Κύπρος -Κουβέιτ: Υπέγραψαν μνημόνιο συναντίληψης για την παρεμπόδιση της κλοπής ιδιοκτησίας πολιτιστικής περιουσίας

Μνημόνιο Συναντίληψης υπέγραψαν σήμερα ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, και ο Υπουργός Εξωτερικών του Κουβέιτ Σεΐχης Ahmed Nasser Al-Mohammed Al-Sabah, εκ μέρους του Κράτους του Κουβέιτ, για την Παρεμπόδιση της Κλοπής, των Λαθραίων Ανασκαφών και της Παράνομης Εισαγωγής, Εξαγωγής ή Μεταβίβασης Ιδιοκτησίας Πολιτιστικής Περιουσίας και την Προώθηση της Αποκατάστασής της. Η υπογραφή του Μνημονίου πραγματοποιήθηκε κατόπιν αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, ημερομηνίας 22 Νοεμβρίου 2018 και 3 Ιανουαρίου 2022, και με αφορμή τη σημερινή επίσημη επίσκεψη του Κουβετιανού Υπουργού στην Κύπρο.

Συμμεριζόμενοι την πεποίθηση ότι οι παράνομες ανασκαφές και η παράνομη εισαγωγή, εξαγωγή ή μεταβίβαση ιδιοκτησίας πολιτιστικής περιουσίας αποτελούν σοβαρή απειλή για την πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας, στο πλαίσιο των διμερών τους σχέσεων, Κύπρος και Κουβέιτ ενισχύουν μέσω του Μνημονίου τη συνεργασία τους στον τομέα της παρεμπόδισης της κλοπής ιδιοκτησίας πολιτιστικής περιουσίας.

Η υπογραφή του Μνημονίου συμβάλλει στην περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ ενθαρρύνει την προώθηση σειράς ενεργειών, με στόχο την καλλιέργεια στο κοινό και στους ενδιαφερόμενους φορείς κουλτούρα ενδιαφέροντος για τη διακίνηση πολιτιστικής περιουσίας. Μέσα από την πληροφόρηση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τους κινδύνους που προκύπτουν από την κλοπή και την παράνομη απόκτηση και διακίνηση πολιτιστικής περιουσίας, το Μνημόνιο Συναντίληψης αποσκοπεί στην προστασία της πολιτιστικής περιουσίας από λεηλασία και εμπορία.

Ο Υπουργός Μεταφορών χαρακτήρισε τη σημερινή υπογραφή εξαιρετικά σημαντική για την Κύπρο, υπογραμμίζοντας ότι για την Κυβέρνηση Αναστασιάδη η προστασία της πολιτιστικής περιουσίας από παράνομες δραστηριότητες αποτελεί προτεραιότητα. Το Μνημόνιο Συναντίληψης με το Κουβέιτ, επεσήμανε ο κ. Καρούσος, ενισχύει τις προσπάθειές μας για προστασία και διατήρηση της πολιτιστικής περιουσίας.

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταιες Ειδησεις

20 Ιανουαρίου
Ισραήλ: 72.120 κρούσματα του νέου κορονοϊού –ρεκόρ για δεύτερη συναπτή ημέρα
06:20
19 Ιανουαρίου
Κλειστοί δρόμοι λόγω χειμερινών συνθηκών
21:27
Μάλτα: Αστυνομική έρευνα στην οικία του πρώην πρωθυπουργού Μουσκάτ
20:58
2,226 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Τετάρτη, κανένας θάνατος
20:09
Η Άγγελα Μέρκελ απορρίπτει την πρόταση να εργαστεί στα Ηνωμένα Έθνη
20:02
To Κυπριακό και η επιθετική ρητορική της Τουρκίας στη συνάντηση Μητσοτάκη-Κασουλίδη
18:58
Covid: Χωρίς τεστ θα επιτρέπεται πλέον η είσοδος στην Ελβετία για εμβολιασμένους και νοσήσαντες
18:55
Επιστροφή στις ζημιές για το ΧΑΚ την Τετάρτη
18:24
Ερντογάν: Μεγάλες χώρες ζητούν να αγοράσουν τα αεροπλάνα μας
17:48
Μακρόν: H ευρωπαϊκή κυριαρχία, η μεταρρύθμιση του χώρου Σένγκεν, η άμυνα και ασφάλεια, μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων της γαλλικής προεδρίας
17:40
Μητσοτάκης: Η υπογραφή της συμφωνίας με τη Γαλλία σημαντικό βήμα για να τεθούν τα θεμέλια αυτού που θα μπορούσε να αποτελέσει μια ευρωπαϊκή στρατηγική άμυνας
16:54
Κίτρινη προειδοποίηση για εξαιρετικά χαμηλή θερμοκρασία εξέδωσε το Τμήμα Μετεωρολογίας
15:58
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand