Ο εισαγγελέας του Πορτ-ο-Πρενς ζητά δίωξη του πρωθυπουργού της Αϊτής για τη δολοφονία του προέδρου

Ο επικεφαλής της εισαγγελίας του Πορτ-ο-Πρενς ζήτησε σήμερα από τον δικαστή που ερευνά τη δολοφονία του προέδρου της Αϊτής Ζοβενέλ Μοίζ να ασκήσει δίωξη στον πρωθυπουργό Αριέλ Ανρί, λόγω των τηλεφωνικών επικοινωνιών που φέρεται ότι είχε με έναν από τους βασικούς υπόπτους.

Ο Μπεντ-Φορ Κλοντ, ο Επίτροπος της Κυβέρνησης του Πορτ-ο-Πρενς (τίτλος αντίστοιχος του εισαγγελέα) ζήτησε επίσης να απαγορευτεί η έξοδος του Αριέλ Ανρί από τη χώρα "λόγω της σοβαρότητας των γεγονότων".

Ο πρόεδρος Μοίζ δολοφονήθηκε τη νύχτα της 7ης Ιουλίου από ένοπλους κομάντο μέσα στο σπίτι του, στην πρωτεύουσα της Αϊτής.

Στην επιστολή του που απευθύνεται στο Πρωτοδικείο του Πορτ-ο-Πρενς, ο Κλοντ διαβεβαιώνει ότι "υπάρχουν επαρκή στοιχεία" για να ζητήσει την παραπομπή του πρωθυπουργού. Σε άλλη επιστολή, με παραλήπτη τον διευθυντή της υπηρεσίας μετανάστευσης, ο εισαγγελέας αναφέρεται στην απόφασή του να απαγορευτεί στον Ανρί η έξοδος από τη χώρα.

Από την περασμένη Παρασκευή, ο Μπεντ-Φορ Κλοντ είχε ζητήσει από τον επικεφαλής της κυβέρνησης να παρουσιαστεί σήμερα στην εισαγγελία, αναφέροντας ότι ο Ανρί, λίγες ώρες πριν δολοφονηθεί ο πρόεδρος Μοίζ, συνομίλησε τηλεφωνικά πολλές φορές με ένα από τα πρόσωπα που καταζητούνται στο πλαίσιο της έρευνας.

Το πρόσωπο αυτό, ο Ζοζέφ Φελίξ Μπαντιό, πρώην στέλεχος της μονάδας καταπολέμησης της διαφθοράς, βρισκόταν στη συνοικία όπου βρίσκεται η ιδιωτική κατοικία του Ζοβενέλ Μοίζ όταν μίλησε στο τηλέφωνο με τον πρωθυπουργό, στις 4.03 και στις 4.20 τη νύχτα της δολοφονίας.

Το Σάββατο ο πρωθυπουργός απέρριψε το αίτημα του εισαγγελέα χαρακτηρίζοντάς το "αντιπερισπασμό" με στόχο "να σπείρει τη σύγχυση και να εμποδίσει τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της".

Διαβεβαίωσε ότι "θα βρεθούν, θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη και θα τιμωρηθούν" οι "πραγματικοί ένοχοι", οι ηθικοί αυτουργοί και εκείνοι που διέταξαν τη δολοφονία.

Στο πλαίσιο της έρευνας έχουν συλληφθεί ήδη 48 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων είναι 18 Κολομβιανοί και δύο Αμερικανοί αϊτινής καταγωγής.

Τελευταία Ενημέρωση: 15 Σεπτεμβρίου 2021 - 06:16

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
17:42
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
ΓΓ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο επικίνδυνος κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Κυβ.Εκπρόσωπος: Δεν δόθηκε άδεια για μεταφορά πυραύλων στο Ισραήλ μέσω Κύπρου
16:58
Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο
16:52
Κυρώσεις ΕΕ κατά εποίκων για βία κατά Παλαιστινίων
16:37
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
16:20
Ανανέωση Σύμβασης για υπαλλήλους της Ελληνικής
16:16
Κυβερνοεπίθεση στο αρχείο του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσαν οι Anonymous
16:11
Συναγερμός στο Παρίσι καθώς άνδρας απειλεί να ανατιναχτεί στο ιρανικό προξενείο
15:43
Τον Μάιο νέος κύκλος επαφών της προσωπικής απεσταλμένης
15:28
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
14:39
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.