YΠΕΣ: Δεν θέλουμε με κανένα τρόπο οι προσπάθειες προσέλκυσης επενδυτών να εκληφθούν ως ένα νέο ΚΕΠ

Παράκληση προς τις εταιρείες ανάπτυξης γης να αποφεύγονται διαφημίσεις που παραπέμπουν ή αφήνουν να εννοηθεί ότι οι προσπάθειες προσέλκυσης επενδυτών αποτελούν ένα νέο Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, απηύθυνε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, επαναλαμβάνοντας ότι το μήνυμα της ΕΕ για τις πολιτογραφήσεις ήταν και ξεκάθαρο και σαφές ότι δηλαδή «η απόκτηση ευρωπαϊκού διαβατηρίου πρέπει να γίνεται μόνο όταν το πρόσωπο έχει συνάφεια με το κράτος μέλος και να μην στηρίζεται μόνο σε επενδύσεις».

Ο ΥΠΕΣ τόνισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να σεβαστεί απόλυτα αυτή την θέση.

Ο κ. Νουρής, ο οποίος απηύθυνε ομιλία την Τρίτη στο 15ο συνέδριο ανάπτυξης γης στη Λευκωσία, ανέφερε πως όταν έληξε το ΚΕΠ βρίσκονταν σε εκκρεμότητα γύρω στις 1.147 αιτήσεις και ότι με επιστολή η Κύπρος ενημέρωσε την Κομισιόν ότι εξέτασε το σύνολο των αιτήσεων αυτών.

Πρόσθεσε ότι ενημερώθηκαν οι Βρυξέλλες ότι δεν αποστάληκαν επιστολές στους ενδιαφερόμενους για το ποιοι εγκρίθηκαν και ποιοι όχι καθώς, όπως εξήγησε, εκκρεμεί κάποια διαδικασία στη Νομική Υπηρεσία, αλλά αυτή θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων εβδομάδων.

Ο ΥΠΕΣ ανέφερε ότι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας γίνεται δουλειά και ότι η Κυβέρνηση επιμένει πως πρέπει να υπάρχει συνάφεια του επενδυτή με την χώρα, όπως ορίζει και η ΕΕ.

Ανέφερε ότι προς αυτή την κατεύθυνση το ΥΠΕΣ μαζί με τα Υπουργεία Οικονομικών και Εμπορίου προσπαθούν να βελτιώσουν διάφορα ζητήματα προς προσέλκυση σοβαρών εταιρειών για επενδύσεις.

Ο Υπουργός είπε πως το Υπουργικό Συμβούλιο έχει πρόσφατα τροποποιήσει τα κριτήρια εγγραφής και λειτουργίας Εταιρειών Ξένων Συμφερόντων, με σκοπό την προσέλκυση εγνωσμένης φερεγγυότητας εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης και της μεταφοράς της έδρας τους στην Κύπρο. Επιπρόσθετα, είπε ότι προωθούνται περαιτέρω μέτρα απλοποίησης των διαδικασιών χορήγησης αδειών εργασίας σε ξένο προσωπικό, λαμβάνοντας υπόψη τον κύκλο εργασιών και τον αριθμό των Κυπρίων ή Ευρωπαίων που απασχολεί η κάθε επιχείρηση.

Όσον αφορά την χορήγηση αδειών μετανάστευσης για μόνιμη διαμονή, είπε ότι πέραν του κριτηρίου απόκτησης κατοικίας, έχουν τώρα προστεθεί νέα κριτήρια τα οποία αφορούν την επένδυση σε άλλης μορφής ακίνητα και την επένδυση σε μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών που είναι ήδη εγγεγραμμένες στη Δημοκρατία ή σε μερίδια κυπριακών επενδυτικών οργανισμών συλλογικών επενδύσεων.

Σε ότι αφορά τους τίτλους ιδιοκτησίας ανέφερε ότι το 2014 υπήρχαν 120.000 ανέκδοτοι τίτλοι και σήμερα 19.190. Από αυτούς, οι 8.000 θα εκδοθούν εντός του 2022 χωρίς προβλήματα και οι 6.500 επίσης θα εκδοθούν εντός του 2022 με σημειώσεις ως ατελείς τίτλοι. Για τους υπόλοιπους περίπου 5.000 ανέφερε χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για σπαζοκεφαλιά και δεν μπορούν να εκδοθούν και πρέπει οι αρχές να εγκύψουν για να βρουν τρόπο έκδοσης.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Νουρής είπε ότι η ανάπτυξη γης είναι απόλυτα συνυφασμένη και με την παράμετρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, επαναλαμβάνοντας ότι το νέο μοντέλο με την δημιουργία των νέων μειωμένων σε αριθμό οντοτήτων, αναμένεται να δώσει διοικητική και οικονομική αυτονομία στις τοπικές αρχές, πληθώρα νέων εξουσιών αλλά και σωρεία πλεονεκτημάτων για τον πολίτη, προεξάρχουσης της μείωσης των δημοτικών τελών και της γραφειοκρατίας στην εξυπηρέτηση του.

Πρόσθεσε ότι θα αναπτυχθούν πολιτικές σε τοπικό επίπεδο τους με ορίζοντα την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, αξιοποιώντας πλέον όλα εκείνα τα εργαλεία που θα επιτρέψουν την ουσιαστική και προσοδοφόρα ανάπτυξη.

Ο ΥΠΕΣ αναφέρθηκε σε σειρά μέτρων και μεταρρυθμίσεων που έλαβε η Κυβέρνηση προς καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, όπως η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης της ανάπτυξης μέσω της νέας πολιτικής αδειοδότησης που τέθηκε σε ισχύ τον Οκτώβριο του 2020 και παρέχει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων, γρηγορότερες, αποτελεσματικότερες και πιο διαφανείς διαδικασίες χορήγησης πολεοδομικής και οικοδομικής άδειας για οικιστικές αναπτύξεις μέχρι διπλοκατοικίας.

Ο κ. Νουρής εξέφρασε την ελπίδα να αντιμετωπιστεί θετικά από τη Βουλή το νομοσχέδιο που κατατέθηκε τον Φεβρουάριο του 2020 το οποίο καλύπτει τις λεγόμενες μεγάλες επενδύσεις, αυτές των πέραν των 25 εκατομμυρίων και το οποίο στοχεύει στη διευκόλυνση και απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης αυτών των στρατηγικών αναπτύξεων βοηθώντας στην προσέλκυση επενδυτών, είτε από την Κύπρο είτε από το εξωτερικό.

Ανέφερε ότι πρέπει να σταλούν τα σωστά μηνύματα στους επενδυτές, ότι η κυβερνητική πολιτική εκσυγχρονίζεται και δημιουργεί τέτοιες απλουστευμένες, αποτελεσματικότερες και γρηγορότερες διαδικασίες εξυπηρέτησης των επενδυτών, ώστε η χώρα μας να γίνει ένας πραγματικά ελκυστικός επενδυτικός προορισμός βιώσιμης και μακροπρόθεσμης ανάπτυξης.

Αναφέρθηκε επίσης στην πρόθεση της Κυβέρνησης για ακόμη πιο δραστική και ορθολογιστική παρέμβαση μέσω της επικείμενης αναθεώρησης των τεσσάρων Τοπικών Σχεδίων στις μεγάλες αστικές περιοχές της χώρας, με στόχο την εισαγωγή καινοτόμων και δυναμικών πολεοδομικών εργαλείων και μηχανισμών που θα επιτρέπουν την προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης και η οποία θα εδράζεται στις αρχές της προστασίας και ανάδειξης του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος.

Ο κ. Νουρής αναφέρθηκε επίσης στα πολεοδομικά έργα που βρίσκονται αυτή ακριβώς την στιγμή υπό κατασκευή στο σύνολο της επικράτειας από το ίδιο το Υπουργείο Εσωτερικών, με τη δαπάνη αυτών των έργων να ξεπερνά τα €785 εκατομμύρια περίπου την τριετία 2021-2023. Αφορούν οδικά έργα, αλλά και έργα σε δημόσιους ελεύθερους χώρους διαμορφώνοντας χώρους και υποδομές με προστιθέμενη αξία, φιλικούς, ποιοτικά αναβαθμισμένους και εύχρηστους για τους πολίτες.

Τελευταία Ενημέρωση: 21 Σεπτεμβρίου 2021 - 13:16

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
22:00
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες
21:22
Ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από Κυβέρνηση και ΕΕ η Βουλή
21:19
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
19:19
Μείωση της βροχόπτωσης στην Κύπρο τις επόμενες δεκαετίες
19:12
Στην 'Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα, λέει ο Κόμπος
19:08
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Στις 13 Μαϊου η νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στην Άγκυρα
17:45
Διασπάθιση χρήματος και κατάχρηση εξουσίας διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο ΥΠΕΞ
17:40
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ για σύμβαση, οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
17:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.