Η λειτουργία των πνευμόνων παιδιών και νέων δεν επηρεάζεται έπειτα από λοίμωξη Covid-19

Η λοίμωξη Covid-19 δεν φαίνεται να επηρεάζει τη λειτουργία των πνευμόνων των περισσότερων παιδιών, εφήβων και νέων ενηλίκων, σύμφωνα με δύο νέες μικρές έρευνες, μία σουηδική και μία γερμανική, που παρουσιάστηκαν στο διαδικτυακό διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας. Οι δύο μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά και οι έφηβοι όχι μόνο έχουν λιγότερες πιθανότητες να περάσουν σοβαρά τη νόσο, αλλά επίσης έχουν μικρότερο κίνδυνο να πάσχουν από πνευμονικά προβλήματα σε βάθος χρόνου.

Η πρώτη μελέτη, με επικεφαλής τη δρα Ίντα Μόγκενσεν του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, αφορούσε 661 άτομα με μέση ηλικία 22 ετών, εκ των οποίων τα 178 (ποσοστό 27%) είχαν αντισώματα κατά του κορονοϊού SARS-CoV-2, συνεπώς είχαν κάποια στιγμή μολυνθεί από τον ιό. Οι συμμετέχοντες είχαν κάνει κλινικές εξετάσεις πριν την πανδημία και επίσης παρακολουθήθηκαν μετά τη λοίμωξη Covid-19.

Οι εξετάσεις που έκαναν, έδειξαν ότι ακόμη και οι ασθενείς με άσθμα που είχαν μολυνθεί από τον κορονοϊό, δεν εμφάνιζαν στη συνέχεια κάποια αισθητή επιδείνωση στη λειτουργία των πνευμόνων τους. "Η ανάλυση μας έδειξε παρόμοια πνευμονική λειτουργία άσχετα από το ιστορικό Covid-19", τόνισε η Μόγκενσεν και πρόσθεσε ότι "αυτά τα αποτελέσματα είναι καθησυχαστικά για τους νέους ενήλικες".

Η δεύτερη μελέτη, με επικεφαλής τη δρα 'Ανε Σλέγκντενταλ, ειδική στην παιδιατρική πνευμονολογία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Παίδων του Πανεπιστημίου Ρουρ-Μπόχουμ, ανέλυσε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της Covid-19 σε 73 παιδιά και εφήβους πέντε έως 18 ετών που είχαν μολυνθεί από τον κορονοϊό, καθώς και σε 45 παιδιά (ομάδα ελέγχου) που δεν είχαν μολυνθεί. Και σε αυτές τις μικρότερες ηλικιακές ομάδες δεν διαπιστώθηκε κάποιο πρόβλημα στους πνεύμονες μετά τη λοίμωξη με κορονοϊό, με εξαίρεση μόνο όσους ασθενείς είχαν περάσει βαριά τη νόσο (με δύσπνοια, πυρετό πάνω από 38,5 για τουλάχιστον πέντε μέρες, βρογχίτιδα, πνευμονία ή εισαγωγή στο νοσοκομείο).

"Τα ευρήματα αυτά θα πρέπει να προσφέρουν κάποια καθησύχαση στα παιδιά και στις οικογένειες τους. Μόνο η σοβαρότητα της νόσου αποδείχθηκε ότι συνδέεται με ήπιες αλλαγές στη λειτουργία των πνευμόνων", ανέφερε η Σλέγκντενταλ.

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Σεπτεμβρίου 2021 - 17:21

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

23 Απριλίου
Δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση ενός και πλέον εκατομμυρίου αμάχων από τη Ράφα
22:47
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 23 Απριλίου 2024
22:00
Μεγάλη επιτυχία για την τριήμερη Έκθεση Τουρισμού -Πέραν των 10.000 επισκεπτών
21:58
Τηλεφωνική επικοινωνία Νίκου Δένδια με Λόιντ Όστιν - Αναδείχθηκε ο ρόλος της Ελλάδας
21:53
Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δις δολάρια στις φτωχές χώρες για την κλιματική αλλαγή
21:27
Ο Ζοζέπ Μπορέλ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους αμάχους στη Γάζα
21:13
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού - Λάρνακας
20:37
Κοκτέιλ Αφρικανικής σκόνης και ψηλών θερμοκρασιών σε περιοχές της Ελλάδας
20:14
Νέα Υόρκη: Διαδηλώσεις φοιτητών υπέρ των Παλαιστινίων - 130 συλλήψεις
20:07
Φόρο τιμής στους αιχμαλώτους της εισβολής του '74, απέτισε ο Πρ. Χριστοδουλίδης
20:01
Νεκροί μαχητές της Χαμάς από πλήγματα ακριβείας του Ισραηλινού στρατού
18:34
«Χίτλερ της εποχής μας ο Νετανιάχου», επιμένει ο Ερντογάν
17:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.