Μπορέλ: Ανησυχία για αντιδημοκρατικές πρακτικές στις ρωσικές εκλογές, η ΕΕ δεν αναγνωρίζει τις εκλογές στην Κριμαία

Βαθιά ανησυχία για την αύξηση των αντιδημοκρατικών πρακτικών στη Ρωσία εκφράζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζεπ Μπορέλ, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των κοινοβουλευτικών, περιφερειακών και τοπικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν στη Ρωσία μεταξύ 17 και 19 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με επίσημη δήλωση, ο κ. Μπορέλ σημειώνει εκ μέρους της ΕΕ «πως ανεξάρτητες και αξιόπιστες πηγές κάνουν λόγο για σοβαρές παραβιάσεις». Επίσης, η ΕΕ ξεκαθαρίζει πως δεν αναγνωρίζει τα αποτελέσματα των εκλογών στην Κριμαία, η οποία όπως αναφέρεται θεωρείται κατεχόμενη περιοχή και έδαφος της Ουκρανίας.

Όπως σημειώνεται, την περίοδο πριν τις εκλογές σημειώθηκε αύξηση των πρακτικών καταστολής κατά πολιτικών της αντιπολίτευσης, κατά οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και ανεξάρτητων μέσων μαζικής ενημέρωσης και δημοσιογράφων.

Το αποτέλεσμα ήταν «ο περιορισμός των επιλογών για τους Ρώσους ψηφοφόρους και της δυνατότητάς τους να λάβουν πλήρεις και ακριβείς πληροφορίες για τους υποψήφιους».

Η ΕΕ εκφράζει βαθιά ανησυχία για τη συνεχή μείωση του χώρου που δίνεται για δραστηριότητες της αντιπολίτευσης, της κοινωνίας των πολιτών και ανεξάρτητων φωνών στη χώρα, και καλεί τη ρωσική ηγεσία να αντιστρέψει αυτές τις αρνητικές εξελίξεις.

Όπως σημειώνεται, η Ρωσική Ομοσπονδία θα πρέπει να τηρεί τις υποχρεώσεις τις οποίες έχει αναλάβει στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, του ΟΑΣΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε σχέση με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών αξιών.

Στην ανακοίνωση προστίθεται πως η ΕΕ δεν αναγνωρίζει την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και «ως εκ τούτου δεν αναγνωρίζει τις λεγόμενες εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στην κατεχόμενη χερσόνησο της Κριμαίας».

«Η απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να εμπλέξει στις εκλογές για την Κρατική Δούμα, τις περιφερειακές και τοπικές εκλογές, κατοίκους των μη ελεγχόμενων από την κυβέρνηση περιοχών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ στην Κριμαία, έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα και τους στόχους των συμφωνιών του Μινσκ» προστίθεται.

Η ΕΕ, αναφέρεται, παραμένει προσηλωμένη στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει επίσης τη λύπη της για την απόφαση της Ρωσίας να περιορίσει δραματικά το μέγεθος και τον τρόπο λειτουργίας διεθνούς αποστολής παρατηρητών του ΟΑΣΕ και Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθεί η αποστολή.

Τελευταία Ενημέρωση: 20 Σεπτεμβρίου 2021 - 20:52

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

16 Οκτωβρίου
Ελλάδα-κορονοϊός:2.313 νέα κρούσματα και 30 θάνατοι – Στους 361 διασωληνωμένοι
18:08
Γαλλία – Εκτός ελληνογαλλικής συμφωνίας η ΑΟΖ διευκρινίζει το Παρίσι
17:44
Η τελευταία συνάντηση Ερντογάν και Μέρκελ- Οι συμβολισμοί και τι προσδοκά ο Ερντογάν
17:29
Η Κύπρος επεξεργάζεται ήδη τις εισηγήσεις της ΕΕ σχετικά με τις αυξήσεις στις τιμές ηλεκτρισμού, λέει η Yπουργός Ενέργειας
16:55
Τη συμβολή των γεωργοκτηνοτρόφων της Κύπρου, εξήρε ο Υπ. Γεωργίας
16:42
Έμπρακτη η στήριξη του λειτουργήματος του δημοσιογράφου από την Κυβέρνηση, είπε ο Α. Ιωσήφ
16:12
Γαλλία: Φόρος τιμής στον εκπαιδευτικό που αποκεφαλίστηκε για τα σκίτσα του Μωάμεθ
15:42
Τα σημεία δειγματοληψίας για rapid test την Κυριακή
15:21
Βρετανία: Σε εφαρμογή σχέδιο για προστασία των βουλευτών μετά τη δολοφονία Έιμες
15:04
Κλείνει αυλαία στο κηποθέατρο και πάει Δωρό η Γιορτή του Κρασιού
14:48
A.Nεοφύτου:Η κυπριακή κοινωνία και το 2023 θα νιώθει ασφάλεια με το ΔΗΣΥ
14:14
Έκκληση του ΟΗΕ να κηρυχθεί ανακωχή στη βόρεια Υεμένη
13:44
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand