Χ. Χαριλάου: Η προσπάθεια του ΟΚΥπΥ για εξυπηρέτηση των αιμοκαθαρόμενων είναι συνεχής

Η προσπάθεια του ΟΚΥπΥ για εξυπηρέτηση των αιμοκαθαρόμενων της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου είναι συνεχής, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού Χαράλαμπος Χαριλάου, σημειώνοντας πως όπου χρειάζεται γίνεται αντικατάσταση μηχανημάτων.

Ο κ Χαριλάου κλήθηκε από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει επιστολή που έστειλε στις 20 Σεπτεμβρίου στο Υπουργείο Υγείας, στον Εκτελεστικό Διευθυντή του ΟΚΥπΥ και στην Επιστημονική Διευθύντρια του Νοσοκομείου Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος των Νεφροπαθών Αμμοχώστου Γιώργος Κέζος, στην οποία εκφράζει δυσαρέσκεια για την υπολειτουργία των μηχανημάτων που χρησιμοποιούν οι αιμοκαθαρόμενοι.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ ανέφερε πως «τα μηχανήματα αιμοκάθαρσης που υπάρχουν στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου είναι τα ίδια που υπάρχουν και στα υπόλοιπα Νοσοκομεία της Κύπρου. Τα συγκεκριμένα μηχανήματα διέπονται από  συμβόλαιο συντήρησης και συντηρούνται ενώ υπάρχουν back-up μηχανές σε περίπτωση που οποιαδήποτε μηχανή τύχει οποιασδήποτε βλάβης, να μπορεί να αντικατασταθεί, ούτω ώστε οι αιμοκαθαρόμενοι να συνεχίσουν τη θεραπεία τους».

Πρόσθεσε πως «έχει ζητηθεί από την διεύθυνση του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου να αναφέρει κατά πόσον παρουσιάζονται συχνά προβλήματα ή όχι και σε περίπτωση που υπάρχουν μηχανές που πιθανόν να χρήζουν αντικατάστασης, αυτό θα γίνει».

Ο κ. Χαριλάου κλήθηκε να σχολιάσει σημείο της επιστολής που απέστειλε ο κ. Κέζος αναφορικά με την ενημέρωση που έκανε ο αντιπρόσωπος της εταιρείας των μηχανημάτων στη Διοίκηση του Νοσοκομείου Αμμοχώστου, σύμφωνα με την οποία «έληξε η προθεσμία λειτουργίας του κεντρικού μηχανήματος, το οποίο τροφοδοτεί όλα τα μηχανήματα, δίνοντας μάλιστα γραπτώς στη Διοίκηση πως για οτιδήποτε συμβεί δεν φέρει καμία ευθύνη».

Εάν, είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, «το Σύστημα Αντίστροφης Ώσμωσης (RO System), χρήζει αντικατάστασης τότε αυτό θα γίνει, αλλά αυτό θα μας το πουν οι ειδικοί. Η προσπάθεια μας είναι συνεχής και γι’ αυτό υπάρχουν τα συμβόλαια συντήρησης στον ιατρικό εξοπλισμό». Εξήγησε πως «εκεί και όπου απαιτούνται διορθωτικές ενέργειες να γίνονται, εκεί και όπου απαιτείται αντικατάσταση να γίνεται αντικατάσταση».  

Σημειώνεται ότι στην επιστολή του κ. Κέζο, αναφέρεται πως «αυτή τη στιγμή καθημερινά κινδυνεύουν να χαθούν ζωές. Τα μηχανήματα Αιμοκάθαρσης υπολειτουργούν, ενώ αυτό τον μήνα έχουν σταματήσει τρεις φορές ενώ βρίσκονταν σε λειτουργία πάνω σε αιμοκαθαρόμενο ασθενή, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία του».

Προσθέτει ακόμα πως «τα μηχανήματα αυτά αποτελούν δεύτερης  χρήσης συσκευές οι οποίες μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου από τη Μονάδα Αιμοκάθαρσης του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας λόγω αντικατάστασης τους με καινούργια, ενώ σήμερα τα συγκεκριμένα μηχανήματα δεν πραγματοποιούν ορθά τη θεραπεία. Ο αντιπρόσωπος της εταιρείας των μηχανημάτων, ενημέρωσε τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Αμμοχώστου ότι έχει λήξει η προθεσμία λειτουργίας του κεντρικού μηχανήματος, το οποίο τροφοδοτεί όλα τα μηχανήματα, δίνοντας γραπτώς στη Διοίκηση πως για οτιδήποτε συμβεί δεν φέρει καμία ευθύνη».

Ο κ. Κέζος στην επιστολή του αναφέρει επίσης ότι «οτιδήποτε συμβαίνει στη Μονάδα Αιμοκάθαρσης, εναντιώνεται στα αναφαίρετα δικαιώματα των αιμοκαθαρόμενων ασθενών τα οποία καταπατούνται», ενώ καλούν τους παραλήπτες της επιστολής να κατανοήσουν τον πόνο τους και το «Γολγοθά» που βιώνουν εβδομαδιαίως.

Τέλος ο Πρόεδρος των Νεφροπαθών Αμμοχώστου ενημερώνει πως σε περίπτωση που εντός δέκα ημερών δεν υπάρχει ανταπόκριση στην επιστολή του τότε «θα αρνηθούμε τη θεραπεία μας για όσες μέρες χρειαστεί».

Τελευταία Ενημέρωση: 23 Σεπτεμβρίου 2021 - 11:02

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Αυστηρές προειδοποιήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για οριζόντια μέτρα
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
05:53
Τμήμα Μετεωρολόγιας 1ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
05:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.