Ενώπιον ΟΚΥπΥ η πρόταση για λειτουργία νοσοκομείων το απόγευμα, πριν τη λήξη του έτους η εφαρμογή της

Κατατίθεται εντός της ημέρα ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) η εισήγηση της Διεύθυνσης του Οργανισμού, για επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των δημόσιων νοσηλευτηρίων και τα απογεύματα, η οποία στην περίπτωση, που τύχει έγκρισης θα δοθεί το πράσινο φως στη Διεύθυνση να προχωρήσει στην απαραίτητη διαβούλευση με τις Συντεχνίες όλων των εργαζομένων.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, είπε ότι στην περίπτωση, που σήμερα εγκριθεί η πρόταση, τότε θα ξεκινήσει άμεσα η διαβούλευση με τις συντεχνίες των εργαζομένων, ενώ πρόσθεσε πως η προσπάθεια του Οργανισμού είναι να υπάρξει όσο το δυνατόν πιο σύντομα συμφωνία, ούτως ώστε να ξεκινήσει άμεσα η λειτουργία της απογευματινής εργασίας.

Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα στην εφαρμογή της πρότασης, ο κ. Χαριλάου είπε ότι σίγουρα θα εφαρμοστεί πριν τη λήξη του έτους.

Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες της πρότασης του ΟΚΥπΥ το πρόγραμμα θα χωρίζεται σε δύο μέρη και συγκεκριμένα το ένα θα αφορά στα εξωτερικά ιατρεία ειδικοτήτων, όπου καθημερινά θα πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες ειδικότητες να λειτουργούν και τα απογεύματα, ώστε να εξυπηρετείται κόσμος, ενώ το άλλο μέρος θα αφορά στις χειρουργικές επεμβάσεις και σε ειδικότητες που παρουσιάζουν μεγάλες λίστες αναμονής.

Φόρμουλα αποζημίωσης βάσει εσόδων

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, είπε πως η πρόταση προνοεί ότι οι γιατροί, που θα εργάζονται κατά τις απογευματινές ώρες και πέραν του ωραρίου της Δημόσιας Υπηρεσίας, που εργάζονται μέχρι σήμερα, θα λαμβάνουν επιπρόσθετο ποσό για την απογευματινή τους εργασία, πέραν του μισθού που ήδη λαμβάνουν.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Χαριλάου είπε ότι για τις χειρουργικές επεμβάσεις προνοείται όπως εφαρμοστεί μια φόρμουλα αποζημίωσης, βασισμένη στα επιπρόσθετα έσοδα, που θα έχει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας από τις επεμβάσεις αυτές.

«Αν θέλουμε ένα οργανισμό σύγχρονο πρέπει να προβούμε σε τομές»

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις που υπάρχουν από πλευράς των Κυβερνητικών Ιατρών, ο κ. Χαριλάου, είπε ότι «όλοι αναγνωρίζουμε την αναγκαιότητα επέκτασης λειτουργίας του ωραρίου των νοσηλευτηρίων του ΟΚΥπΥ, το οποίο θα επενεργήσει θετικά προς τους ασθενείς».

«Δηλαδή», συμπλήρωσε, «θα εξυπηρετούμε καλύτερα τους ασθενείς μας, για να μην αναγκάζονται οι ασθενείς να παίρνουν άδεια από την εργασία τους να χάνουν το μεροκάματο τους για έρθουν στα εξωτερικά ιατρεία να τους δει ένας γιατρός».

Είπε ακόμα ότι «από τη στιγμή που δημιουργήθηκε ένας Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου και όλοι θέλουμε αυτός ο Οργανισμός να είναι σύγχρονος, ευέλικτος, παραγωγικός και οικονομικά αυτόνομος, πρέπει να κάνει τέτοιες τομές που στο τέλος της ημέρας να εξυπηρετεί καλύτερα τους ασθενείς του και από την άλλη να λειτουργεί ισότιμα μέσα σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον».

Σημείωσε ότι δεν μπορεί ο ΟΚΥπΥ να διαθέτει έναν πανάκριβο εξοπλισμό, εφτά χιλιάδες προσωπικό και στις 15:00 να κλείνουν τα νοσοκομεία και να λειτουργούν μόνο τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ).

«Μέσα σε αυτά τα πλαίσια η Κεντρική Διοίκηση του Οργανισμού κατάθεσε μια εισήγηση στο ΔΣ του ΟΚΥπΥ για να της δοθεί η έγκριση να ξεκινήσει διαβούλευση με όλες τις εμπλεκόμενες συντεχνίες, ώστε να γίνει ένα πρόγραμμα απογευματινής εργασίας», πρόσθεσε.

Επιπλέον, τόνισε πως «αν θέλουμε ένα οργανισμό σύγχρονο, ευέλικτο, ανταγωνιστικό, οικονομικά αυτόνομο πρέπει να προβούμε σε τομές», για να σημειώσει ότι ο ΟΚΥπΥ πρέπει να λειτουργεί, όπως λειτουργούν και άλλοι πάροχοι υπηρεσιών υγείας για να υπάρχει ισότιμος ανταγωνισμός.

«Σε διαφορετική περίπτωση», είπε, «θα έχουμε πρόβλημα».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

19 Οκτωβρίου
Συνάντηση του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος με την Πρέσβη της Γαλλίας
21:53
ΗΠΑ: Ο Ντόναλντ Τραμπ λιγότερο από 24 ώρες μετά τον θάνατο του Κόλιν Πάουελ επιτίθεται στον εκλιπόντα
21:50
Βρετανία: Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον παρουσίασε το φιλόδοξο σχέδιό του για μια πράσινη επανάσταση
21:19
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανεκκινεί επίσημα τον δημόσιο διάλογο για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης
21:00
Τουρκία: Έντονος εκνευρισμός προκάλεσε η τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου
20:41
Ανασταστασιάδης - Μητσοτάκης συντονίστηκαν ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης
20:21
Φώτης Φωτίου : Ζητά ανασκαφή χώρου στην Αμμόχωστο όπου φέρονται να είναι θαμμένοι Ελληνοκύπριοι
20:11
Γερμανία: Ξεκινούν την Πέμπτη το απόγευμα οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού
19:57
Κύπρος: 181 νέα κρούσματα
19:40
Ινδία: Τουλάχιστον 41 νεκροί από πλημμύρες και κατολισθήσεις
19:13
Βαρχέλι: Αποκλιμάκωση από την Τουρκία αλλά οι λόγοι που διατηρούν στάσιμη την ενταξιακή διαδικασία παραμένουν
19:11
ΑΚΕΛ :Αν ήταν για τις τράπεζες θα είχαν ήδη έτοιμα νομοσχέδια
18:56
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand