Εκταμιεύονται σήμερα 157 εκατ. για την Κύπρο στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης

Την εκταμίευση 157 εκατ. ευρώ ως προχρηματοδότηση στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την Κύπρο, ανακοίνωσε την Πέμπτη το πρωί η Κομισιόν.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, η μεταφορά αφορά το 13% των χρηματοδοτήσεων και δανείων που αναλογούν στην Κύπρο στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το ποσό αυτό θα συμβάλει στην εφαρμογή των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων που έχουν καταγραφεί στο εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της χώρας.

Οι επόμενες πληρωμές των σχετικών κονδυλίων θα εγκρίνονται από την Κομισιόν στη βάση της εφαρμογής των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων που έχει προγραμματίσει η Κύπρος. Συνολικά η Κύπρος θα λάβει 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, με το 1 δισεκατομμύριο να αποτελείται από επιχορηγήσεις και 200 εκατομμύρια ευρώ να αποτελείται από δάνεια.

Η εκταμίευση του ποσού έρχεται σε συνέχεια της έναρξης του δανεισμού στο πλαίσιο του προγράμματος NextGenerationEU. Μέχρι το τέλος του έτους η Κομισιόν έχει στόχο να συγκεντρώσει μέχρι και 80 δισεκατομμύρια ευρώ σε μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση, η οποία θα συμπληρωθεί από βραχυπρόθεσμα γραμμάτια της ΕΕ, για να χρηματοδοτήσει τις πρώτες προγραμματισμένες εκταμιεύσεις προς τα κράτη μέλη στο πλαίσιο του NextGenerationEU.

Ο Επίτροπος για την Οικονομία Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε πως η προχρηματοδότηση των 157 εκατομμυρίων ευρώ «θα βοηθήσει την Κύπρο να εφαρμόσει σημαντικά μέτρα για τη μετάβαση στο κλίμα και να αντιμετωπίσει την απειλή των δασικών πυρκαγιών, να ενισχύσει την ψηφιακή ανταγωνιστικότητα της χώρας και να ενισχύσει την εκπαίδευση και την κατάρτιση». Ο κ. Τζεντιλόνι χαιρέτισε επίσης «τις δεσμεύσεις της Κύπρου για τον περιορισμό των δυνατοτήτων επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού».

Σε δηλώσεις του ο Επίτροπος για θέματα Προϋπολογισμού και Διοίκησης Γιοχάνες Χαν εξέφρασε τη χαρά του για την έναρξη της εκταμίευσης κονδυλίων στο πλαίσιο του RRF. «Η εντατική συνεργασία με την Κύπρο και η καλή προετοιμασία εντός της Επιτροπής μας επέτρεψαν να καταβάλουμε τα κεφάλαια σε χρόνο ρεκόρ. Αυτό δείχνει ότι με τους πόρους που συγκεντρώθηκαν, θα είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε γρήγορα στις ανάγκες προχρηματοδότησης όλων των κρατών μελών, δίνοντάς τους έτσι την αρχική ώθηση για την υλοποίηση των πολυάριθμων πράσινων και ψηφιακών έργων που περιλαμβάνονται στα εθνικά τους σχέδια» τόνισε.

Συνολικά το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) θα διαθέσει 723,8 δισεκατομμύρια ευρώ (σε τρέχουσες τιμές) για τη στήριξη επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων σε όλα τα κράτη μέλη, προωθώντας παράλληλα την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση και ενισχύοντας την ανθεκτικότητα και τη συνοχή των ευρωπαϊκών κοινωνιών.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε την εκταμίευση των 157 εκατομμυρίων ως σημαντικό ορόσημο. «Αυτά τα μέτρα θα βοηθήσουν στο να διασφαλίσουν την ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση της Κύπρου, μέσω της στήριξης της ενεργειακής απόδοσης, της βιώσιμης κινητικότητας, της παιδείας και της εκπαίδευσης και της βελτίωσης της συνδεσιμότητας».

«Είμαι ειδικά περήφανη για το ότι ένα σημαντικό μέρος των κονδυλίων θα αφιερωθεί στην προστασία της Κύπρου από την απειλή των δασικών πυρκαγιών», υπογράμμισε.

Τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν περιλαμβάνουν τη διασφάλιση της πράσινης μετάβασης, την υποστήριξη της ψηφιακής μετάβασης και την ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής ανθεκτικότητας.

Ειδικότερα, το κυπριακό σχέδιο θα επενδύσει 89 εκατομμύρια ευρώ σε μέτρα για την ενεργειακή απόδοση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, 87 εκατομμύρια ευρώ για την προώθηση της βιώσιμης και πράσινης κινητικότητας και 19 εκατομμύρια ευρώ για την αναβάθμιση της ικανότητας της χώρας να καταπολεμά τους κινδύνους πυρκαγιάς: αγορά πυροσβεστικών αεροσκαφών, οχημάτων, εξοπλισμού και παροχή σχετικής εκπαίδευσης.

Στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης, το σχέδιο θα επενδύσει 133 εκατομμύρια ευρώ στην ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών, δημιουργώντας μια ασφαλή, ολοκληρωμένη και σύγχρονη ψηφιακή αρχιτεκτονική για την υποστήριξη της μετάβασης σε ένα συνδυασμό ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών. Θα επενδύσει επίσης 87 εκατομμύρια ευρώ για τη βελτίωση της πρόσβασης σε υποδομές επικοινωνίας και τη στήριξη ενός ψηφιακού μετασχηματισμού χωρίς αποκλεισμούς.

Όσον αφορά την οικονομική και κοινωνική ανθεκτικότητα, 51 εκατομμύρια ευρώ θα επενδυθούν για την αύξηση της ποιότητας της εκπαίδευσης και της κατάρτισης μέσω της μεταρρύθμισης του επαγγέλματος του εκπαιδευτικού και των προγραμμάτων σπουδών των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, της καθιέρωσης μιας σύγχρονης επαγγελματικής εκπαίδευσης και της εισαγωγής ενός συστήματος παρακολούθησης των αποφοίτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το σχέδιο θα εισαγάγει επίσης παρακράτηση φόρου στην πηγή στις εξερχόμενες πληρωμές που πραγματοποιούνται σε μη συνεργάσιμες και χαμηλής φορολογίας δικαιοδοσίες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο της ΕΕ και άλλα μέτρα για τον περιορισμό του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού.

Τελευταία Ενημέρωση: 09 Σεπτεμβρίου 2021 - 13:46

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Σε μονόωρη στάση εργασίας κατήλθε το προσωπικό του ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.