«Σελίδες Ιστορίας»: ο αρχειακός πλούτος του ΡΙΚ μέσα από μία πεντάλεπτη καθημερινή εκπομπή (trailer)

Εξαιρετικά ενδιαφέροντα αποσπάσματα από το πολύτιμο αρχειακό υλικό του ΡΙΚ θα έχει την ευκαιρία να βλέπει καθημερινά το τηλεοπτικό κοινό μέσα από μία αξιόλογη εκπομπή διάρκειας πέντε λεπτών με τίτλο «Σελίδες Ιστορίας».

Αξιοποιώντας τον αρχειακό του θησαυρό, το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου θα ετοιμάζει και θα προβάλλει την τρέχουσα τηλεοπτική σεζόν σύντομα φιλμάκια, πλούσια σε περιεχόμενο, μέσα από τα οποία θα ξεδιπλώνεται η ιστορία και ο πολιτισμός της Κύπρου.

Η μεγάλη ανταπόκριση και το ενδιαφέρον που επέδειξε το κοινό για το έργο «Ψηφιακός Ηρόδοτος» υπήρξε ένας από τους λόγους που το ΡΙΚ αποφάσισε να ετοιμάζει και να προβάλλει τη συγκεκριμένη εκπομπή.

Η πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική ιστορία του νησιού και η εξέλιξη της μέσα στο χρόνο θα παρουσιάζεται μέσω σπάνιου υλικού, το οποίο θα διανθίζεται με υλικό από καινούργιες κινηματογραφήσεις, όπου κρίνεται απαραίτητο για τη σωστή ανάδειξη του θέματος.

Τα σημαντικά γεγονότα – σταθμοί που σημάδεψαν την ιστορία της Κύπρου, η εξέλιξη των θεσμών και ο ρόλος των θεσμικών οργάνων, η άφιξη στο νησί σπουδαίων προσωπικοτήτων, οι κοινωνικο-οικονομικές αλλαγές, οι πολιτικές καταστάσεις και η πολιτιστική διαδρομή του τόπου μέσα στο χρόνο αποτελούν μερικές από τις θεματικές, οι οποίες θα προβληθούν μέσα από την εκπομπή.

Πιο συγκεκριμένα, η έλευση του ηλεκτρισμού στο νησί, οι εκλογικές αναμετρήσεις, η ιστορία του εργατικού κινήματος, ο ρόλος της αστυνομίας και του στρατού, η γεωργία και η κτηνοτροφία, οι μεταφορές, ο απελευθερωτικός αγώνας της ΕΟΚΑ, οι διακοινοτικές ταραχές, η δράση παράνομων οργανώσεων, το πραξικόπημα και η εισβολή, οι συνέπειες της εισβολής σε πολιτικο-κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο, η πορεία των διακοινοτικών συνομιλιών, η ανάπτυξη της βιομηχανίας, η ιατρική και η εκπαίδευση αποτελούν μέρος της θεματολογίας της εκπομπής.

Στις περιπτώσεις όπου το θέμα της εκπομπής θα προσφέρεται για εκτενή παρουσίαση και υπάρχει αντίστοιχο αρχειακό υλικό, τότε θα παρουσιάζεται ως θεματική ενότητα της εβδομάδας αποτελούμενη από πέντε επεισόδια.

Ο ιστορικός Ευάγγελος Φιακάς θα έχει την ευθύνη της ιστορικής έρευνας και θα υπογράφει το κείμενο της εκπομπής, ενώ την εποπτεία όσον αφορά στην επιλογή του υλικού θα έχει η υπηρεσία του Αρχείου του ΡΙΚ ως αρμόδια υπηρεσία διαχείρισης του πολύτιμου αρχείου της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Ο σημαντικός ρόλος που επιτελεί το ΡΙΚ στην καταγραφή της ιστορίας του τόπου αναδεικνύεται επιτυχώς μέσα από το σπάνιο και ανεκτίμητο αρχειακό υλικό, το οποίο φυλάσσεται με προσοχή για δεκαετίες στο αρχείο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και το οποίο το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει για πρώτη φορά.

Η εκπομπή θα κάνει πρεμιέρα τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου στις 10:55 το πρωί και θα μεταδίδεται καθημερινά την ίδια ώρα από το ΡΙΚ 1 και το ΡΙΚ HD.

Δείτε το trailer της εκπομπής:

ΣΕΛΙΔΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ - TRAILER

Τελευταία Ενημέρωση: 25 Σεπτεμβρίου 2021 - 17:05

Πηγή: Τηλεόραση ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

01 Οκτωβρίου
Σε λειτουργία ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB - Αλλάζουν τα δεδομένα ως προς την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, υπογράμμισε η πρόεδρος της Κομισιόν
18:12
Τίτλοι Ειδήσεων - Σάββατο 1η Οκτωβρίου
18:00
Ένατη pole position για Λεκλέρ
17:40
Σε έκθεση στο Κατάρ μια μυθική φανέλα του Μαραντόνα
17:39
Πήρε το ντέρμπι του Λονδίνου η Άρσεναλ
17:37
Η Gazprom ανέστειλε τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Eni
16:55
Στην Ουκρανία τουλάχιστον 20 άμαχοι βρέθηκαν νεκροί από σφαίρες στα οχήματά τους
16:40
Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αυτοκινήτου τίμησε τα Κυπριακά πληρώματα που έλαβαν μέρος στο ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2022
16:34
Ερντογάν: "Θα εμποδίσουμε την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, εάν δεν τηρήσουν τις υποσχέσεις τους"
16:14
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 1/10/2022
16:02
Αίτημα Μητσοτάκη σε Φον Ντερ Λάιεν για την επιθετικότητα και τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας
15:10
Σύλληψη 19χρονου για διακίνηση παράτυπων μεταναστών στην επαρχία Αμμοχώστου
14:47
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand