Η ινδική μετάλλαξη επικρατεί πλήρως στην κοινότητα. Δεν έχει εντοπιστεί στην Κύπρο η μετάλλαξη “Mu”

Το Υπουργείο Υγείας έχει λάβει ενημέρωση για τα αποτελέσματα αλληλούχισης στελεχών του ιού SARS-CoV-2 (sequencing) σε δείγματα θετικών ατόμων, που είχαν σταλεί για διεκπεραίωση σε εξειδικευμένο εργαστήριο του εξωτερικού μέσω του προγράμματος του ECDC. Τα δείγματα είχαν αρχικά εξεταστεί (κατά τη δειγματοληψία) από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ.

Επιτυχία ανίχνευσης παραλλαγής του ιού είχαμε σε 228 δείγματα. Η ανάλυση αφορά δείγματα από όλες τις Επαρχίες, με ημερομηνίες δειγματοληψίας από τις αρχές Ιουλίου μέχρι τις 15 Αυγούστου. Τέσσερα δείγματα ήταν της περιόδου Ιουνίου.

Όλα τα δείγματα της περιόδου Ιουλίου Αυγούστου (σύνολο 224 δείγματα) ταυτοποιήθηκαν ως το Β.1.617.2 (παραλλαγή δέλτα/ινδικό στέλεχος).

Τρία δείγματα με ημερομηνία δειγματοληψίας της 1ης εβδομάδας Ιουνίου ταυτοποιήθηκαν ως το Β.1.1.7 (παραλλαγή άλφα/αγγλικό στέλεχος) και ένα στέλεχος από την τελευταία εβδομάδα Ιουνίου ως το Β.1.351 που δεν ανήκει σε παραλλαγές ενδιαφέροντος ή ανησυχίας (variants of interest or concern).

Συγκεντρωτικά, παρουσιάζονται στον πιο κάτω πίνακα τα ποσοστά ανίχνευσης των μεταλλάξεων σε δείγματα που εξετάστηκαν και από το ECDC και στην Κύπρο, με ημερομηνίες δειγματοληψίας από τις 9 Μαρτίου μέχρι τις 15 Αυγούστου 2021:

Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν με ξεκάθαρο τρόπο ότι η ινδική μετάλλαξη επικρατεί πλήρως στην κοινότητα. Είναι επίσης ενδιαφέρον ότι από 28/6 μέχρι 13/8 στην Κυπριακή Δημοκρατία επικρατεί σε ποσοστό 100% η παραλλαγή δέλτα (ινδικό στέλεχος).

Σε σχέση δε με τη μετάλλαξη “Mu” προς το παρόν δεν έχει εντοπιστεί στην Κύπρο, ωστόσο η συνεργασία για εξειδικευμένες εξετάσεις που διατηρεί το Υπουργείο με το ECDC συνεχίζεται για να διαπιστωθεί το επόμενο διάστημα εάν το νέο στέλεχος θα ανιχνευθεί στη χώρα μας. Προς το παρόν, η μετάλλαξη σύμφωνα με το ECDC (https://www.ecdc.europa.eu/en/covid-19/variants-concern) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (https://www.who.int/en/activities/tracking-SARS-CoV-2-variants/) χαρακτηρίζεται ως παραλλαγή ενδιαφέροντος (variant of interest – VOI) και όχι ανησυχίας (variant of concern – VOC), ενώ το CDC δεν την έχει κατατάξει για την ώρα ούτε στα στελέχη ενδιαφέροντος ούτε στα στελέχη ανησυχίας (https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/variants/variant-info.html).

Τελευταία Ενημέρωση: 04 Σεπτεμβρίου 2021 - 11:20

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Οκτωβρίου
«Τιμούμε σήμερα αυτούς οι οποίοι αγωνίστηκαν κόντρα στο φασισμό και στον κατακτητή», δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης
13:36
Μπεργκ: «Είμαστε απογοητευμένοι, έχουμε την ευκαιρία με Ανόρθωση» (video)
13:06
Ο Βασίλης Δημητρίου στο ντέρμπι Ομόνοια - Ανόρθωση / Στο VAR o Αzeveto Malheiro Miguel
12:35
Ολοκληρώθηκε η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη
12:21
Η απόφαση του Ανωτάτου για τηλεπικοινωνιακά δεδομένα θα μελετηθεί «εξονυχιστικά», λέει ο Αρχηγός της Αστυνομίας
12:18
Σημασία έχουν οι όροι εντολής, λέει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για διορισμό απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ
11:45
5η στροφή στο Φούτσαλ με ντέρμπι ΑΠΟΕΛ - ΑΕΚ
11:28
Ορόσημο για την ανθρωπότητα η 28η Οκτωβρίου του 1940, δηλώνει ο ΥΠΕΣ
11:06
Νέα ήττα για την Μπάρτσα, 1 - 0 από Ράγιο - Παρελθόν ο Κούμαν, στο προσκήνιο ο Τσάβι
10:59
Καταγγέλθηκαν 8 πολίτες και 4 υποστατικά για παραβίαση των μέτρων COVID - 19
10:46
Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά παρά την Κοινότητα Ίνειας
10:43
Φωτιά σε τρία οχήματα το βράδυ της Τετάρτης στην Πάφο
10:37
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand