«Σελίδες Ιστορίας»: ο αρχειακός πλούτος του ΡΙΚ μέσα από μία πεντάλεπτη καθημερινή εκπομπή (trailer)

Εξαιρετικά ενδιαφέροντα αποσπάσματα από το πολύτιμο αρχειακό υλικό του ΡΙΚ θα έχει την ευκαιρία να βλέπει καθημερινά το τηλεοπτικό κοινό μέσα από μία αξιόλογη εκπομπή διάρκειας πέντε λεπτών με τίτλο «Σελίδες Ιστορίας».

Αξιοποιώντας τον αρχειακό του θησαυρό, το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου θα ετοιμάζει και θα προβάλλει την τρέχουσα τηλεοπτική σεζόν σύντομα φιλμάκια, πλούσια σε περιεχόμενο, μέσα από τα οποία θα ξεδιπλώνεται η ιστορία και ο πολιτισμός της Κύπρου.

Η μεγάλη ανταπόκριση και το ενδιαφέρον που επέδειξε το κοινό για το έργο «Ψηφιακός Ηρόδοτος» υπήρξε ένας από τους λόγους που το ΡΙΚ αποφάσισε να ετοιμάζει και να προβάλλει τη συγκεκριμένη εκπομπή.

Η πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική ιστορία του νησιού και η εξέλιξη της μέσα στο χρόνο θα παρουσιάζεται μέσω σπάνιου υλικού, το οποίο θα διανθίζεται με υλικό από καινούργιες κινηματογραφήσεις, όπου κρίνεται απαραίτητο για τη σωστή ανάδειξη του θέματος.

Τα σημαντικά γεγονότα – σταθμοί που σημάδεψαν την ιστορία της Κύπρου, η εξέλιξη των θεσμών και ο ρόλος των θεσμικών οργάνων, η άφιξη στο νησί σπουδαίων προσωπικοτήτων, οι κοινωνικο-οικονομικές αλλαγές, οι πολιτικές καταστάσεις και η πολιτιστική διαδρομή του τόπου μέσα στο χρόνο αποτελούν μερικές από τις θεματικές, οι οποίες θα προβληθούν μέσα από την εκπομπή.

Πιο συγκεκριμένα, η έλευση του ηλεκτρισμού στο νησί, οι εκλογικές αναμετρήσεις, η ιστορία του εργατικού κινήματος, ο ρόλος της αστυνομίας και του στρατού, η γεωργία και η κτηνοτροφία, οι μεταφορές, ο απελευθερωτικός αγώνας της ΕΟΚΑ, οι διακοινοτικές ταραχές, η δράση παράνομων οργανώσεων, το πραξικόπημα και η εισβολή, οι συνέπειες της εισβολής σε πολιτικο-κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο, η πορεία των διακοινοτικών συνομιλιών, η ανάπτυξη της βιομηχανίας, η ιατρική και η εκπαίδευση αποτελούν μέρος της θεματολογίας της εκπομπής.

Στις περιπτώσεις όπου το θέμα της εκπομπής θα προσφέρεται για εκτενή παρουσίαση και υπάρχει αντίστοιχο αρχειακό υλικό, τότε θα παρουσιάζεται ως θεματική ενότητα της εβδομάδας αποτελούμενη από πέντε επεισόδια.

Ο ιστορικός Ευάγγελος Φιακάς θα έχει την ευθύνη της ιστορικής έρευνας και θα υπογράφει το κείμενο της εκπομπής, ενώ την εποπτεία όσον αφορά στην επιλογή του υλικού θα έχει η υπηρεσία του Αρχείου του ΡΙΚ ως αρμόδια υπηρεσία διαχείρισης του πολύτιμου αρχείου της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Ο σημαντικός ρόλος που επιτελεί το ΡΙΚ στην καταγραφή της ιστορίας του τόπου αναδεικνύεται επιτυχώς μέσα από το σπάνιο και ανεκτίμητο αρχειακό υλικό, το οποίο φυλάσσεται με προσοχή για δεκαετίες στο αρχείο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και το οποίο το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει για πρώτη φορά.

Η εκπομπή θα κάνει πρεμιέρα τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου στις 10:55 το πρωί και θα μεταδίδεται καθημερινά την ίδια ώρα από το ΡΙΚ 1 και το ΡΙΚ HD.

Δείτε το trailer της εκπομπής:

ΣΕΛΙΔΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ - TRAILER

Τελευταία Ενημέρωση: 25 Σεπτεμβρίου 2021 - 17:05

Πηγή: Τηλεόραση ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Εκπαίδευση Γιατρών στο εξωτερικό για την μεταμοσχευτική ηπατολογία
13:56
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Μέτρα στήριξης 35,3 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση (Βίντεο)
12:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.