Μ. Κυριάκου: Πέραν των 660 εμβολιασμών με τρίτη δόση σε οίκους ευγηρίας

Πέραν των 660 εμβολιασμών με τρίτη δόση διενεργήθηκαν μέχρι σήμερα στους οίκους ευγηρίας, ενώ με βάση τον προγραμματισμό του Υπουργείου Υγείας θα ακολουθήσουν οι εμβολιασμοί με τρίτη δόση στους επαγγελματίες υγείας στα νοσοκομεία.

Σημειώνεται πως το αρμόδιο Υπουργείο αναμένεται να αρχίσει να ειδοποιεί τηλεφωνικώς και τους ανοσοκατασταλμένους.

Προχωρεί κανονικά το πρόγραμμα

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η Λειτουργός Τύπου του Υπουργείου Υγείας, Μαργαρίτα Κυριάκου, είπε ότι το πρόγραμμα που εκπονείται από την αρμόδια ομάδα του Υπουργείου Υγείας «προχωρεί κανονικά», για να σημειώσει ότι από την Παρασκευή, 3 Σεπτεμβρίου, που ξεκίνησε το πρόγραμμα έχουν χορηγηθεί ενισχυτικές δόσεις σε 667 άτομα από όλες τις επαρχίες.

Σύμφωνα με την κ. Κυριάκου συγκεκριμένα την περασμένη Παρασκευή διενεργήθηκαν 149 εμβολιασμοί με τρίτη δόση, την περασμένη Δευτέρα 104, την Τρίτη 126, ενώ χθες Τετάρτη 288.

Σημείωσε πως το πρόγραμμα που εκπονείται θα προχωρήσει με τους επαγγελματίες υγείας στα νοσοκομεία και συγκεκριμένα με όσους έχουν εμβολιαστεί Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2021.

Επιπλέον, ανέφερε ότι θα δρομολογηθούν οι τηλεφωνικές ειδοποιήσεις ανοσοκατασταλμένων ατόμων, οι οποίοι επίσης έχουν εμβολιαστεί τον περασμένο Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

Αύξηση κινητών μονάδων

Όπως ανέφερε η κ. Κυριάκου κινητές μονάδες βρίσκονται καθημερινά σε όλες της επαρχίες της Κύπρου συνδράμοντας στο εγχείρημα της χορήγησης της τρίτης δόσης εμβολίου, ενώ συμπλήρωσε ότι αυτές θα αυξάνονται σταδιακά αν χρειαστεί.

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα την έναρξη χορήγησης τρίτης δόσης εμβολίου σε άτομα άνω των 65 ετών, σε διαμένοντες σε οίκους ευγηρίας, σε ανοσοκατασταλμένα άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας, καθώς και σε επαγγελματίες υγείας, νοουμένου ότι έχει παρέλθει περίοδος έξι μηνών από την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού τους σχήματος.

Οι εμβολιασμοί διενεργούνται με εμβόλια της Pfizer.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε πως έχει ξεκινήσει την αξιολόγηση των δεδομένων για το ενδεχόμενο τρίτης, ενισχυτικής, δόσης για όλα τα άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω του εμβολίου της Pfizer/BioNTech (Comirnaty) κατά του COVID-19, αλλά και για το ενδεχόμενο παροχής επιπρόσθετης δόσης εμβολίων mRNA (δηλαδή της Pfizer/BioNTech ή της Moderna) σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τα αποτελέσματα της αξιολόγησης θα κοινοποιηθούν από τον ΕΜΑ εντός των επόμενων εβδομάδων, εκτός και εάν χρειαστούν συμπληρωματικά στοιχεία.

Ο ΕΜΑ αξιολογεί αίτηση της εταιρίας για χρήση επιπρόσθετης δόσης έξι μήνες μετά την 2η δόση. Οι δόσεις για άτομα που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιαστικό τους σχήμα ορίζονται ως ενισχυτικές καθώς στόχος μιας τρίτης δόσης θα είναι να αποκαταστήσει την προστασία αφότου αυτή εξασθενήσει.

Στο μεταξύ, ο EMA αξιολογεί επίσης δεδομένα για πιθανή 3η δόση εμβολίου mRNA (Comirnaty ή SpikeVax) σε σοβαρά ανοσοκατεσταλμένα άτομα (άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα). Τα άτομα με σοβαρά εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα που δεν επιτυγχάνουν επαρκές επίπεδο προστασίας από τον αρχικό εμβολιασμό τους μπορεί να χρειαστούν μια «ενισχυτική» δόση ως μέρος του εμβολιαστικού τους σχήματος.

Πάντως ο ΕΜΑ, καθώς και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), υπενθυμίζουν πως δεν θεωρούν πως υπάρχει επείγουσα ανάγκη για ενισχυτικές δόσεις εμβολίων στον γενικό πληθυσμό ωστόσο, προστίθεται, αξιολογούν την αίτηση που έχει κατατεθεί.

Τελευταία Ενημέρωση: 09 Σεπτεμβρίου 2021 - 11:21

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:00
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.