ιανουαρίου 2022 - 19:00

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

20 Ιανουαρίου
Σ.Κυριακίδου: Να εμβολιαστούν οι έγκυες για να προστατεύσουν τα μωρά τους και τον εαυτό τους
07:30
Kατάργησε το διάταγμα που καθιστούσε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό η νέα κυβέρνηση της Τσεχίας
07:13
Πού να εξεταστείτε δωρεάν σήμερα Πέμπτη
06:37
Η Ρωσία θα επιχειρήσει να εισβάλει στην Ουκρανία, εκτιμά ο Τζο Μπάιντεν
06:33
Ισραήλ: 72.120 κρούσματα του νέου κορονοϊού –ρεκόρ για δεύτερη συναπτή ημέρα
06:20
19 Ιανουαρίου
Κλειστοί δρόμοι λόγω χειμερινών συνθηκών
21:27
Μάλτα: Αστυνομική έρευνα στην οικία του πρώην πρωθυπουργού Μουσκάτ
20:58
2,226 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Τετάρτη, κανένας θάνατος
20:09
Η Άγγελα Μέρκελ απορρίπτει την πρόταση να εργαστεί στα Ηνωμένα Έθνη
20:02
To Κυπριακό και η επιθετική ρητορική της Τουρκίας στη συνάντηση Μητσοτάκη-Κασουλίδη
18:58
Covid: Χωρίς τεστ θα επιτρέπεται πλέον η είσοδος στην Ελβετία για εμβολιασμένους και νοσήσαντες
18:55
Επιστροφή στις ζημιές για το ΧΑΚ την Τετάρτη
18:24
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand