Τρίτη η Κύπρος στη λίστα των περισσότερων αυτοκινήτων ανά κάτοικο στην ΕΕ, σύμφωνα με Eurostat

Η Κύπρος ήταν η χώρα με τον τρίτο μεγαλύτερο αριθμό αυτοκινήτων ανά κάτοικο στην ΕΕ το 2019, μετά το Λουξεμβούργο και την Ιταλία, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα, το Λουξεμβούργο προηγείτο με 681 επιβατηγά οχήματα ανά χίλιους κατοίκους, η Ιταλία ακολουθούσε με 663 οχήματα ανά χίλιους κατοίκους και η Κύπρος βρισκόταν στην τρίτη θέση με 645 οχήματα ανά χίλιους κατοίκους.

Κοντά στην τρίτη θέση της Κύπρου βρίσκονταν και η Φινλανδία και η Πολωνία, όπου καταγράφηκαν 642 οχήματα ανά χίλιους κατοίκους.

Όσον αφορά το Λουξεμβούργο πάντως, η Eurostat σημειώνει πως ο αριθμός ενδέχεται να επηρεάζεται από άτομα που εργάζονται αλλά δεν διαμένουν στη χώρα (διασυνοριακούς εργαζόμενους), και που χρησιμοποιούν εταιρικά αυτοκίνητα τα οποία είναι εγγεγραμμένα στο Λουξεμβούργο.

Στην άλλη άκρη της λίστας με τις χαμηλότερες αναλογίες μηχανοκίνησης βρίσκονται η Ρουμανία (357 οχήματα ανά χίλιους κατοίκους), η Λετονία (381 οχήματα ανά χίλιους κατοίκους) και η Ουγγαρία (390 οχήματα ανά χίλιους κατοίκους).

Ο μεγαλύτερος αριθμός εγγεγραμμένων επιβατηγών οχημάτων συνολικά ανά χώρα το 2019 καταγράφηκε στην Γερμανία, όπου είχαν εγγραφεί 48 εκατομμύρια αυτοκίνητα. Ακολουθούν η Ιταλία (40 εκατομμύρια) και η Γαλλία (32 εκατομμύρια).

Η μεγαλύτερη αύξηση στον αριθμό εγγεγραμμένων οχημάτων μεταξύ 2015 και 2019 σημειώθηκε στη Ρουμανία (34% αύξηση), στη Λιθουανία (20%), την Ουγγαρία (19%) και τη Σλοβακία και την Πολωνία (18%).

Η μόνη χώρα στην οποία σημειώθηκε μείωση στον αριθμό εγγεγραμμένων οχημάτων κατά την ίδια περίοδο ήταν η Βουλγαρία, όπου υπήρξε πτώση 11%.

Παράλληλα, σε αρκετές χώρες το ποσοστό των «παλαιών» αυτοκινήτων (ηλικίας 20 ετών και άνω) παρέμεινε υψηλό το 2019, με τα μεγαλύτερα ποσοστά να καταγράφονται στην Πολωνία (37,9%), την Εσθονία (31,5%), τη Φινλανδία (26,9%) και τη Λιθουανία (22,6%).

Το ποσοστό νέων αυτοκινήτων (νεότερα των δύο ετών) ήταν υψηλότερο στην Ιρλανδία (28,8%), στο Λουξεμβούργο (23,7%), το Βέλγιο (22,9%) και στη Δανία (22,6%).

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Eurostat, τα τελευταία χρόνια ορισμένη κράτη στηρίζουν την αγορά νέων οχημάτων με χαμηλές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και την απόσυρση των παλαιών με σχετικά προγράμματα. Στόχος των προγραμμάτων είναι η αντικατάσταση των οχημάτων με πιο περιβαλλοντικά φιλικά οχήματα, και παράλληλα η τόνωση της οικονομίας.

Τελευταία Ενημέρωση: 22 Σεπτεμβρίου 2021 - 12:59

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Πρόεδρος: Αξιοποίηση της θετικής προβολής της Κύπρου για επίτευξη του στόχου της επανένωσης
16:00
Τατζικιστάν: Εννέα συλλήψεις για εμπλοκή στη φονική επίθεση στη Μόσχα
15:23
Σε μονόωρη στάση εργασίας κατήλθε το προσωπικό του ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.