Σύσταση για 3η δόση εμβολίου COVID19 σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς με Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα

Ο Συντονιστής Διευθυντής του Γαστρεντερολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα Σπύρος Μιχόπουλος και ο Γαστρεντερολόγος Γεώργιος Αξιάρης αναφέρουν ότι  πρόσφατα το ίδρυμα Crohn’s and Colitis Foundation προχώρησε στη σύσταση για χορήγηση 3ης δόσης εμβολίου COVID19 σε ανοσοκοτεσταλμένους ασθενείς με ΙΦΝΕ (νόσο Crohn και ελκώδη κολίτιδα).

Η θεραπευτική αντιμετώπιση των νοσημάτων αυτών περιλαμβάνει τη χορήγηση ανοσοκατασταλτικών- ανοσοτροποποιητικών  θεραπειών. Η σύσταση βασίστηκε στην οδηγία του κέντρου ελέγχου νοσημάτων (CDC-Center for Disease Control and prevention) των Η.Π.Α. για χορήγηση 3ης δόσης εμβολίου COVID-19 σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.

Οι ασθενείς με ΙΦΝΕ που δεν λαμβάνουν ανοσοκατασταλτική αγωγή δεν θεωρούνται ανοσοκατεσταλμένοι, δεν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο βαρύτερης νόσησης και δεν χρειάζονται επιπρόσθετη δόση εμβολίου σε αντίθεση με τους ασθενείς που λαμβάνουν μέτρια-βαριά ανοσοκατασταλτική αγωγή, δηλαδή υψηλές δόσεις κορτικοστεροειδών (που ορίζονται ως >20mg πρεδνιζολόνης/ημέρα), ή αντι-ΤΝFa ή ανοσοτροποποιητικά (αζαθειοπρίνη, μεθοτρεξάτη).

Σε μία πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη στο περιοδικό GUT στην οποία συμπεριελήφθησαν δεδομένα από 90 νοσοκομεία της Αγγλίας με μεγάλο αριθμό ασθενών με ΙΦΝΕ βρέθηκε ότι στους ασθενείς που ελάμβαναν θεραπεία με αντι-ΤΝF βιολογικό παράγοντα η ισχύς της ανοσιακής απάντησης ήταν μειωμένη μετά τη χορήγηση του εμβολίου[1]. Η οδηγία για χορήγηση 3ης δόσης αφορά ασθενείς που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με δύο δόσεις των mRNA εμβολίων (Pfizer BioNTech ή Moderna). Σύμφωνα με αυτή την οδηγία αυτή η 3η δόση θα πρέπει να χορηγείται τουλάχιστον 28 ημέρες μετά από την 2η δόση του εμβολίου. Προτείνεται μάλιστα η 3η δόση να γίνεται κατά προτίμηση με το ίδιο εμβόλιο που είχαν πραγματοποιηθεί οι δύο προηγούμενες. Δηλαδή αν κάποιος είχε λάβει δύο δόσεις του εμβολίου της εταιρείας Pfizer προτείνεται και η 3η δόση να είναι της ίδιας εταιρείας. Προς το παρόν δεν υπάρχουν συστάσεις σχετικά με τη χορήγηση επιπρόσθετης δόσης εμβολίου σε αυτούς που έχουν λάβει το μονοδοσικό εμβόλιο της εταιρείας Johnson&Johnson.

Τελευταία Ενημέρωση: 19 Σεπτεμβρίου 2021 - 11:36

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
22:25
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΔΗΚΟ (28)
22:02
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΑΚΕΛ (27)
21:56
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΔΗΣΥ (26)
21:55
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ (25)
21:54
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΝΙΚΗΣ (24)
21:53
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024 (23)
21:52
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΞΙΩΜΑΤΩΝ (22)
21:51
ΠΡΟΘΕΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ (21)
21:49
ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ (20)
21:48
ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (19)
21:47
ΩΦΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ & ΤΟ ΕΥΡΩ (18)
21:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.