Αποχώρησε κόμμα από τον κυβερνητικό συνασπισμό στην Ρουμανία ανοίγοντας το δρόμο για πρόταση δυσπιστίας

Το μικρότερο κόμμα της κεντρώας κυβέρνησης συνασπισμού της Ρουμανίας, USR-Plus θα αποσύρει αύριο τους υπουργούς του από την κυβέρνηση, ανοίγοντας το δρόμο για μια κοινοβουλευτική ψηφοφορία δυσπιστίας εναντίον του πρωθυπουργού των Φιλελευθέρων Φλορίν Κίτσου.

Η διάλυση του τρικομματικού συνασπισμού, που περιλαμβάνει το μεγαλύτερο κόμμα της Ρουμανίας, τους Φιλελεύθερους του Κίτσου, ένα εθνοτικό ουγγρικό κόμμα και το USR-Plus, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο μια φιλόδοξη ατζέντα για τη μείωση του προϋπολογισμού και των εξωτερικών ελλειμμάτων του κράτους της Μαύρης Θάλασσας.

Οι συνομιλίες για την αντιμετώπιση της πολιτικής κρίσης την Παρασκευή μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων δεν κατέληξαν σε μια συμφωνία για την υποστήριξη του Κίτσου, με το USR-Plus να επιμένει στην απομάκρυνσή του από την εξουσία, έχοντας τη βοήθεια των υπερεθνικιστών της αντιπολίτευσης.

"Αύριο το πρωί, οι επιστολές παραίτησης των υπουργών μας θα βρίσκονται στο τραπέζι του πρωθυπουργού", δήλωσε σε δημοσιογράφους ο ηγέτης του USR, Νταν Μπάρνα. "Αυτή είναι μια δύσκολη απόφαση και... δεν πρόκειται να έχουμε μια βραδιά διαπραγματεύσεων", συμπλήρωσε.

Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού ελέγχουν μαζί το 56% των εδρών του Κοινοβουλίου και ο Μπάρνα τόνισε ότι το κόμμα του θέλει την συνέχιση του σημερινού κυβερνητικού συνασπισμού, "αλλά χωρίς τον Κίτσου, καθώς αυτός έχασε την εμπιστοσύνη μας".

Ο Μπάρνα έχει τονίσει ότι το USR-Plus έχει συγκεντρώσει 122 υπογραφές για μια ψηφοφορία για πρόταση δυσπιστίας με τη βοήθεια του εθνικιστικού κόμματος AUR, αφού ο υπουργός Δικαιοσύνης του κόμματος αποπέμφθηκε όταν αντιτάχθηκε σε ένα σχέδιο χρηματοδότησης της τοπικής ανάπτυξης υποδομών.

Το πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ που σχεδιάστηκε από τον Κίτσου για την υποστήριξη έργων υποδομής τοπικών κοινοτήτων εγκρίθηκε από την κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα, αλλά αυτό κρίθηκε από το USR ως ένα εργαλείο για να δελεάσει ισχυρούς δημάρχους πόλεων να υποστηρίξουν τον πρωθυπουργό σε εθνικό επίπεδο. Για να εγκριθεί η πρόταση δυσπιστίας του USR-Plus χρειάζονται τουλάχιστον 234 ψήφοι και χρειάζεται να την ψηφίσει η πλειοψηφία των αριστερών αντιπολιτευόμενων βουλευτών των Σοσιαλδημοκρατών.

Οι ημερομηνίες για τη διαδικασία της ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής θα εγκριθούν από τους βουλευτές αύριο Τρίτη. Ο Κίτσου, ένας σχετικά νεοφερμένος πολιτικός, αλλά υποστηριζόμενος από τον κεντρώο πρόεδρο Κλάους Γιοχάνις, ελπίζει να κερδίσει την ηγεσία του Φιλελεύθερου Κόμματος στις εσωκομματικές εκλογές αυτόν τον μήνα.

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Σεπτεμβρίου 2021 - 21:55

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Μέτρα στήριξης 35,3 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση (Βίντεο)
12:21
Ποινή φυλάκισης 2 ετών σε 25χρονο οδηγό για τροχαίο το 2020
12:13
Σε κρίσιμη κατάσταση το θύμα επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο του Λονδίνου
11:45
Δεν παραδέχεται ενοχή ο 44χρονος οδηγός για το τετραπλό τροχαίο
11:30
Τμήμα Μετεωρολόγιας 2ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
11:17
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.