«Σελίδες Ιστορίας»: ο αρχειακός πλούτος του ΡΙΚ μέσα από μία πεντάλεπτη καθημερινή εκπομπή (trailer)

Εξαιρετικά ενδιαφέροντα αποσπάσματα από το πολύτιμο αρχειακό υλικό του ΡΙΚ θα έχει την ευκαιρία να βλέπει καθημερινά το τηλεοπτικό κοινό μέσα από μία αξιόλογη εκπομπή διάρκειας πέντε λεπτών με τίτλο «Σελίδες Ιστορίας».

Αξιοποιώντας τον αρχειακό του θησαυρό, το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου θα ετοιμάζει και θα προβάλλει την τρέχουσα τηλεοπτική σεζόν σύντομα φιλμάκια, πλούσια σε περιεχόμενο, μέσα από τα οποία θα ξεδιπλώνεται η ιστορία και ο πολιτισμός της Κύπρου.

Η μεγάλη ανταπόκριση και το ενδιαφέρον που επέδειξε το κοινό για το έργο «Ψηφιακός Ηρόδοτος» υπήρξε ένας από τους λόγους που το ΡΙΚ αποφάσισε να ετοιμάζει και να προβάλλει τη συγκεκριμένη εκπομπή.

Η πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική ιστορία του νησιού και η εξέλιξη της μέσα στο χρόνο θα παρουσιάζεται μέσω σπάνιου υλικού, το οποίο θα διανθίζεται με υλικό από καινούργιες κινηματογραφήσεις, όπου κρίνεται απαραίτητο για τη σωστή ανάδειξη του θέματος.

Τα σημαντικά γεγονότα – σταθμοί που σημάδεψαν την ιστορία της Κύπρου, η εξέλιξη των θεσμών και ο ρόλος των θεσμικών οργάνων, η άφιξη στο νησί σπουδαίων προσωπικοτήτων, οι κοινωνικο-οικονομικές αλλαγές, οι πολιτικές καταστάσεις και η πολιτιστική διαδρομή του τόπου μέσα στο χρόνο αποτελούν μερικές από τις θεματικές, οι οποίες θα προβληθούν μέσα από την εκπομπή.

Πιο συγκεκριμένα, η έλευση του ηλεκτρισμού στο νησί, οι εκλογικές αναμετρήσεις, η ιστορία του εργατικού κινήματος, ο ρόλος της αστυνομίας και του στρατού, η γεωργία και η κτηνοτροφία, οι μεταφορές, ο απελευθερωτικός αγώνας της ΕΟΚΑ, οι διακοινοτικές ταραχές, η δράση παράνομων οργανώσεων, το πραξικόπημα και η εισβολή, οι συνέπειες της εισβολής σε πολιτικο-κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο, η πορεία των διακοινοτικών συνομιλιών, η ανάπτυξη της βιομηχανίας, η ιατρική και η εκπαίδευση αποτελούν μέρος της θεματολογίας της εκπομπής.

Στις περιπτώσεις όπου το θέμα της εκπομπής θα προσφέρεται για εκτενή παρουσίαση και υπάρχει αντίστοιχο αρχειακό υλικό, τότε θα παρουσιάζεται ως θεματική ενότητα της εβδομάδας αποτελούμενη από πέντε επεισόδια.

Ο ιστορικός Ευάγγελος Φιακάς θα έχει την ευθύνη της ιστορικής έρευνας και θα υπογράφει το κείμενο της εκπομπής, ενώ την εποπτεία όσον αφορά στην επιλογή του υλικού θα έχει η υπηρεσία του Αρχείου του ΡΙΚ ως αρμόδια υπηρεσία διαχείρισης του πολύτιμου αρχείου της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Ο σημαντικός ρόλος που επιτελεί το ΡΙΚ στην καταγραφή της ιστορίας του τόπου αναδεικνύεται επιτυχώς μέσα από το σπάνιο και ανεκτίμητο αρχειακό υλικό, το οποίο φυλάσσεται με προσοχή για δεκαετίες στο αρχείο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και το οποίο το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει για πρώτη φορά.

Η εκπομπή θα κάνει πρεμιέρα τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου στις 10:55 το πρωί και θα μεταδίδεται καθημερινά την ίδια ώρα από το ΡΙΚ 1 και το ΡΙΚ HD.

Δείτε το trailer της εκπομπής:

ΣΕΛΙΔΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ - TRAILER

Τελευταία Ενημέρωση: 25 Σεπτεμβρίου 2021 - 17:05

Πηγή: Τηλεόραση ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

18 Οκτωβρίου
Το θέμα των πολιτογραφήσεων ενόψει των «βουλευτικών» έθεσε η Γενί Ντουζέν
21:42
Aίγυπτος: Απαγόρευση εισόδου σε μη εμβολιασμένους φιλάθλους και σε μη εμβολιασμένους δημοσίους υπαλλήλους
21:32
Πλησίασαν τις 50 χιλιάδες τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού στο Ην. Βασίλειο
21:02
Υεμένη: 150 αντάρτες Χούθι νεκροί σε νέες αεροπορικές επιδρομές νότια της Μαρίμπ
20:31
Τσεχία: Ο πρόεδρος Ζέμαν δεν είναι σε θέση να ασκεί τα καθήκοντά του
20:15
Γραπτή Δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου – Απάντηση σε κ. Αρίστο Δαμιανού και ΑΚΕΛ
20:05
Κορωνοϊός: Δύο θάνατοι, 166 τα κρούσματα και 57 νοσηλευόμενοι
19:34
Αφιερωμένη στον σερ Ντ έιβιντ Έιμες η συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων
19:30
Έγγραφο με επιλογές αντίδρασης σε σχέση με Βαρώσια και ΑΟΖ θα εξετάσουν τον Νοέμβριο οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ
19:25
Στη Βουδαπέστη ο ΥΠΕΞ
19:16
Τάταρ: Δεν υπάρχει κυπριακότητα, μόνο Έλληνες και Τούρκοι στην Κύπρο
18:57
Νικόλας Παπαδόπουλος: Το ΔΗΚΟ θα επικεντρωθεί στο να δώσει καλύτερη προοπτική, στην τουριστική βιομηχανία
18:52
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand