Αδιάφορο για τις αγορές ομολόγων το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία

Πρόσκαιρη μόνον ανακούφιση προσέφεραν στις αγορές ομολόγων τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών, καθώς και σήμερα οι αποδόσεις τους κινήθηκαν ανοδικά. Συνεχίστηκε και σήμερα η άνοδος των αποδόσεων των ομόλογων σε όλες σχεδόν τις αγορές της ευρωζώνης.

Στη Γερμανία παρόλο που ο σχηματισμός κυβέρνησης είναι πιθανόν να πάρει εβδομάδες, οι αναλυτές εμφανίζονται ικανοποιημένοι, καθώς από τα εκλογικά αποτελέσματα προκύπτει ότι ο κορμός της νέας κυβέρνησης θα αποτελείται από κεντρώα κόμματα, τα οποία έχουν εκφραστεί υπέρ της συνέχισης της δημοσιονομικής χαλάρωσης.

Παρά ταύτα σήμερα επικράτησε το κλίμα ανησυχίας για το ενδεχόμενο πρόωρης απόσυρσης των έκτακτων νομισματικών μέτρων εξαιτίας της ανόδου του πληθωρισμού. Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε σήμερα σε επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι ο πληθωρισμός μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τις πρόσφατες- αναθεωρημένες προβλέψεις της ΕΚΤ. Ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Στην εγχώρια, πάντως, δευτερογενή αγορά, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου κυμαίνονταν στο 0,055% από 0,049%, του 15ετούς αυξήθηκε στο 0,909% από 0,897%, ενώ η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε ελαφρώς στο 0,805% από 0,825 που κυμαίνονταν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 60 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 28 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,82% από 0,83% έναντι -0,22% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,10% από 1,04%.

Στην αγορά συναλλάγματος, σταθεροποιητικές τάσεις εμφανίζει η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,1716 δολ. από τα 1,1723 δολ. που άνοιξε η αγορά. Η προοπτική έναρξης σύντομα της σταδιακής μείωσης του ύψους των αγορών τίτλων (το περίφημο tapering) από τη Fed ευνοεί το δολάριο ΗΠΑ. Θετικά επηρέασε το δολάριο η άνοδος της απόδοσης στη λήξη του 10ετούς κρατικού ομολόγου ΗΠΑ σε υψηλό (1,465%) περίπου δύο μηνών. Περιορισμένη επίπτωση είχε στην ισοτιμία ευρώ/δολαρίου το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γερμανία.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1698δολ.

Τελευταία Ενημέρωση: 27 Σεπτεμβρίου 2021 - 18:59

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

27 Οκτωβρίου
Σύντομα ιδρύεται στην Κύπρο Διεθνές Δικαστήριο για εμπορικές και ναυτιλιακές διαφορές
10:34
Ανάλυση:Τι σημαίνει το πραξικόπημα στο Σουδάν
10:15
Χειροπέδες σε δύο γυναίκες για υποβοήθηση παράνομης εισόδου υπηκόων τρίτης χώρας στις ελεύθερες περιοχές
09:56
Τα σημεία δειγματοληψίας για διενέργεια rapid test την Τετάρτη
09:52
ΗΠΑ: Ομάδα βουλευτών καλεί τον Μπάιντεν να μην επιτρέψει τη πώληση F-16 στην Τουρκία
09:45
Εισηγήσεις για μεταναστευτικό και απόδοση κυπριακής υπηκοότητας σε δυο παιδιά καταθέτει ο ΥΠΕΣ στο Υπουργικό
09:27
Σεισμική δόνηση το πρωί βορειοδυτικά της Λεμεσού
09:17
Δημητρίου: Η Επιτροπή Θεσμών θα εξετάσει τις ενέργειες που έγιναν ή δεν έγιναν σε σχέση με τα έγγραφα "Πάναμα" και "Πανδώρα"
09:01
Τουλάχιστον 11 νεκροί στο Ιράκ σε επίθεση που αποδίδεται στο Ισλαμικό Κράτος
09:01
Aνησυχία Ουάσινγκτον για την ανέγερση νέων ισραηλινών κατοικιών στη Δυτική Oχθη
08:39
Σύλληψη 21χρονου στη Λάρνακα για υπόθεση κατοχής και μεταφοράς αυτόματου πυροβόλου όπλου
08:21
Σχοινάς: Οι υβριδικές απειλές γίνονται οι μεγαλύτερες προκλήσεις των συστημάτων της ΕΕ, των ΗΠΑ και των δημοκρατιών μας
07:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand