Ο Fitch επαναβεβαίωσε το μακροχρόνιο αξιόχρεο της Κύπρου στο ΒΒΒ- με σταθερή προοπτική

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch επιβεβαίωσε την μακροχρόνια πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου στο ΒΒΒ- διατηρώντας σταθερή προοπτική.

Σύμφωνα με τον Fitch, τα ατού της Κύπρου, όπως η σθεναρή οικονομική ανάπτυξη και η ορθή δημοσιονομική πολιτική προ της πανδημίας του κορoνοϊού αντισταθμίζονται από αδυναμίες που αφορούν το υψηλό δημόσιο χρέος και τον αδύναμο τραπεζικό τομέα.

Για το 2021, ο οίκος εκτιμά ότι η κυπριακή οικονομία θα ανακάμψει ρυθμό ανάπτυξης 4,8% έπειτα από τη συρρίκνωση 5,1% το 2020, ενώ το 2022 και το 2023 η ανάπτυξη θα ομαλοποιηθεί προοδευτικά με τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ να διαμορφώνεται στο 3,7% και 2,9% αντίστοιχα.

Ο Fitch σημειώνει πως η οικονομική ανάκαμψη στην Κύπρο ήταν ισχυρότερη από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης κατά το δεύτερο και τρίτο κύμα της πανδημίας του Covid στα τέλη του 2020 και στις αρχές του 2021. Σημειώνει ακόμη ότι ο τουρισμός και η εγχώρια ζήτηση θα στηρίξουν τη ανάκαμψη, αν και υπάρχει ακόμη αβεβαιότητα σε σχέση με το τέταρτο κύμα της πανδημίας και τον αντίκτυπο του οποίου στο οικονομικό κλίμα και τα αεροπορικά ταξίδια στην ΕΕ.

Εξάλλου, η ανάκαμψη θα στηριχθεί επίσης τις επενδύσεις μέσω του από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με επιδοτήσεις €1 δις και δάνεια €0,2 δις, κονδύλια τα οποία θα κινητοποιήσουν ιδιωτικές επενδύσεις €1 δς. Οι συνολικές επενδύσεις μέχρι το 2026 ανέρχονται στο 5,5% του ΑΕΠ λέει ο Fitch.

Σε σχέση με τα δημόσια οικονομικά ο οίκος εκτιμά ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα ανέλθει στο 5,2% το 2021, έπειτα από έλλειμμα 5,7% το 2020 λόγω των μέτρων στήριξης της πανδημίας.

«Αναμένουμε σταδιακή συρρίκνωση του ελλείμματος από το επόμενο έτος, στο 2,4% το 2023», σημειώνει ο Fitch, επισημαίνοντας ότι ο περιορισμός των ελλειμμάτων θα προέλθει από τον τερματισμό των μέτρων στήριξης λόγω της πανδημίας και δεν αναμένει σημαντική δημοσιονομική εξυγίανση μέχρι το τέλος του 2023 στη βάση και της ευρωπαϊκής καθοδήγησης.

Σύμφωνα με τον Fitch, το δημόσιο χρέος εκτοξεύθηκε στο 119% το 2020 παρουσιάζοντας αύξηση 24%, σχεδόν διπλάσια από τον αντίστοιχο μέσο όρο της Ευρωζώνης. Η αύξηση οφείλεται μερικώς στην πανδημία, καθώς τα ταμειακά αποθέματα αυξήθηκαν σημαντικά σε πέραν του 15% του ΑΕΠ, καθώς η κυβέρνηση αξιοποίησε τις ήπιες χρηματοδοτικές συνθήκες.

Ο οίκος εκτιμά ότι ο δείκτης του χρέους θα υποχωρήσει κατά 10% του ΑΕΠ το 2021, κυρίως λόγω της χρήσης των επιπλέον ταμειακών αποθεμάτων για αποπληρωμή χρέους.

Σημειώνει ακόμη ότι η μείωση του χρέους θα οδηγηθεί από τη δημοσιονομική προσαρμογή και την οικονομική ανάπτυξη από το 2022 και εντεύθεν, με το δημόσιο χρέος να προβλέπεται να υποχωρήσει προς το 100% το 2025.

«Αν και το χρέος είναι υψηλό, η Κύπρος συνεχίζει να απολαμβάνει ευνοϊκές χρηματοδοτικές συνθήκες», αναφέρει ο Fitch.

Σύμφωνα με τον Fitch, ο τραπεζικός τομέας παραμένει αδύναμος. Σημειώνει ότι η μείωση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια επιβραδύνθηκε το πρώτο μισό του 2021 υποχωρώντας κατά €143 εκατ. στα €4,6 δις, που αντιστοιχεί σε 16,5% των συνολικών δανείων, σε σύγκριση με μείωση €3,7 δις το 2020.

Αν και σημειώνει ότι η αποπληρωμή των δανείων έπειτα από τη λήξη του μορατόριουμ το τέλος του 2020 είναι ενθαρρυντική, αλλά οι καθοδικοί κίνδυνοι (για επιδείνωση) παραμένουν.

Η βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών εξαρτάται από την εκτέλεση μεγάλων συναλλαγών πώλησης ΜΕΔ, καταλήγει.

Τελευταία Ενημέρωση: 25 Σεπτεμβρίου 2021 - 10:12

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

19 Μαρτίου
ΗΠΑ: Νεκρός ο Μαρουάν Ίσα - Το «Νο3» του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς
06:38
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν πυραύλους και drones των Χούθι
06:15
Βρυξέλλες: Βοήθεια ύψους 5 δισ. ευρώ στην Ουκρανία ενέκριναν οι Υπουργοί Εξωτερικών
06:02
Το Ισραήλ προχώρησε σε νέα αεροπορικά πλήγματα στη Συρία
05:56
«Αμάλθεια»: Συνάντηση 40 και πλέον κρατών στην Κύπρο ανακοίνωσε ο Κόμπος (ΒΙΝΤΕΟ)
05:55
Επί ποδός καθ'όλη της διάρκεια της νύχτας δεκατρία συνεργεία της Πυροσβεστικής για να επιλύσουν τα προβλήματα
05:53
Τμήμα Μετεωρογίας-1ο Δελτίο Καιρού 19/3/2024
05:48
18 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
22:00
ΗΠΑ: Αντιδημοκρατική η διαδικασία των εκλογών - Δεν συγχαίρουν τον Πούτιν
21:55
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Νετανιάχου για την κατάσταση στη Ραφά
21:20
Ολοένα και περισσότερα κράτη στηρίζουν την πρωτοβουλία για τον ανθρωπιστικό διάδρομο δήλωσε ο Λετυμπιώτης
20:25
Στους 62,3 βαθμούς Κελσίου η αισθητή θερμοκραία στο Ρίο ντε Τζανέιρο
18:10
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.