Προσπάθεια διαχείρισης της κρίσης στον τομέα ενέργειας από τη βρετανική κυβέρνηση

Έκτακτες συζητήσεις με εκπροσώπους της βρετανικής βιομηχανίας ενέργειας και το εποπτικό όργανο Ofgem έχει εντός της ημέρας ο Υπουργός Επιχειρήσεων και Ενέργειας της κυβέρνησης Τζόνσον, Κουάσι Κούαρτενγκ.

Σκοπός των επαφών είναι να βρεθεί ο καλύτερος τρόπος για να γίνει διαχείριση της «κρίσης» στον τομέα της ενέργειας, λόγω των αυξημένων παγκοσμίως τιμών στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου, απότοκο της αυξημένης ζήτησης και της περιορισμένης διαθεσιμότητας.

Ήδη η εταιρεία Bulb, η έκτη μεγαλύτερη εταιρεία παροχής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο με 1,7 εκ. πελάτες, γνωστοποίησε ότι έχει ανάγκη έκτακτης χρηματοδότησης για να επιβιώσει.

Ο Υφυπουργός Ενέργειας Τζέιμς Κλέβερλι παραδέχθηκε ότι με αφορμή την εξέλιξη αυτή η κυβέρνηση εξετάζει μια σειρά δράσεων, χωρίς να διαψεύσει πληροφορίες για σκέψεις περί δημιουργίας μίας «κακής τράπεζας» που θα απορροφήσει τους πελάτες εταιρειών ενέργειας που καταρρέουν ή περί κρατικής διάσωσης εταιρειών ή χορήγησης εκτάκτων δανείων.

Οι μεγαλύτερες εταιρείες στη χώρα ζητούν από την κυβέρνηση να στηρίξει τον τομέα, θέτοντας μεταξύ άλλων στο τραπέζι περαιτέρω αύξηση του πλαφόν στις χρεώσεις ενέργειας, που από την 1η Οκτωβρίου αυξάνεται κατά 139 λίρες στις 1.277 λίρες.

Με το χονδρικό κόστος του φυσικού αερίου να έχει αυξηθεί κατά 250% από την αρχή του έτους, ήδη επτά μικρές εταιρείες παροχής ενέργειας έχουν πτωχεύσει εντός του έτους. Αναλυτές προειδοποιούν ότι από τις 70 εταιρείες παροχής ενέργειας που λειτουργούσαν στο Ην. Βασίλειο στην αρχή του 2021, έως το τέλος της χρονιάς μπορεί να έχουν απομείνει μόνο δέκα.

Από την άλλη πλευρά, διατυπώνονται φόβοι για κρίση ακρίβειας που θα πλήξει τους καταναλωτές στη Βρετανία. Μαζί με τις αναμενόμενες αυξήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας, οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν ήδη ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα, πολλοί πλήττονται από την κατάργηση του έκτακτου βοηθήματος των 20 λιρών την εβδομάδα που έδινε η κυβέρνηση λόγω πανδημίας, ενώ πρόσφατα αποφασίστηκε και η αύξηση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους εν πτήση προς τη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι τα προβλήματα στην αλυσίδα ανεφοδιασμού της αγοράς τόσο με φυσικό αέριο όσο και με προϊόντα είναι μεν «προσωρινά», αλλά μπορεί να διαρκέσουν μέχρι και τους χειμερινούς μήνες.

Απέδωσε τα προβλήματα στην επάνοδο της παγκόσμιας οικονομίας σε ρυθμούς κανονικότητας μετά από την πανδημία. «Τα σκοινιά βγαίνουν από τον Γκιούλιβερ και αυτός σηκώνεται και θα πάρει χρόνο, ας πούμε, για να προσαρμοστεί η κυκλοφορία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βρετανός Πρωθυπουργός.
Μέσα στο Σαββατοκύριακο εκπρόσωποι και επαγγελματίες του τομέα της λιανικής καθώς και της παραγωγής τροφίμων προειδοποίησαν ότι οι προμήθειες τροφίμων γενικότερα και ειδικότερα γαλοπούλας και κοτόπουλων θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ελλείψεις ενόψει Χριστούγεννων ως αποτέλεσμα της κρίσης στον τομέα της ενέργειας.
Η μεγάλη εταιρεία πτηνοτροφικών προϊόντων Bernard Matthews ανέφερε χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν φόβοι πως ίσως το δείπνο των Χριστουγέννων «ακυρωθεί», καθώς οι αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου έχουν οδηγήσει στο προσωρινό κλείσιμο δύο μεγάλων μονάδων παραγωγής λιπάσματος.
Οι μονάδες αυτές παράγουν και διοξείδιο του άνθρακα που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων για τη συντήρηση προϊόντων κρέατος σε ξηρό πάγο και στην αναισθητοποίηση των ζώων κατά τη σφαγή.

Τελευταία Ενημέρωση: 20 Σεπτεμβρίου 2021 - 11:56

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

18 Οκτωβρίου
Το θέμα των πολιτογραφήσεων ενόψει των «βουλευτικών» έθεσε η Γενί Ντουζέν
21:42
Aίγυπτος: Απαγόρευση εισόδου σε μη εμβολιασμένους φιλάθλους και σε μη εμβολιασμένους δημοσίους υπαλλήλους
21:32
Πλησίασαν τις 50 χιλιάδες τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού στο Ην. Βασίλειο
21:02
Υεμένη: 150 αντάρτες Χούθι νεκροί σε νέες αεροπορικές επιδρομές νότια της Μαρίμπ
20:31
Τσεχία: Ο πρόεδρος Ζέμαν δεν είναι σε θέση να ασκεί τα καθήκοντά του
20:15
Γραπτή Δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου – Απάντηση σε κ. Αρίστο Δαμιανού και ΑΚΕΛ
20:05
Κορωνοϊός: Δύο θάνατοι, 166 τα κρούσματα και 57 νοσηλευόμενοι
19:34
Αφιερωμένη στον σερ Ντ έιβιντ Έιμες η συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων
19:30
Έγγραφο με επιλογές αντίδρασης σε σχέση με Βαρώσια και ΑΟΖ θα εξετάσουν τον Νοέμβριο οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ
19:25
Στη Βουδαπέστη ο ΥΠΕΞ
19:16
Τάταρ: Δεν υπάρχει κυπριακότητα, μόνο Έλληνες και Τούρκοι στην Κύπρο
18:57
Νικόλας Παπαδόπουλος: Το ΔΗΚΟ θα επικεντρωθεί στο να δώσει καλύτερη προοπτική, στην τουριστική βιομηχανία
18:52
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand