Η Κύπρος υπέβαλε αίτημα ένταξης στο Σύστημα Σένγκεν το 2019, σύμφωνα με ενημέρωση της Επιτροπής Νομικών

Η Κύπρος υπέβαλε αίτημα για ένταξη στο Σύστημα Σένγκεν το 2019, όπως ενημερώθηκε την Τετάρτη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, η οποία συζήτησε τον περί της Λειτουργίας και Χρήσης στη Δημοκρατία του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν Δεύτερης Γενιάς (SIS II) Νόμο του 2020.

Όπως δήλωσε μετά το πέρας της Επιτροπής ο Πρόεδρός της, Βουλευτής ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης, η Επιτροπή ενημερώθηκε ότι από το 2019 η Κύπρος υπέβαλε δήλωση αιτήματος και βρίσκεται σε μια διαδικασία αξιολόγησης όσον αφορά τη συγκεκριμένη βάση πληροφόρησης, η οποία ενοποιεί όλες τις πληροφορίες που αφορούν είτε την πάταξη της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος, είτε οποιασδήποτε πληροφορίας ενισχύει το σύστημα ασφάλειας του κάθε κράτους ξεχωριστά.

«Αντιλαμβάνεστε δεν μιλούμε αυτή την ώρα για πλήρη ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν γιατί για να ενταχθεί ένα κράτος στη συγκεκριμένη ζώνη πρώτα και πάνω απ’ όλα πρέπει να ελέγχει τα σύνορα του», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι βάσει του πρωτοκόλλου 10 με την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχει αναστολή της επέκτασης του κοινοτικού κεκτημένου στις κατεχόμενες από την Τουρκία περιοχές. Μέχρι σήμερα, είπε, ούτε η Ρουμανία, ούτε η Βουλγαρία, ούτε η Κροατία έχουν ενταχθεί στη συγκεκριμένη ζώνη Σένγκεν.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης είπε ότι το θέμα της λειτουργίας του Σένγκεν στην Κυπριακή Δημοκρατία, άπτεται και σοβαρών πολιτικών ζητημάτων, αφού η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει υπό τον έλεγχό της συγκεκριμένα μέρη του εδάφους τους, οπότε υπολείπεται αποτελεσματικού ελέγχου συγκεκριμένων πυλών εισόδου στη Δημοκρατία. Πρόσθεσε ότι θα μελετήσουν διεξοδικά το θέμα και θα γίνει προσπάθεια μέσα από τη συζήτηση να διασφαλιστούν αυτά που το νομοσχέδιο θέλει να πετύχει, αλλά και να μην δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα στο πολιτικό ζήτημα της Κύπρου.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αιτηθεί ένταξη στο κομμάτι που αφορά το συγκεκριμένο νομοθέτημα που εξετάζεται, που με βάση τις απόψεις του Γενικού Εισαγγελέως αλλά και της αρμόδιας Επιτροπής για Ευρωπαϊκά Θέματα φαίνεται ότι σε αυτή τη φάση πρόκειται περί ενός τεχνικού ζητήματος. Πρόσθεσε ωστόσο ότι θα εξετάσουν και κατά πόσο υπάρχει και πολιτική πτυχή και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο Εθνικό ζήτημα της Κύπρου. Παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι εκ πρώτης όψεως πρόκειται για ένα νομοθέτημα που αφορά αξιολόγηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο σύστημα Σένγκεν, που με τη συμμετοχή της στην ΕΕ έχει υποχρέωση να το πράξει. Πρόσθεσε ότι θα το δουν με θετική διάθεση ωστόσο θα αξιολογήσουν όλα τα σημεία που πιθανόν να δημιουργούν πρόβλημα στο εθνικό θέμα της Κύπρου.

Η Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Αλεξάνδρα Ατταλίδου διερωτήθηκε γιατί τρεις προηγούμενες Κυβερνήσεις δεν είχαν κάνει αίτηση για ένταξη στο Σένγκεν και ξαφνικά η Κυβέρνηση χωρίς να το γνωρίζουν όλοι προχώρησε στην αίτηση. Πρόσθεσε ότι ο λόγος που δεν είχε κάνει αίτηση η Κύπρος είναι για να μην δημιουργηθεί σκληρό σύνορο στην πράσινη γραμμή, αφού για να είσαι στη συνθήκη του Σένγκεν πρέπει να ελέγχεις πολύ καλά ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει στην επικράτειά σου. Εξέφρασε ανησυχία για ενδεχόμενες επιπτώσεις στο θέμα της διακίνησης εντός Κύπρου και στις σχέσεις με τους Τουρκοκύπριους, αφού όπως είπε, δεν ξεκαθάρισε η Κυβέρνηση όλους τους λόγους για τους οποίους έκανε τώρα την αίτηση.

Πρόσθεσε ότι ταυτόχρονα με την αίτηση κάποιοι σύνδεσμοι μεγαλοεπενδυτών και κάποιες εταιρείες που συνδέθηκε το όνομά τους με πώληση διαβατηρίων και ακινήτων, έκαναν ανακοινώσεις καλώντας τους ξένους να επενδύσουν στην Κύπρο γιατί με την αίτησή τους θα μπορούν να κυκλοφορούν σε ολόκληρη την Ευρώπη ελεύθερα.

«Αν αυτή είναι η κερκόπορτα που επιχειρεί να ανοίξει η Κυβέρνηση για να συνεχίσει αυτό το άθλιο πρόγραμμα το οποίο έχει διασύρει την Κύπρο εμείς ως Οικολόγοι θα σταθούμε απέναντι. Γι’ αυτό ζητούμε εξηγήσεις», κατέληξε η κ. Ατταλίδου.

Τελευταία Ενημέρωση: 08 Σεπτεμβρίου 2021 - 15:32

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:00
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.