Την προσήλωση της ΚΔ για επίτευξη λύσης του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας επανέλαβε ο ΠτΔ (βίντεο)

Την προσήλωση της Κυπριακής Δημοκρατίας για επίτευξη λύσης του κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και σύμφωνα με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επανέλαβε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Τόνισε ότι στόχος είναι μιά λύση που θα οδηγήσει σε ένα λειτουργικό και βιώσιμο κράτος, χωρίς εγγυήσεις, δικαίωμα παρέμβασης, παρουσία ξένων στρατευμάτων και κάθε είδους εξαρτήσεις από ξένες δυνάμεις. Μιά λύση που θα ωφελήσει εξίσου Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, σεβόμενη πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματά τους και συμβάλλοντας στην ειρήνη και στη σταθερότητα στην περιοχή.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέθηκε στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί από την ελληνοκυπριακή πλευρά μεταξύ των οποίων η αποκέντρωση των εξουσιών, η προθυμία να εξεταστεί ένα κοινοβουλευτικό σύστημα με εκ περιτροπής πρωθυπουργία καθώς και η πρόσκληση στους τουρκοκύπριους να επανενταχθούν στους κρατικούς θεσμούς που θεσπίστηκαν με το Σύνταγμα του 60 εφαρμόζοντας πλήρως τις σχετικές διατάξεις του.

Η πρόσκλησή αυτή σημείωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης δεν έγινε ως εναλλακτική της συμφωνημένης βάσης λύσης του Κυπριακού, αλλά είχε ως στόχο να διευκολύνει την επιστροφή των τουρκοκυπρίων στο κράτος εν αναμονή της τελικής λύσης.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η επιδίωξη της Τουρκίας για εξεύρεση λύσης εκτός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών ενισχύει τα επιχειρήματα ότι ο τελικός της στόχος δεν είναι η λύση του Κυπριακού αλλά η μετατροπή της Κύπρου σε τουρκικό προτεκτοράτο.

Τόνισε επίσης πως μέρος της τουρκικής ατζέντας αποτελεί η δημιουργία νέων τετελεσμένων στην Αμμόχωστο παραβιάζοντας πλήρως τα ψηφίσματα πέντε- πενήντα και επτά- ογδόντα εννέα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αποσκοπώντας σαφώς στην καταστροφή των προοπτικών μιας διευθέτησης βάσει των συμφωνημένων παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών.

Υπενθύμισε παράλληλα τη σωρεία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, κάνοντας λόγο για παραλογισμό της τουρκικής ρητορικής. Παράλληλα απέκρουσε τα λεγόμενα του Ταγίπ Ερντογαν στην ομιλία του από το βήμα της Γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών κατά την οποία είχε μιλήσει για ανάγκη διατήρησης σχέσεων καλής γειτονίας και επίλυση διαφορών με βάση το διεθνές δίκαιο, απαριθμώντας τις εισβολές, παρεμβάσεις και παραβιάσεις της Τουρκίας σε γειτονικές της χώρες όπως η Κύπρος, η Ελλάδα, η Συρία, το Ιράκ, και η Λιβύη καθώς επίσης και την παρέμβασή της στη Σύγκρουση του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έψεξε και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών κάνοντας λόγο για έλλειψη αποφασιστικότητας και απαραίτητων μέσων για την εφαρμογή των αποφάσεων και των ψηφισμάτων του, κάτι που αποθράσυνε την Τουρκία η οποία προσπαθεί να παρουσιαστεί ως το θύμα αντί για το θύτη που είναι στην πραγματικότητα.

Τελευταία Ενημέρωση: 25 Σεπτεμβρίου 2021 - 10:16

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

19 Οκτωβρίου
Αστυνομία: Διακόσιες ογδόντα τέσσερις χιλιάδες τα ανεκτέλεστα εντάλματα, ύψους 284 εκατομμυρίων
12:31
​ Την άμεση εφαρμογή μέτρων και κυρώσεων κατά της Τουρκίας, ζητά η ΕΔΕΚ
12:21
Για την τουρκική παραβατικότητα ενημέρωσε τον Ούγγρο ομόλογο του ο Κύπριος ΥΠΕΞ
12:16
Φον ντερ Λάιεν Δεν θα επιτρέψουμε να τεθούν σε κίνδυνο οι αξίες της ΕΕ
11:59
Κινδυνεύουν καθημερινά οι μαθητές Δημοτικού Σχολείου Χρυσελεούσας, λένε οι οργανωμένοι γονείς
11:57
Διμερής συνάντηση Ελληνα Πρωθυπουργού - Προέδρου Αιγύπτου στην Αθήνα
11:20
Εγκάρδια υποδοχή του Αιγύπτιου Προέδρου από τον Ν. Δένδια
11:13
Σύλληψη τριών προσώπων για διάρρηξη και κλοπή κατοικίας στη Λεμεσό
11:10
Άρχισε η Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου στην Αθήνα
11:00
Στον "αέρα" η μεταρρύθμιση στη δημόσια υπηρεσία
10:46
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Δεν μπορεί να ζητείται συνεχώς νέα οικονομική στήριξη του ΓεΣΥ
10:20
Αισθητός στην Κύπρο σεισμός με επίκεντρο τα δυτικά της χώρας
09:56
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand