Γενικός Εισαγγελέας: Η ευθύνη για πειθαρχική δίωξη του Γ. Γαβριήλ ανήκει στο υπουργείο Παιδείας

Η ευθύνη για παραπομπή ή όχι του καθηγητή Γιώργου Γαβριήλ στην Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας για πειθαρχική δίωξη, ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας και όχι στη Νομική Υπηρεσία, δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης.

Υπέδειξε πως η Νομική Υπηρεσία έκρινε ότι δεν τίθεται θέμα ποινικής δίωξης του Γιώργου Γαβριήλ και εξέφρασε έκπληξη για τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας Πρόδρομου Προδρόμου στο ΡΙΚ.

Ο κύριος Σαββίδης ανέφερε επίσης ότι η Νομική Υπηρεσία λειτουργεί ως νομικός σύμβουλος του κράτους και κατ’ επέκταση του Υπουργείου Παιδείας και δεν έχει τη δικαιοδοσία να λάβει απόφαση για έναρξη ή διακοπή πειθαρχικής διαδικασίας εναντίον οποιουδήποτε του καθηγητή.

Μια τέτοια απόφαση μπορεί να ληφθεί μόνο από την αρμόδια αρχή που θεωρεί ότι οι πράξεις του κυρίου Γαβριήλ περιέχουν πειθαρχικές ευθύνες, ανέφερε ο Γενικός Εισαγγελέας.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι η Νομική Υπηρεσία, απλώς αξιολόγησε το μαρτυρικό υλικό που συνέλεξε η έρευνα την οποία διεξήγαγε το Υπουργείο Παιδείας και έθεσε τα γεγονότα σε κάποιο πλαίσιο.

Ενωρίτερα, ο  υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε ότι η απόφαση για παραπομπή του καθηγητή Γιώργου Γαβριήλ ενώπιον της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, για το περιεχόμενο των έργων του λήφθηκε από τη Νομική Υπηρεσία.

   Τόσο ο υπουργός Παιδείας όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με δηλωσεις στο ΡΙΚ, ανέφεραν ότι το υπουργείο Παιδείας ήταν υποχρεωμένο να διατάξει έρευνα και να παραπέμψει το πόρισμα της, στη Νομική Υπηρεσία, με βάση τους κανονισμούς που ισχύουν για διευθυντές σχολείων.

   Ο υπουργός Παιδείας ανέφερε, στο "Πρωινό Δρομολόγιο", ότι η άποψη του είναι ότι αυτοί οι κανονισμοί θα έπρεπε να είχαν καταργηθεί.

   Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, σημείωσε, στην "Πρώτη Ενημέρωση", ότι το δικαίωμα καλλιτεχνικής έκφρασης είναι σεβαστό, αλλά όλοι πρέπει να αναμένουν τις αποφάσεις της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, που, καθηκόντως, κάλεσε τον καθηγητή να εκφράσει τις απόψεις του.

Τελευταία Ενημέρωση: 15 Σεπτεμβρίου 2021 - 12:10

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

26 Σεπτεμβρίου
Γλυκόπικρη γεύση άφησε στον Αλέξανδρο Τσουλόφτα η νίκη του στο Ράλι Κύπρος 2021
21:20
Ερντογάν: Καμία συμφωνία για το αεροδρόμιο της Καμπούλ, αν δεν συμπεριληφθούν όλες τις συνιστώσες
21:18
Γερμανία-εκλογές:Δηλώσεις των υποψηφίων μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων δημοσκοπήσεων εξόδου
20:46
Σε θρίλερ εξελίσσονται οι γερμανικές εκλογές: Ψήφο με ψήφο μάχονται CDU και SPD
20:29
Επείγουσα σύσκεψη στην ΕΕ για τη μετανάστευση από το Αφγανιστάν
20:07
Ένας θάνατος και 78 νέα περιστατικά κορονοϊού
19:45
Ινδία: Χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνονται, καθώς πλησιάζει ο κυκλώνας Γκούλαμπ
19:18
Συνάντηση με την Τζέιν Χολ Λουτ στη Νέα Υόρκη θα έχει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης
18:47
Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν εξέδωσαν απαγόρευση για το ξύρισμα της γενειάδας
18:27
Ισπανία: Άνοιξε ξανά το αεροδρόμιο της Λα Πάλμα
18:06
Αστέρας - Ολυμπιακός 0 - 2 : Κορυφή με Τικίνιο - Αγκιμπού
17:59
Ελλάδα-κορονοϊός:1.100 νέα κρούσματα και 24 θάνατοι – Στους 337 οι διασωληνωμένοι
17:47
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand