Η Κύπρος βρίσκεται στην 6η θέση των χωρών της ΕΕ με τη μικρότερη μείωση στις πτήσεις του 2021 συγκριτικά με αυτές του 2019

Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι σύμφωνα με το Eurostat η Κύπρος βρίσκεται στην 6η θέση των χωρών της ΕΕ με τη μικρότερη μείωση στις πτήσεις του 2021 συγκριτικά με αυτές του 2019.

Τα μέτρα και οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Τουρισμού, τα οποία αφορούν στη συνδεσιμότητα της Κύπρου με το εξωτερικό αποδίδουν καρπούς. Συγκεκριμένα, ενώ το 2020, η επιβατική κίνηση από και προς τα αεροδρόμια της Κύπρου ήταν 1.804.187 επιβάτες, το 2021 η αντίστοιχη επιβατική κίνηση ανήλθε στους 2.881.631 επιβάτες.

Μεταξύ άλλων, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κατάρτησε Σχέδιο Κινήτρων προς τις αεροπορικές εταιρείες για αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία COVID-19. Το συγκεκριμένο Σχέδιο, το οποίο έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προνοεί την επιχορήγηση των αεροπορικών εταιρειών με βάση το ποσοστό πληρότητας του αεροσκάφους.

Σκοπός του Σχεδίου είναι η επαναφορά της συνδεσιμότητας της Κύπρου με την Ευρώπη και όλο τον υπόλοιπο κόσμο και η στήριξη της οικονομίας της Κύπρου. Το Σχέδιο εφαρμόστηκε από την 1η Ιουλίου 2020 και επεκτάθηκε μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021 και στον βαθμό που η πανδημία το επέτρεψε, έγινε αποδεκτό και έτυχε αξιοποίησης από τις αεροπορικές εταιρείες, ενισχύοντας την συνδεσιμότητα του νησιού με προορισμούς στο εξωτερικό.

Ως αποτέλεσμα των προσπαθειών που έχουν καταβληθεί, η Κύπρος κατάφερε να προσελκύσει νέες αεροπορικές εταιρείες. Κάποιες από αυτές δημιούργησαν τη βάση τους στα κυπριακά αεροδρόμια και για κάποιες άλλες αξιοποιήθηκε το δικαίωμα πέμπτης ελευθερίας. Επιπρόσθετα, στο πτητικό πρόγραμμα των αεροπορικών εταιρειών έχουν προστεθεί νέοι προορισμοί, όπως το Παρίσι, η Μασσαλία, το Ντόρτμουντ και το Αννόβερο και παράλληλα αυξήθηκαν οι επιλογές των επιβατών σε προορισμούς όπως της Αθήνας, της Μόσχας και του Κιέβου.

Σημειώνεται ότι, κατόπιν πρωτοβουλίας της Κύπρου, στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου Μεταφορών της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο στις 3 Ιουνίου 2021, ετοιμάστηκε και κατατέθηκε από κοινού από 8 κράτη μέλη της ΕΕ - την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Λιθουανία, την Εσθονία και τη Ρουμανία, Διακήρυξη για την αεροπορική συνδεσιμότητα. Η Διακήρυξη αποσκοπεί στην παράταση πέραν του 2021, του προσωρινού καθεστώτος υποστήριξης του τομέα των αερομεταφορών σε σχέση με τη συνδεσιμότητα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η πανδημία έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε νησιώτικα και περιφερειακά κράτη μέλη της Ένωσης σε σχέση με την συνδεσιμότητα τους, η Διακήρυξη αναδεικνύει, παράλληλα, την ανάγκη διαμόρφωσης ενός συνολικού σχεδίου δράσης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό στη μετά-πανδημία εποχή.

Η πρόσφατη κατάταξη από το Eurostat που κατατάσσει την Κύπρο στην 6η θέση των χωρών της ΕΕ με τη μικρότερη μείωση στις πτήσεις του 2021 συγκριτικά με αυτές του 2019, δικαιώνει την πολιτική που εφαρμόσαμε και η οποία αποδεικνύει περίτρανα ότι σε κάθε κρίση δημιουργούνται και ευκαιρίες.

Τελευταία Ενημέρωση: 15 Σεπτεμβρίου 2021 - 12:56

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταιες Ειδησεις

26 Σεπτεμβρίου
Γλυκόπικρη γεύση άφησε στον Αλέξανδρο Τσουλόφτα η νίκη του στο Ράλι Κύπρος 2021
21:20
Ερντογάν: Καμία συμφωνία για το αεροδρόμιο της Καμπούλ, αν δεν συμπεριληφθούν όλες τις συνιστώσες
21:18
Γερμανία-εκλογές:Δηλώσεις των υποψηφίων μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων δημοσκοπήσεων εξόδου
20:46
Σε θρίλερ εξελίσσονται οι γερμανικές εκλογές: Ψήφο με ψήφο μάχονται CDU και SPD
20:29
Επείγουσα σύσκεψη στην ΕΕ για τη μετανάστευση από το Αφγανιστάν
20:07
Ένας θάνατος και 78 νέα περιστατικά κορονοϊού
19:45
Ινδία: Χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνονται, καθώς πλησιάζει ο κυκλώνας Γκούλαμπ
19:18
Συνάντηση με την Τζέιν Χολ Λουτ στη Νέα Υόρκη θα έχει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης
18:47
Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν εξέδωσαν απαγόρευση για το ξύρισμα της γενειάδας
18:27
Ισπανία: Άνοιξε ξανά το αεροδρόμιο της Λα Πάλμα
18:06
Αστέρας - Ολυμπιακός 0 - 2 : Κορυφή με Τικίνιο - Αγκιμπού
17:59
Ελλάδα-κορονοϊός:1.100 νέα κρούσματα και 24 θάνατοι – Στους 337 οι διασωληνωμένοι
17:47
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand