«Πράσινο φως» από το ΕΚ για το ταμείο που θα μετριάσει τον αντίκτυπο του Brexit

Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν το ταμείο προσαρμογής ύψους 5 δισ. για την αντιμετώπιση του οικονομικού, κοινωνικού και γεωγραφικού αντικτύπου της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Η συμφωνία για τη σύσταση του ειδικού ταμείου, στην οποία κατέληξαν οι διαπραγματευτές του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου τον Ιούνιο, εγκρίθηκε με 652 ψήφους υπέρ, 32 κατά και 11 αποχές. Το 2021 θα διανεμηθούν 1,6 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 3,4 δισ. θα ακολουθήσουν σε δόσεις ύψους 1,2 δισ. EUR το 2022 και το 2023, ακολουθούμενα από 1 δισ. το 2025 (σε τιμές 2018).

Πιθανά μέτρα

Τα μέτρα που πληρούν τις προϋποθέσεις για χρηματοδότηση μπορεί να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, στήριξη σε επιχειρήσεις, τοπικές κοινότητες, δημιουργία θέσεων εργασίας ή στήριξη των πολιτών της ΕΕ για επανένταξη.

Οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξασφάλισαν ότι οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2020 και 31ης Δεκεμβρίου 2023 θα καλυφθούν από το Ταμείο. Η πρόταση της Επιτροπής όριζε την περίοδο επιλεξιμότητας περιοριστικά, από την 1η Ιουλίου 2020 έως την 31η Δεκεμβρίου 2022.

Κατανομή των κεφαλαίων

Σύμφωνα με τη συμφωνία, θα χρησιμοποιηθούν τρεις παράγοντες για τον υπολογισμό του ποσού που θα λάβει κάθε χώρα της ΕΕ: το μέγεθος των εμπορικών της συναλλαγών με το Ηνωμένο Βασίλειο, η σημασία της αλιείας της στην AOZ του Ηνωμένου Βασιλείου και το μέγεθος του πληθυσμού της που ζει σε θαλάσσιες περιοχές που συνορεύουν με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Βάσει των κριτηρίων αυτών, η Ιρλανδία θα είναι μακράν ο μεγαλύτερος δικαιούχος σε απόλυτα μεγέθη (περίπου 1 δισ. ευρώ), ακολουθούμενη από τις Κάτω Χώρες (περίπου 810 εκ. ευρώ), τη Γαλλία (περίπου 670 εκ. ευρώ), τη Γερμανία (περίπου 590 εκ. ευρώ) και το Βέλγιο (περίπου 350 εκατ. ευρώ). Ωστόσο η Κύπρος βρίσκεται ψηλά στη λίστα, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος του πληθυσμού της και ότι εμπίπτει μόνο στο πρώτο κριτήριο, έχοντας λαμβάνειν περίπου 47,5 εκ. ευρώ. Η προσωρινή κατανομή είναι διαθέσιμη εδώ.

Τα κράτη μέλη που εξαρτώνται σημαντικά από την αλιεία θα πρέπει να κατευθύνουν ένα συγκεκριμένο ποσοστό της εθνικής τους κατανομής στην παράκτια αλιεία μικρής κλίμακας και στις τοπικές και περιφερειακές κοινότητες που εξαρτώνται από αλιευτικές δραστηριότητες.

«Η ΕΕ στέκεται στις επιχειρήσεις, τις περιφέρειες και τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από το Brexit. Μέσω του ταμείου προσαρμογής, κατορθώσαμε να οργανώσουμε μια ταχεία ευρωπαϊκή απάντηση και να παρέχουμε βοήθεια γρήγορα. Χάρη σε σαφή κριτήρια, 5 δισ. ευρώ θα διατεθούν εκεί όπου χρειάζονται. Διασφαλίσαμε επίσης ότι το πρώτο μέρος της βοήθειας μπορεί ήδη να διατεθεί από το τέλος του τρέχοντος έτους», δήλωσε ο εισηγητής του ΕΚ Πασκάλ Αριμόντ.

Επόμενα βήματα

Για να ολοκληρωθεί η νομοθετική διαδικασία και να διανεμηθεί η χρηματοδοτική στήριξη, το ταμείο προσαρμογής για το Brexit πρέπει επίσης να εγκριθεί επίσημα από το Συμβούλιο της ΕΕ.

RIKNEWS

πηγή: Γραφείο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο

Τελευταία Ενημέρωση: 16 Σεπτεμβρίου 2021 - 09:06

Τελευταιες Ειδησεις

28 Οκτωβρίου
Εντός των ερχόμενων εβδομάδων ο διορισμός απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ, λέει ο Εκπρόσωπος
13:38
«Τιμούμε σήμερα αυτούς οι οποίοι αγωνίστηκαν κόντρα στο φασισμό και στον κατακτητή», δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης
13:36
Μπεργκ: «Είμαστε απογοητευμένοι, έχουμε την ευκαιρία με Ανόρθωση» (video)
13:06
Ο Βασίλης Δημητρίου στο ντέρμπι Ομόνοια - Ανόρθωση / Στο VAR o Αzeveto Malheiro Miguel
12:35
Ολοκληρώθηκε η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη
12:21
Η απόφαση του Ανωτάτου για τηλεπικοινωνιακά δεδομένα θα μελετηθεί «εξονυχιστικά», λέει ο Αρχηγός της Αστυνομίας
12:18
Σημασία έχουν οι όροι εντολής, λέει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για διορισμό απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ
11:45
5η στροφή στο Φούτσαλ με ντέρμπι ΑΠΟΕΛ - ΑΕΚ
11:28
Ορόσημο για την ανθρωπότητα η 28η Οκτωβρίου του 1940, δηλώνει ο ΥΠΕΣ
11:06
Νέα ήττα για την Μπάρτσα, 1 - 0 από Ράγιο - Παρελθόν ο Κούμαν, στο προσκήνιο ο Τσάβι
10:59
Καταγγέλθηκαν 8 πολίτες και 4 υποστατικά για παραβίαση των μέτρων COVID - 19
10:46
Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά παρά την Κοινότητα Ίνειας
10:43
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand